Wat is de verkeersvoorspelling in een groenere toekomst?

 Wat is de verkeersvoorspelling in een groenere toekomst?

Hoe zou een ecologische ommezwaai de spitsuren veranderen? Welke verkeersvoorspellingen zouden we krijgen? Ontdek een nieuwe toekomst bij IntoLaw.

  • Welke ecologische alternatieven kunnen een impact hebben?
  • Hoe evolueerde het verkeer de laatste jaren?
  • Wat wil dat zeggen voor de toekomst?

Vandaag worden de verkeersvoorspellingen steeds onaangenamer en het verkeersnieuws steeds langer. Nochtans is er qua ecologisch rijden al lang een kentering aan de gang. Welke alternatieven zouden de verkeersvoorspelling optimistischer kunnen maken? Hoe kunnen we zowel de spits als de impact op het milieu verlichten?

Welke ecologische alternatieven kunnen een impact hebben?

Een van de eerste mogelijkheden die u waarschijnlijk te binnen schiet, is de toenemende populariteit van de elektrische wagen. Ze verbruiken minder, creëren geen uitstoot en verbruiken schone energie. Een fantastische optie, maar niet voor iedereen even betaalbaar. Als tweede optie kijken we daarom naar de fiets, elektrisch of traditioneel. Ze zijn voor iedereen even geschikt, betaalbaar en hebben bovendien een even positief effect op uw gezondheid als op het milieu.

Maar wat als ik heel ver weg werk? Dan kan openbaar vervoer soelaas bieden. Meer en meer werkgevers kiezen namelijk voor mobiliteitsbudget in plaats van een bedrijfswagen dankzij meer ecologische wetgevingen.

Hoe evolueerde het verkeer de laatste jaren?

De laatste jaren breken we telkens ons eigen record voor uren gespendeerd in de file. Vooral de wegen naar Antwerpen en Brussel hebben zwaar te lijden onder de zware verkeersdruk tijdens de spitsuren. Volgens Hajo Beeckman, VRT-verkeersanker, ligt dat aan een combinatie van factoren. De wegen werden aangelegd op momenten waarin er veel minder verkeer was dan nu. Economische en bevolkingsgroei zorgen voor structurele problemen omdat ze ten tijde van aanleg niet voorzien waren.

Vrijetijdsverkeer en deeltijdse tewerkstellingen maken de wegen dan weer drukker buiten het spitsuur. Tot slot zorgen ecologische maatregelen in steden ervoor dat pendelaars naar de ring wordt geduwd door doorgaand verkeer in de stad te bemoeilijken.

Wat wil dat zeggen voor de toekomst?

Het huidige fileprobleem heeft dringend oplossingen nodig. Niet enkel het milieu lijdt er zwaar onder, ook wijzelf zijn slachtoffer. Onze dagen worden veel langer, stressniveaus gaan omhoog, we hebben veel kosten door hoger verbruik, en nog veel meer. Verkeersvoorspellingen zullen waarschijnlijk enkel optimistischer worden als we zelf een steentje bijdragen.

Daarvoor kan u niet enkel kiezen voor openbaar vervoer, een elektrische wagen of de fiets. Ook wanneer u niet anders kan dan de files te trotseren, kan u een handje helpen. Wist u dat 70% van de pendelaars alleen in de wagen zit? Handige apps zoals Commuty helpen het probleem verminderen door reizigers aan elkaar te koppelen om te carpoolen. Pikt u iemand op? Dat is al een auto minder!

Waar kan ik de wetgeving rond ecologisch verkeer beter begrijpen? Hoe kies ik het beste alternatief voor mijn noden? Bekijk onze wekelijkse nieuwberichten of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u