1 op 20 autoritten uitgevoerd door slaperige bestuurders
Maandag 13 Juli 2015

Volgens een studie van het BIVV bij 2.500 chauffeurs zit bij 1 op 20 autoritten een slaperige automobilist achter het stuur, en bij 1 op 200 ritten heeft de bestuurder ook moeite om wakker te blijven. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid wou hiermee een inschatting maken van het aantal Belgische autobestuurders dat slaperig achter het stuur kruipt, en tegelijk een beeld krijgen van welke factoren een negatieve invloed hebben op het rijden. Internationaal onderzoek wees uit dat vermoeidheid de oorzaak is bij 20 procent van de ernstige ongevallen.
Het BIVV-onderzoek toont onder meer aan dat wie meer dan 4 uur per dag rijdt, 8 keer meer risico loopt om slaperig achter het stuur te zitten. Wie tussen de 0 en 4 uren geslapen heeft, loopt tot 5 keer meer dat risico. Onregelmatige werktijden, chronische slapeloosheid en/of vroeg moeten opstaan, verdubbelen dan weer dat risico.
Het BIVV noemt slaperigheid "een zeer hoge risicofactor in vergelijking met de 3 belangrijkste ongevalfactoren (snelheid, alcohol en de veiligheidsgordel niet dragen)". Om ongevallen door slaperige chauffeurs te vermijden, geeft het BIVV enkele aanbevelingen voor zowel infrastructuur als sensibilisering. Dit betreft het gebruik van ribbelstroken en het aanleggen van rustplaatsen enerzijds en informatiecampagnes rond de risico's van slaperig rijden en de gezondheidsrisico's die een goede slaaphygiëne in de weg staan anderzijds.
In plaats van een vraag gebaseerd op een tijdsinterval, werd voor dit onderzoek voor het eerst gevraagd naar een concrete rit. Volgens de onderzoekers is dat "te vergelijken met de manier waarop bestuurders door de politie op alcohol worden getest".
Bron: BELGA
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer