Na hoeveel glazen alcohol mag ik nog rijden?

 Na hoeveel glazen alcohol mag ik nog rijden?

Waarom blaast niet iedereen positief? Mag ik een alcoholcontrole weigeren? IntoLaw duidt enkele feiten over alcohol en rijden onder invloed.

·      Waarom blaast niet iedereen positief?

·      Hoeveel mag ik effectief drinken?

·      Wanneer mag ik een alcoholcontrole weigeren?

 

Wist u dat niet iedereen positief blaast na eenzelfde aantal glazen? Hoe weet u dan hoeveel u mag drinken alvorens u beboet wordt voor rijden onder invloed? Vorig jaar werden hier immers 6% meer boetes voor uitgeschreven. En voor sommigen kan rijden onder invloed een diepe financiële put nalaten. Hoog tijd dus voor een lijstje met gemiddeldes.

 

Waarom blaast niet iedereen positief?

Of u wel of niet positief blaast tijdens een alcoholcontrole is afhankelijk van verschillende factoren. Zo blijkt uit onderzoek dat mannen beter bestand zijn tegen de gevolgen van alcohol dan vrouwen. Mannen hebben doorgaans immers meer lichaamsoppervlakte en ook meer spieren die vocht bevatten. Een gunstige factor als het op alcohol aankomt.

Vrouwen daarentegen zijn doorgaans kleiner dan mannen en hebben over het algemeen iets meer vet en iets minder spieren. Alcohol houdt zich langer op in vet waardoor de meeste vrouwen sneller positief blazen dan mannen.

 

Hoeveel mag ik effectief drinken?

Om de gevolgen voor uw gezondheid te beperken, drinkt u best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Een handige tabel van de druglijn geeft u een overzicht van hoeveel alcohol een standaardglas per type drank bevat. Als u nog met de wagen moet rijden kan dit echter al te veel zijn. Een boete voor rijden onder invloed is dan niet ver weg.

Alcohol zit ook vaak verscholen in wat we eten of snoepen. Als u verlekkerd bent op likeurpralines, zal dit ook zichtbaar zijn op de alcoholtester. Vandaar dat een nultolerantie van minder dan 0,2 promille invoeren niet werkbaar is. 

 

Wanneer mag ik een alcoholcontrole weigeren?

De politie heeft het recht om iedereen die aanstalten maakt om een voertuig te besturen, te onderwerpen aan een alcoholcontrole. Indien u weigert, krijgt u sowieso een boete voor alcoholintoxicatie. U mag wel om een kwartier wachttijd vragen. Maar de vraag is natuurlijk of u hier wel baat bij heeft. Conclusie: u mag nooit een ademtest weigeren.

Vaak wordt er u zelfs onmiddellijk een rijverbod opgelegd. En dit staat los van het rijverbod dat de politierechter u kan opleggen voor rijden onder invloed.

 

Zelf positief geblazen? Vul onderstaand boeteformulier in om uw boete voor rijden onder invloed te berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u