Waar worden er deze winter BOB-controles gehouden?

 Waar worden er deze winter BOB-controles gehouden?

Wat zijn bliksemcontroles? Waar kan u een alcoholcontrole verwachten tijdens de BOB-campagne? IntoLaw duidt de nieuwe tactiek van de politie.

·      Waarvoor staat de nieuwe BOB-campagne?

·       Wat is de nieuwe tactiek van de politie?

·      Waarom worden er minder voertuigen gecontroleerd?

 

De feestdagen zijn wel grotendeels voorbij, maar BOB gaat nog even door. Nog tot en met 29 januari kan u zich op onze Belgische wegen blijven verwachten aan extra alcoholcontroles. Opletten dus als u deze maand zonder alcohol boetes wilt thuiskomen van een personeelsfeest of late nieuwjaarsreceptie. Bovendien kiest de politie tijdens deze wintercampagne voor een andere aanpak. Wat is de nieuwe tactiek bij alcoholcontroles?

 

Waarvoor staat de nieuwe BOB-campagne?

In een bevraging in november 2017, gaf 1 Belg op 3 toe in die maand nog gereden te hebben na het drinken van alcohol. Verontrustend! Zeker als u weet dat er in ons land dagelijks gemiddeld 12 ongevallen zijn met een bestuurder die positief blaast. De nieuwe BOB-campagne draait niet enkel om extra alcoholcontroles, maar moet onze algemene norm betreffende rijden en drinken veranderen.

Niet drinken als u rijdt, moet valzelfsprekend worden want u weet vast niet hoeveel alcohol te veel alcohol is voor u. Daarom is de nieuwe slogan ‘BOB en trots erop’. BOB zijn kan ook door vooraf alternatieven te regelen als u zelf graag een glas meedrinkt.

 

Wat is de nieuwe tactiek van de politie?

Denkt u te weten waar er een alcoholcontrole zal plaatsvinden? Dat denkt de politie ook! Daarom houden ze dit jaar ‘bliksemcontroles’. Tijdens zo’n alcoholcontrole blijft de politie maximaal 40 minuten op eenzelfde plaats staan. “In plaats van pakweg 24 politiemensen op één locatie te laten controleren, zetten we voortaan vier keer zes inspecteurs in”, aldus minister Jan Jambon (N-VA).

Dergelijke alcoholcontrole kan zowel op een hoofdweg als sluipweg opduiken. Daarnaast zet de politie ook mobiele teams in om de pakkans te maximaliseren. U bent gewaarschuwd want de straffen worden ook zwaarder in 2018

 

Waarom worden er minder voertuigen gecontroleerd?

Elkaar op de hoogte brengen van een alcoholcontrole via sociale media zit er dus niet meer in. De politie merkte ook dat wie gedronken heeft, eerst facebook en twitter raadpleegt om de route naar huis te bepalen. Door die zogenaamde bliksemcontroles stelt de politie hier perk en paal aan, maar is het dus niet mogelijk om net als vorig jaar 450 000 voertuigen te controleren.

"Belangrijker dan het aantal controles is de kwaliteit van de controles", stelt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bij aanvang van de nieuwe campagne. De alcoholcontroles zijn deze winter dus meer gericht dan ooit

 

Toch een glas te veel gedronken? Vul dit formulier in om alcohol boetes of andere straffen te berekenen


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u