Waar worden er deze winter BOB-controles gehouden?

 Waar worden er deze winter BOB-controles gehouden?

Wat zijn bliksemcontroles? Waar kan u een alcoholcontrole verwachten tijdens de BOB-campagne? IntoLaw duidt de nieuwe tactiek van de politie.

·      Waarvoor staat de nieuwe BOB-campagne?

·       Wat is de nieuwe tactiek van de politie?

·      Waarom worden er minder voertuigen gecontroleerd?

 

De feestdagen zijn wel grotendeels voorbij, maar BOB gaat nog even door. Nog tot en met 29 januari kan u zich op onze Belgische wegen blijven verwachten aan extra alcoholcontroles. Opletten dus als u deze maand zonder alcohol boetes wilt thuiskomen van een personeelsfeest of late nieuwjaarsreceptie. Bovendien kiest de politie tijdens deze wintercampagne voor een andere aanpak. Wat is de nieuwe tactiek bij alcoholcontroles?

 

Waarvoor staat de nieuwe BOB-campagne?

In een bevraging in november 2017, gaf 1 Belg op 3 toe in die maand nog gereden te hebben na het drinken van alcohol. Verontrustend! Zeker als u weet dat er in ons land dagelijks gemiddeld 12 ongevallen zijn met een bestuurder die positief blaast. De nieuwe BOB-campagne draait niet enkel om extra alcoholcontroles, maar moet onze algemene norm betreffende rijden en drinken veranderen.

Niet drinken als u rijdt, moet valzelfsprekend worden want u weet vast niet hoeveel alcohol te veel alcohol is voor u. Daarom is de nieuwe slogan ‘BOB en trots erop’. BOB zijn kan ook door vooraf alternatieven te regelen als u zelf graag een glas meedrinkt.

 

Wat is de nieuwe tactiek van de politie?

Denkt u te weten waar er een alcoholcontrole zal plaatsvinden? Dat denkt de politie ook! Daarom houden ze dit jaar ‘bliksemcontroles’. Tijdens zo’n alcoholcontrole blijft de politie maximaal 40 minuten op eenzelfde plaats staan. “In plaats van pakweg 24 politiemensen op één locatie te laten controleren, zetten we voortaan vier keer zes inspecteurs in”, aldus minister Jan Jambon (N-VA).

Dergelijke alcoholcontrole kan zowel op een hoofdweg als sluipweg opduiken. Daarnaast zet de politie ook mobiele teams in om de pakkans te maximaliseren. U bent gewaarschuwd want de straffen worden ook zwaarder in 2018

 

Waarom worden er minder voertuigen gecontroleerd?

Elkaar op de hoogte brengen van een alcoholcontrole via sociale media zit er dus niet meer in. De politie merkte ook dat wie gedronken heeft, eerst facebook en twitter raadpleegt om de route naar huis te bepalen. Door die zogenaamde bliksemcontroles stelt de politie hier perk en paal aan, maar is het dus niet mogelijk om net als vorig jaar 450 000 voertuigen te controleren.

"Belangrijker dan het aantal controles is de kwaliteit van de controles", stelt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bij aanvang van de nieuwe campagne. De alcoholcontroles zijn deze winter dus meer gericht dan ooit

 

Toch een glas te veel gedronken? Vul dit formulier in om alcohol boetes of andere straffen te berekenen


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u