Na hoeveel glazen alcohol mag ik nog rijden?

 Na hoeveel glazen alcohol mag ik nog rijden?

Waarom blaast niet iedereen positief? Mag ik een alcoholcontrole weigeren? IntoLaw duidt enkele feiten over alcohol en rijden onder invloed.

·      Waarom blaast niet iedereen positief?

·      Hoeveel mag ik effectief drinken?

·      Wanneer mag ik een alcoholcontrole weigeren?

 

Wist u dat niet iedereen positief blaast na eenzelfde aantal glazen? Hoe weet u dan hoeveel u mag drinken alvorens u beboet wordt voor rijden onder invloed? Vorig jaar werden hier immers 6% meer boetes voor uitgeschreven. En voor sommigen kan rijden onder invloed een diepe financiële put nalaten. Hoog tijd dus voor een lijstje met gemiddeldes.

 

Waarom blaast niet iedereen positief?

Of u wel of niet positief blaast tijdens een alcoholcontrole is afhankelijk van verschillende factoren. Zo blijkt uit onderzoek dat mannen beter bestand zijn tegen de gevolgen van alcohol dan vrouwen. Mannen hebben doorgaans immers meer lichaamsoppervlakte en ook meer spieren die vocht bevatten. Een gunstige factor als het op alcohol aankomt.

Vrouwen daarentegen zijn doorgaans kleiner dan mannen en hebben over het algemeen iets meer vet en iets minder spieren. Alcohol houdt zich langer op in vet waardoor de meeste vrouwen sneller positief blazen dan mannen.

 

Hoeveel mag ik effectief drinken?

Om de gevolgen voor uw gezondheid te beperken, drinkt u best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Een handige tabel van de druglijn geeft u een overzicht van hoeveel alcohol een standaardglas per type drank bevat. Als u nog met de wagen moet rijden kan dit echter al te veel zijn. Een boete voor rijden onder invloed is dan niet ver weg.

Alcohol zit ook vaak verscholen in wat we eten of snoepen. Als u verlekkerd bent op likeurpralines, zal dit ook zichtbaar zijn op de alcoholtester. Vandaar dat een nultolerantie van minder dan 0,2 promille invoeren niet werkbaar is. 

 

Wanneer mag ik een alcoholcontrole weigeren?

De politie heeft het recht om iedereen die aanstalten maakt om een voertuig te besturen, te onderwerpen aan een alcoholcontrole. Indien u weigert, krijgt u sowieso een boete voor alcoholintoxicatie. U mag wel om een kwartier wachttijd vragen. Maar de vraag is natuurlijk of u hier wel baat bij heeft. Conclusie: u mag nooit een ademtest weigeren.

Vaak wordt er u zelfs onmiddellijk een rijverbod opgelegd. En dit staat los van het rijverbod dat de politierechter u kan opleggen voor rijden onder invloed.

 

Zelf positief geblazen? Vul onderstaand boeteformulier in om uw boete voor rijden onder invloed te berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u