1 op 20 autoritten uitgevoerd door slaperige bestuurders

 1 op 20 autoritten uitgevoerd door slaperige bestuurders

Volgens een studie van het BIVV bij 2.500 chauffeurs zit bij 1 op 20 autoritten een slaperige automobilist achter het stuur, en bij 1 op 200 ritten heeft de bestuurder ook moeite om wakker te blijven. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid wou hiermee een inschatting maken van het aantal Belgische autobestuurders dat slaperig achter het stuur kruipt, en tegelijk een beeld krijgen van welke factoren een negatieve invloed hebben op het rijden. Internationaal onderzoek wees uit dat vermoeidheid de oorzaak is bij 20 procent van de ernstige ongevallen.

Het BIVV-onderzoek toont onder meer aan dat wie meer dan 4 uur per dag rijdt, 8 keer meer risico loopt om slaperig achter het stuur te zitten. Wie tussen de 0 en 4 uren geslapen heeft, loopt tot 5 keer meer dat risico. Onregelmatige werktijden, chronische slapeloosheid en/of vroeg moeten opstaan, verdubbelen dan weer dat risico.

Het BIVV noemt slaperigheid "een zeer hoge risicofactor in vergelijking met de 3 belangrijkste ongevalfactoren (snelheid, alcohol en de veiligheidsgordel niet dragen)". Om ongevallen door slaperige chauffeurs te vermijden, geeft het BIVV enkele aanbevelingen voor zowel infrastructuur als sensibilisering. Dit betreft het gebruik van ribbelstroken en het aanleggen van rustplaatsen enerzijds en informatiecampagnes rond de risico's van slaperig rijden en de gezondheidsrisico's die een goede slaaphygiëne in de weg staan anderzijds.

In plaats van een vraag gebaseerd op een tijdsinterval, werd voor dit onderzoek voor het eerst gevraagd naar een concrete rit. Volgens de onderzoekers is dat "te vergelijken met de manier waarop bestuurders door de politie op alcohol worden getest".

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u