Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Een eerdere sensibiliseringsactie over het gebruik van een gsm achter het stuur vond al plaats in mei. Door deze actie werden er maar liefst 690 rijbewijzen ingetrokken. Benieuwd in welke richting de cijfers zullen evolueren tijdens de nieuwe actie die doorgaat van donderdag 17/11 (06:00) tot en met vrijdag 25/11 (18:00).

1 op 4 Belgen gebruikt zijn gsm achter het stuur

Het gebruik van mobiele toestellen tijdens het rijden is aanzienlijk toegenomen. Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat maar liefst 1 op 4 Belgen schuldig is aan deze overtreding. Het gaat dan over zowel berichten sturen als niet handsfree bellen achter het stuur.

Met verschillende mediacampagnes werden de gevolgen hiervan al enkele keren duidelijk gemaakt. Voorlopig zonder het gewenste resultaat. Reden voor het Parket van Oost-Vlaanderen om over te stappen naar een strengere aanpak. De voorziene boetes van € 174,00 worden daarom vervangen door een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs

Verschijnen voor de politierechter

Daar stopt het voor de overtreders niet. Na de intrekking moeten ze verschijnen voor de politierechter die het effectieve boetebedrag zal bepalen. Dit kan schommelen tussen €240,00 en € 4.000,00! 

Nog maar in december 2021 werd besloten om het gebruik van GSM achter het stuur strenger aan te pakken. 


Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u