Waar worden er deze winter BOB-controles gehouden?

 Waar worden er deze winter BOB-controles gehouden?

Wat zijn bliksemcontroles? Waar kan u een alcoholcontrole verwachten tijdens de BOB-campagne? IntoLaw duidt de nieuwe tactiek van de politie.

·      Waarvoor staat de nieuwe BOB-campagne?

·       Wat is de nieuwe tactiek van de politie?

·      Waarom worden er minder voertuigen gecontroleerd?

 

De feestdagen zijn wel grotendeels voorbij, maar BOB gaat nog even door. Nog tot en met 29 januari kan u zich op onze Belgische wegen blijven verwachten aan extra alcoholcontroles. Opletten dus als u deze maand zonder alcohol boetes wilt thuiskomen van een personeelsfeest of late nieuwjaarsreceptie. Bovendien kiest de politie tijdens deze wintercampagne voor een andere aanpak. Wat is de nieuwe tactiek bij alcoholcontroles?

 

Waarvoor staat de nieuwe BOB-campagne?

In een bevraging in november 2017, gaf 1 Belg op 3 toe in die maand nog gereden te hebben na het drinken van alcohol. Verontrustend! Zeker als u weet dat er in ons land dagelijks gemiddeld 12 ongevallen zijn met een bestuurder die positief blaast. De nieuwe BOB-campagne draait niet enkel om extra alcoholcontroles, maar moet onze algemene norm betreffende rijden en drinken veranderen.

Niet drinken als u rijdt, moet valzelfsprekend worden want u weet vast niet hoeveel alcohol te veel alcohol is voor u. Daarom is de nieuwe slogan ‘BOB en trots erop’. BOB zijn kan ook door vooraf alternatieven te regelen als u zelf graag een glas meedrinkt.

 

Wat is de nieuwe tactiek van de politie?

Denkt u te weten waar er een alcoholcontrole zal plaatsvinden? Dat denkt de politie ook! Daarom houden ze dit jaar ‘bliksemcontroles’. Tijdens zo’n alcoholcontrole blijft de politie maximaal 40 minuten op eenzelfde plaats staan. “In plaats van pakweg 24 politiemensen op één locatie te laten controleren, zetten we voortaan vier keer zes inspecteurs in”, aldus minister Jan Jambon (N-VA).

Dergelijke alcoholcontrole kan zowel op een hoofdweg als sluipweg opduiken. Daarnaast zet de politie ook mobiele teams in om de pakkans te maximaliseren. U bent gewaarschuwd want de straffen worden ook zwaarder in 2018

 

Waarom worden er minder voertuigen gecontroleerd?

Elkaar op de hoogte brengen van een alcoholcontrole via sociale media zit er dus niet meer in. De politie merkte ook dat wie gedronken heeft, eerst facebook en twitter raadpleegt om de route naar huis te bepalen. Door die zogenaamde bliksemcontroles stelt de politie hier perk en paal aan, maar is het dus niet mogelijk om net als vorig jaar 450 000 voertuigen te controleren.

"Belangrijker dan het aantal controles is de kwaliteit van de controles", stelt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bij aanvang van de nieuwe campagne. De alcoholcontroles zijn deze winter dus meer gericht dan ooit

 

Toch een glas te veel gedronken? Vul dit formulier in om alcohol boetes of andere straffen te berekenen


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u