Wie vermijdt de mogelijke boete dankzij een gordelvrijstelling?

 Wie vermijdt de mogelijke boete dankzij een gordelvrijstelling?

Waarvoor krijgen bestuurders een gordelvrijstelling? Wat zijn de mogelijke gevolgen ervan? Hoewel rijden zonder gordel fikse boetes kan opleveren, zijn er toch een groot aantal mensen die een vrijstelling krijgen. Ontdek de voor- en nadelen met IntoLaw.

  • Waarom zou iemand rijden zonder gordel?
  • Welke gevolgen kan het hebben?
  • Wat is de boete voor het niet dragen van de gordel?

Hoewel u er vast niet bij stilstaat wanneer u een bestuurder zonder gordel opmerkt, kan het best zijn dat die daar toestemming voor heeft en geen risico loopt op een boete. Bepaalde medische aandoeningen vereisen namelijk dat de gordel achterwege wordt gelaten. Of niet? Wat zijn de voordelen van het rondrijden zonder gordel? Welke invloed heeft het op ongevallen?

 

Waarom zou iemand rijden zonder gordel?

Jaarlijks vragen én ontvangen ongeveer 2000 Belgen een vrijstelling van het dragen van een gordel, dat is het viervoud van onze Noorderburen. Daarmee kunnen bestuurders zonder gordel rondrijden zonder kans op een boete. Vrijstellingen worden aangevraagd en goedgekeurd op basis van medische redenen. Bij sommige aandoeningen zou het namelijk zeer oncomfortabel kunnen zijn om vastgegespt te zitten in de bestuurdersstoel. Volgens het Vias weegt dat echter niet op tegen de mogelijke catastrofale gevolgen van het rijden zonder gordel.

Die mening vindt bijval bij professor Stefaan Nijs, hoofd van de dienst Traumatologie in UZ Leuven. Hij kan het in geen enkel geval rechtvaardigen om zonder gordel te rijden.

Welke gevolgen kan het hebben?

Zoals u weet is rijden zonder gordel in de eerste plaats vooral heel gevaarlijk voor de bestuurder zelf. Waar minder mensen bij stilstaan, is dat het niet dragen van de gordel ook veel schade kan berokkenen aan anderen. Bij een ongeval wordt die persoon namelijk een ongeleid projectiel dat ook anderen ernstig kan toetakelen. Meer dan 60% van bestuurders en passagiers die omkwamen bij een ongeval op de autosnelweg droeg geen gordel.

Daarom pleit onder andere het Vias ervoor het aantal vrijstellingen sterk terug te dringen. Medisch discomfort is naar hun zeggen flink onderschikt aan de veiligheid van de bestuurder, passagier en iedereen rond hen.

Wat is de boete voor het niet dragen van de gordel zonder vrijstelling?

De risico’s van rijden zonder gordel zijn al lang gekend. Hoewel veel mensen nog steeds inbreuk plegen tegen de levensnoodzakelijke regel, zijn de cijfers van de laatste jaren toch veelbelovend. Daaruit blijkt dat ongeveer 92% van inzittenden vooraan en 85% van die achteraan steevast de gordel draagt. Dat is niet enkel goed voor hun veiligheid, maar ook voor hun portemonnee. Vijf jaar geleden verdubbelde de boete nog naar €110. Bij kinderen die niet goed worden vastgemaakt loopt die onmiddellijke inning zelfs op tot €165.

 

Waar kan ik te weten komen of ik een vrijstelling kan krijgen? Hoeveel bedraagt de boete als ik een tweede keer zonder gordel betrapt wordt? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u