Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Een eerdere sensibiliseringsactie over het gebruik van een gsm achter het stuur vond al plaats in mei. Door deze actie werden er maar liefst 690 rijbewijzen ingetrokken. Benieuwd in welke richting de cijfers zullen evolueren tijdens de nieuwe actie die doorgaat van donderdag 17/11 (06:00) tot en met vrijdag 25/11 (18:00).

1 op 4 Belgen gebruikt zijn gsm achter het stuur

Het gebruik van mobiele toestellen tijdens het rijden is aanzienlijk toegenomen. Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat maar liefst 1 op 4 Belgen schuldig is aan deze overtreding. Het gaat dan over zowel berichten sturen als niet handsfree bellen achter het stuur.

Met verschillende mediacampagnes werden de gevolgen hiervan al enkele keren duidelijk gemaakt. Voorlopig zonder het gewenste resultaat. Reden voor het Parket van Oost-Vlaanderen om over te stappen naar een strengere aanpak. De voorziene boetes van € 174,00 worden daarom vervangen door een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. 

Verschijnen voor de politierechter

Daar stopt het voor de overtreders niet. Na de intrekking moeten ze verschijnen voor de politierechter die het effectieve boetebedrag zal bepalen. Dit kan schommelen tussen €240,00 en € 4.000,00! 

Nog maar in december 2021 werd besloten om het gebruik van GSM achter het stuur strenger aan te pakken. 


Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u