Worden alcohol boetes duurder na nieuwjaar?
Vrijdag 29 December 2017

Welke wijzigingen brengt 2018 teweeg voor alcohol- en andere verkeersboetes? IntoLaw verklaart welk wetsvoorstel onlangs werd goedgekeurd.
· Wat houdt de nieuwe wet in?
· Wat betekent dit voor alcohol boetes?
· Waarom geen nultolerantie invoeren?
Laat ons beginnen met wat positief nieuws: in de eerste helft van dit jaar vielen er 13% minder verkeersdoden op onze Belgische wegen. Nochtans is dit geen reden tot feestvieren. Helaas wordt alcoholgebruik achter het stuur nog te veel geminimaliseerd. Hoeveel alcohol is te veel alcohol? Moeten alcohol boetes duurder worden? Welk wetsvoorstel werd er goedgekeurd?
Wat houdt de nieuwe wet in?
Op 8 december werd er een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd om overtreders strenger te straffen. Zowel minister van Justitie Koen Geens als minister van Mobiliteit François Bellot hopen dat de nieuwe regels in het voorjaar van 2018 van kracht gaan. Wat verandert er zoal? Zowel alcohol boetes als straffen voor rijden zonder rijbewijs, recidivisme en stilstaan of parkeren waar het niet mag, zullen strenger worden.
Ook de verjaring van verkeersmisdrijven wijzigt van 1 naar 2 jaar. Voor de zwaarste misdrijven blijft de verjaring na 3 jaar gelden.
Wat betekent dit voor alcohol boetes?
De bliksemcontroles van de huidige BOB-campagne maken de pakkans groter. Rijden onder invloed is immers nog steeds de voornaamste ‘killer’ op de weg. Desondanks de positieve cijfers over het aantal verkeersdoden in de eerste helft van dit jaar, bliezen er in diezelfde periode maar liefst 24 163 bestuurders positief. Alcohol boetes zullen niet duurder worden, maar de sancties bij een hoge concentratie alcohol wel zwaarder.
Zo kan er een verplicht alcoholslot opgelegd worden van 1 tot 3 jaar, of zelfs definitief, als alternatief voor de intrekking van het rijbewijs. Hetzelfde geldt in geval van recidvisme.
Waarom geen nultolerantie invoeren?
Door de enorme risico’s die rijden onder invloed met zich meebrengt, komt regelmatig ook de nultolerantie ter sprake in politieke kringen. Begin december pleitte Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Bries (N-VA) hier opnieuw voor. Een voorstel dat eerder dit jaar al van tafel geveegd werd door andere politici. En ook Vias Institute is niet gewonnen om de nultolerantie voor iedereen in te voeren.
Voorlopig dus geen alcoholboetes als u het bij één glaasje kan houden. Denk hier ook aan als u in januari veilig wilt thuiskomen van een personeelsfeest.
Toch een glas te veel gedronken? Vul dit formulier in om alcohol boetes of andere straffen te berekenen.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer