Wie vermijdt de mogelijke boete dankzij een gordelvrijstelling?

 Wie vermijdt de mogelijke boete dankzij een gordelvrijstelling?

Waarvoor krijgen bestuurders een gordelvrijstelling? Wat zijn de mogelijke gevolgen ervan? Hoewel rijden zonder gordel fikse boetes kan opleveren, zijn er toch een groot aantal mensen die een vrijstelling krijgen. Ontdek de voor- en nadelen met IntoLaw.

  • Waarom zou iemand rijden zonder gordel?
  • Welke gevolgen kan het hebben?
  • Wat is de boete voor het niet dragen van de gordel?

Hoewel u er vast niet bij stilstaat wanneer u een bestuurder zonder gordel opmerkt, kan het best zijn dat die daar toestemming voor heeft en geen risico loopt op een boete. Bepaalde medische aandoeningen vereisen namelijk dat de gordel achterwege wordt gelaten. Of niet? Wat zijn de voordelen van het rondrijden zonder gordel? Welke invloed heeft het op ongevallen?

 

Waarom zou iemand rijden zonder gordel?

Jaarlijks vragen én ontvangen ongeveer 2000 Belgen een vrijstelling van het dragen van een gordel, dat is het viervoud van onze Noorderburen. Daarmee kunnen bestuurders zonder gordel rondrijden zonder kans op een boete. Vrijstellingen worden aangevraagd en goedgekeurd op basis van medische redenen. Bij sommige aandoeningen zou het namelijk zeer oncomfortabel kunnen zijn om vastgegespt te zitten in de bestuurdersstoel. Volgens het Vias weegt dat echter niet op tegen de mogelijke catastrofale gevolgen van het rijden zonder gordel.

Die mening vindt bijval bij professor Stefaan Nijs, hoofd van de dienst Traumatologie in UZ Leuven. Hij kan het in geen enkel geval rechtvaardigen om zonder gordel te rijden.

Welke gevolgen kan het hebben?

Zoals u weet is rijden zonder gordel in de eerste plaats vooral heel gevaarlijk voor de bestuurder zelf. Waar minder mensen bij stilstaan, is dat het niet dragen van de gordel ook veel schade kan berokkenen aan anderen. Bij een ongeval wordt die persoon namelijk een ongeleid projectiel dat ook anderen ernstig kan toetakelen. Meer dan 60% van bestuurders en passagiers die omkwamen bij een ongeval op de autosnelweg droeg geen gordel.

Daarom pleit onder andere het Vias ervoor het aantal vrijstellingen sterk terug te dringen. Medisch discomfort is naar hun zeggen flink onderschikt aan de veiligheid van de bestuurder, passagier en iedereen rond hen.

Wat is de boete voor het niet dragen van de gordel zonder vrijstelling?

De risico’s van rijden zonder gordel zijn al lang gekend. Hoewel veel mensen nog steeds inbreuk plegen tegen de levensnoodzakelijke regel, zijn de cijfers van de laatste jaren toch veelbelovend. Daaruit blijkt dat ongeveer 92% van inzittenden vooraan en 85% van die achteraan steevast de gordel draagt. Dat is niet enkel goed voor hun veiligheid, maar ook voor hun portemonnee. Vijf jaar geleden verdubbelde de boete nog naar €110. Bij kinderen die niet goed worden vastgemaakt loopt die onmiddellijke inning zelfs op tot €165.

 

Waar kan ik te weten komen of ik een vrijstelling kan krijgen? Hoeveel bedraagt de boete als ik een tweede keer zonder gordel betrapt wordt? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u