Wie vermijdt de mogelijke boete dankzij een gordelvrijstelling?

 Wie vermijdt de mogelijke boete dankzij een gordelvrijstelling?

Waarvoor krijgen bestuurders een gordelvrijstelling? Wat zijn de mogelijke gevolgen ervan? Hoewel rijden zonder gordel fikse boetes kan opleveren, zijn er toch een groot aantal mensen die een vrijstelling krijgen. Ontdek de voor- en nadelen met IntoLaw.

  • Waarom zou iemand rijden zonder gordel?
  • Welke gevolgen kan het hebben?
  • Wat is de boete voor het niet dragen van de gordel?

Hoewel u er vast niet bij stilstaat wanneer u een bestuurder zonder gordel opmerkt, kan het best zijn dat die daar toestemming voor heeft en geen risico loopt op een boete. Bepaalde medische aandoeningen vereisen namelijk dat de gordel achterwege wordt gelaten. Of niet? Wat zijn de voordelen van het rondrijden zonder gordel? Welke invloed heeft het op ongevallen?

 

Waarom zou iemand rijden zonder gordel?

Jaarlijks vragen én ontvangen ongeveer 2000 Belgen een vrijstelling van het dragen van een gordel, dat is het viervoud van onze Noorderburen. Daarmee kunnen bestuurders zonder gordel rondrijden zonder kans op een boete. Vrijstellingen worden aangevraagd en goedgekeurd op basis van medische redenen. Bij sommige aandoeningen zou het namelijk zeer oncomfortabel kunnen zijn om vastgegespt te zitten in de bestuurdersstoel. Volgens het Vias weegt dat echter niet op tegen de mogelijke catastrofale gevolgen van het rijden zonder gordel.

Die mening vindt bijval bij professor Stefaan Nijs, hoofd van de dienst Traumatologie in UZ Leuven. Hij kan het in geen enkel geval rechtvaardigen om zonder gordel te rijden.

Welke gevolgen kan het hebben?

Zoals u weet is rijden zonder gordel in de eerste plaats vooral heel gevaarlijk voor de bestuurder zelf. Waar minder mensen bij stilstaan, is dat het niet dragen van de gordel ook veel schade kan berokkenen aan anderen. Bij een ongeval wordt die persoon namelijk een ongeleid projectiel dat ook anderen ernstig kan toetakelen. Meer dan 60% van bestuurders en passagiers die omkwamen bij een ongeval op de autosnelweg droeg geen gordel.

Daarom pleit onder andere het Vias ervoor het aantal vrijstellingen sterk terug te dringen. Medisch discomfort is naar hun zeggen flink onderschikt aan de veiligheid van de bestuurder, passagier en iedereen rond hen.

Wat is de boete voor het niet dragen van de gordel zonder vrijstelling?

De risico’s van rijden zonder gordel zijn al lang gekend. Hoewel veel mensen nog steeds inbreuk plegen tegen de levensnoodzakelijke regel, zijn de cijfers van de laatste jaren toch veelbelovend. Daaruit blijkt dat ongeveer 92% van inzittenden vooraan en 85% van die achteraan steevast de gordel draagt. Dat is niet enkel goed voor hun veiligheid, maar ook voor hun portemonnee. Vijf jaar geleden verdubbelde de boete nog naar €110. Bij kinderen die niet goed worden vastgemaakt loopt die onmiddellijke inning zelfs op tot €165.

 

Waar kan ik te weten komen of ik een vrijstelling kan krijgen? Hoeveel bedraagt de boete als ik een tweede keer zonder gordel betrapt wordt? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u