Welke stappen naar ecologischer verkeer ondernam het verkeersrecht?
Vrijdag 23 November 2018

Welke stappen ondernam de wetgever in verkeersrecht om verkeer ecologischer te maken? Ontdek de groenste wettelijke voordelen bij IntoLaw.
- Wat veranderde het verkeersrecht voor bedrijven?
- Welke voordelen geniet ik zelf?
- Welke stappen liggen er in het verschiet?
Verkeersvoorspellingen worden steeds drukker en we spelen zelf in op het milieu door groen te rijden, maar ook verkeersrecht staat niet stil. Ook de wetgever ziet steeds meer de nood aan ecologische aanpassingen in het verkeer ten goede van het milieu. Welke stappen ondernam de regering voor ecologischer verkeer? Hoe veranderde verkeersrecht de laatste jaren?
Wat veranderde het verkeersrecht voor bedrijven?
Ondernemingen hadden de laatste jaren veel baat bij het ecologischer verkeersrecht. Als uw werkgever u bijvoorbeeld een bedrijfswagen aanbiedt, doet die er goed aan voor elektrisch te kiezen. Waar diesel- en benzinewagens 50 tot 100% fiscaal aftrekbaar zijn, zijn elektrische wagen 120% fiscaal voordelig. Bovendien kunnen ze ook opteren om u mobiliteitsbudget te geven dat ook openbaar vervoer en fietsverkeer steunt. En die groene beweging telt niet enkels voor personenvervoer.
Ook goederentransport wordt dankzij veranderingen in het verkeersrecht groener. Als uw onderneming investeert in ecologisch en veilig transport, kan u tot €100 000 subsidies krijgen voor uitgaven die u maakt over drie kalenderjaren.
Welke voordelen geniet ik zelf?
De wetgever dacht niet alleen aan uw bedrijf, maar ook aan u persoonlijk. Zo kan carpoolen u een fiks fiscaal voordeel opleveren. Carpoolt u in het kader van georganiseerd gemeenschappelijk vervoer? Dan kan u bij forfaitaire beroepskosten een hogere belastingvrijstelling krijgen. Moet u uw beroepskosten bewijzen? Dan maakt u kans op 75% aftrekbare kosten voor de omweg die u maakt bovenop uw gewone aftrek voor woon-werkverkeer.
U maakt bovendien niet enkel als bestuurder, maar ook als passagier fiscaal voordeel. Maar ook uw type wagen maakt verschil. CNG-wagens krijgen in Wallonië een premie van €500. In Vlaanderen zijn ze tot 2020 vrijgesteld van de belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting. Brussel geeft vooralsnog geen voordelen.
Welke stappen liggen er in het verschiet?
Vanaf 2020 implementeert Wallonië een nieuwe benadering voor de lage emissiezones die sommige steden nu al hebben. In Antwerpen en Brussel worden nummerplaten gescand, in Wallonië moeten we binnenkort een vignet aan onze voorruit kleven. Vanaf 2030 mogen bepaalde wagens het gewest zelfs helemaal niet meer betreden. Ook in Vlaanderen zijn de LEZ’s in opmars, met plannen op de tafel voor onder andere Mechelen en Willebroek.
Op welke ecologische voordelen heb ik in het verkeer recht? Hoe kan ik mijn mobiliteit groener maken? Bekijk onze wekelijkse nieuwberichten of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer