Welke steden hebben lage emissiezones en welke boetes kan ik verwachten?

 Welke steden hebben lage emissiezones en welke boetes kan ik verwachten?

Welke steden delen boetes uit voor vervuiling in hun lage emissiezone? Waar komen er in de toekomst dergelijke zones? IntoLaw leidt u rond.

  • Welke Vlaamse steden delen boetes uit voor vervuilend rijden?
  • Welke Waalse steden hebben een LEZ?
  • Waar mag iedereen nog rijden in Brussel?

Ook al neemt u zelf stappen om ecologisch te rijden, toch zijn er bepaalde steden waar uw wagen misschien niet toegelaten is. De zogenaamde lage emissiezones of LEZ’s zijn een van de maatregelen door de regering in het leven geroepen om de lucht in binnensteden zuiverder te maken en verkeersdrukte terug te dringen. Maar in welke steden moet u letten op deze zones? Waar komen er binnenkort LEZ’s bij?

Welke Vlaamse steden delen boetes uit voor vervuilend rijden?

Sinds februari 2017 implementeerde Stad Antwerpen de eerste lage emissiezone in Vlaanderen op basis van de toegangsvoorwaarden per euronorm. Elektrische voertuigen en hybrides met een maximale CO2-uitstoot van 50 g/km zijn altijd toegelaten, net zoals prioritaire voertuigen zoals de politie en ambulances. Voertuigen van de krijgsmacht en diegene met vergunde uitzonderlijke transporten zijn ook altijd welkom. Bovendien kan u ook met bepaalde vergunningen de stad in.

Boetes voor niet-toegelaten voertuigen in Antwerpen starten vanaf 150 euro, met een stijging tot 250 bij een tweede en 350 euro bij een derde overtreding binnen de 12 maanden.

Gent kent ook een aangepast mobiliteitsplan, maar implementeert pas een echte LEZ vanaf 2020, net zoals Hasselt. Mechelen en Willebroek volgen in 2021.

Waar mag iedereen nog rijden in Brussel?

Bijna het volledige Brusselse Gewest telt sinds 1 januari 2018 als lage emissiezone. U kan zich dus bijna overal in Brussel aan boetes verwachten als uw wagen niet voldoet aan de vereisten. Die kunnen daar wel anders liggen dan in Vlaanderen en Wallonië, aangezien de LEZ-wetgeving gewestelijk bepaald wordt. De Brusselse Ring valt niet onder de LEZ, waardoor veel pendelaars noodgedwongen de Ring moeten nemen. Dat is een van de redenen dat files er dagelijks deel van de verkeersvoorspelling de spits zijn.

Welke Waalse steden hebben een LEZ?

Hoewel Wallonië op dit moment nog geen LEZ’s telt, is er verandering op til. Luik zou vanaf 2020 starten met de eerste LEZ van het gewest. In tegenstelling tot Vlaanderen en Brussel, gaat Wallonië geen nummerplaten scannen, maar wel vignetten vereisen. De volgende stad die de milieubewuste keuze zou invoeren, is naar alle waarschijnlijkheid Charleroi.

Wallonië maakt ook plannen op langere termijn: vanaf 2030 mogen enkel nog dieselwagens conform de normen Euro 6d-Temp en Euro 6d het Waalse gewest betreden.

Hoe kan ik boetes in LEZ’s vermijden? Hoe kan ik een LEZ herkennen wanneer ik de stad betreed? Bekijk onze wekelijkse nieuwberichten of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u