Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Een eerdere sensibiliseringsactie over het gebruik van een gsm achter het stuur vond al plaats in mei. Door deze actie werden er maar liefst 690 rijbewijzen ingetrokken. Benieuwd in welke richting de cijfers zullen evolueren tijdens de nieuwe actie die doorgaat van donderdag 17/11 (06:00) tot en met vrijdag 25/11 (18:00).

1 op 4 Belgen gebruikt zijn gsm achter het stuur

het gebruik van mobiele toestellen tijdens het rijden is aanzienlijk toegenomen. Volgens verschillende onderzoeken blijkt dat maar liefst 1 op 4 Belgen schuldig is aan deze overtreding. Het gaat dan over zowel berichten sturen als niet handsfree bellen achter het stuur.

Met verschillende mediacampagnes werden de gevolgen hiervan al enkele keren duidelijk gemaakt. Voorlopig zonder het gewenste resultaat. Reden voor het Parket van Oost-Vlaanderen om over te stappen naar een strengere aanpak. De voorziene boetes van € 174,00 worden daarom vervangen door een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. 

Verschijnen voor de politierechter

Daar stopt het voor de overtreders niet. Na de intrekking moeten ze verschijnen voor de politierechter die het effectieve boetebedrag zal bepalen. Dit kan schommelen tussen €240,00 en € 4.000,00! 

Nog maar in december 2021 werd besloten om het gebruik van GSM achter het stuur strenger aan te pakken. 


Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u