Worden alcohol boetes duurder na nieuwjaar?

 Worden alcohol boetes duurder na nieuwjaar?

Welke wijzigingen brengt 2018 teweeg voor alcohol- en andere verkeersboetes? IntoLaw verklaart welk wetsvoorstel onlangs werd goedgekeurd.

·      Wat houdt de nieuwe wet in?

·      Wat betekent dit voor alcohol boetes?

·      Waarom geen nultolerantie invoeren?

 

Laat ons beginnen met wat positief nieuws: in de eerste helft van dit jaar vielen er 13% minder verkeersdoden op onze Belgische wegen. Nochtans is dit geen reden tot feestvieren. Helaas wordt alcoholgebruik achter het stuur nog te veel geminimaliseerd. Hoeveel alcohol is te veel alcohol? Moeten alcohol boetes duurder worden? Welk wetsvoorstel werd er goedgekeurd?

 

Wat houdt de nieuwe wet in?

Op 8 december werd er een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd om overtreders strenger te straffen. Zowel minister van Justitie Koen Geens als minister van Mobiliteit François Bellot hopen dat de nieuwe regels in het voorjaar van 2018 van kracht gaan. Wat verandert er zoal? Zowel alcohol boetes als straffen voor rijden zonder rijbewijs, recidivisme en stilstaan of parkeren waar het niet mag, zullen strenger worden.

Ook de verjaring van verkeersmisdrijven wijzigt van 1 naar 2 jaar. Voor de zwaarste misdrijven blijft de verjaring na 3 jaar gelden.

 

Wat betekent dit voor alcohol boetes?

De bliksemcontroles van de huidige BOB-campagne maken de pakkans groter. Rijden onder invloed is immers nog steeds de voornaamste ‘killer’ op de weg. Desondanks de positieve cijfers over het aantal verkeersdoden in de eerste helft van dit jaar, bliezen er in diezelfde periode maar liefst 24 163 bestuurders positief. Alcohol boetes zullen niet duurder worden, maar de sancties bij een hoge concentratie alcohol wel zwaarder.

Zo kan er een verplicht alcoholslot opgelegd worden van 1 tot 3 jaar, of zelfs definitief, als alternatief voor de intrekking van het rijbewijs. Hetzelfde geldt in geval van recidvisme.

 

Waarom geen nultolerantie invoeren?

Door de enorme risico’s die rijden onder invloed met zich meebrengt, komt regelmatig ook de nultolerantie ter sprake in politieke kringen. Begin december pleitte Oost-Vlaams provinciegouverneur Jan Bries (N-VA) hier opnieuw voor. Een voorstel dat eerder dit jaar al van tafel geveegd werd door andere politici. En ook Vias Institute is niet gewonnen om de nultolerantie voor iedereen in te voeren.  

Voorlopig dus geen alcoholboetes als u het bij één glaasje kan houden. Denk hier ook aan als u in januari veilig wilt thuiskomen van een personeelsfeest.

 

Toch een glas te veel gedronken? Vul dit formulier in om alcohol boetes of andere straffen te berekenen


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u