Beperkte geldigheid

Wanneer is er sprake van beperkte geldigheid? En wat gebeurt er als u uw rijbewijs kwijtraakt?

Een rijverbod na een overtreding, is steeds van tijdelijke aard. Van zodra de periode van het verval tot sturen is afgelopen, krijgt u dit terug. Bij alcohol- of drugsgerelateerde verkeersovertredingen wordt vaak een herstelonderzoek opgelegd.

In dat laatste geval gaat een arts en een psycholoog na of u zowel mentaal als fysiek in staat bent om deel uit te maken van het verkeer. De verschillende uitkomsten zijn: rijgeschikt, rijongeschikt of rijgeschikt afhankelijk van voorwaarden.

Ook kunnen zij het attest 'geslaagd met beperkte geldigheid' afleveren. Daarmee kan u naar de Dienst Rijbewijzen waar u een rijbewijs met beperkte geldigheid zal ontvangen. Vooraleer de geldigheidstermijn van dat rijbewijs afloopt, moet u voor een nieuw herstelonderzoek langsgaan bij hetzelfde examencentrum als waar u de eerste keer ging. Zo krijgt u dan de kans om de termijn te verlengen of uw rijbewijs definitief terug te krijgen.

Bereken je boete

Bereken uw boete

Vragen over een overtreding of een ongeval? Hulp nodig bij dagvaarding?

Onze experten staan klaar om gratis uw vragen te beantwoorden! Contacteer ze via:

Wij zijn bereikbaar 7/7, elke dag van 08.30 tot 22.00, ook tijdens het weekend.

Actueel

 1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Dinsdag 08 Februari 2022

1 op 5 jonge bestuurders rijdt maandelijks onder invloed van lachgas

Uit een onderzoek van VIAS blijkt dat 6% van de Belgische bestuurders minstens 1x per maand met de auto rijdt nadat hij of zij lachgas heeft gebruikt. Bij jonge bestuurders ligt dit percentage zelfs een stuk hoger. Lachgas is dan wel niet detecteerbaar door een test, maar het heeft wel een grote invloed op de rijvaardigheid en verkeersveiligheid.

Lees meer
 Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Maandag 07 Februari 2022

Boetebrief wordt duidelijker, moderner en transparanter

Sinds 2022 zien de onmiddellijke inningen, ook wel beter bekend als de ‘boetebrief’ er in België anders uit. Met deze wijziging was het de bedoeling om de onmiddellijke inningen moderner, duidelijker en beter aangepast aan de overtreder te maken. Het doel was om ervoor te zorgen dat het voor de overtreder eenvoudiger en sneller is om de brief te lezen en de boete te betalen.

Lees meer
 De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

Dinsdag 14 December 2021

De privatisering van de trajectcontroles bekeken vanuit een juridisch standpunt

De verruiming van de GAS-Wet geeft gemeenten de mogelijkheid om voortaan ook beperkte snelheidsovertredingen binnen het eigen grondgebied te bestraffen met een administratieve sanctie. Vijf gemeenten sloten meteen een contract met een aantal privébedrijven om binnen deze nieuwe bevoegdheid trajectcontroles op hun grondgebied te voorzien. Een beperkte investering voor de lokale overheid dus, die als kleine speler logischerwijs het comparatief voordeel verliest. Het idee dat verkeersboetes het voorwerp uitmaken van een particulier verdienmodel, beroerde de gemoederen en lokte bij experts en menig politicus verontwaardiging uit. Los van de politieke bezorgdheden, moet ook vanuit juridisch oogpunt met de grootste omzichtigheid naar een dergelijk samenwerking gekeken worden.

Lees meer
close menu 1u