Welke specifieke verkeersregels gelden voor motards?

 Welke specifieke verkeersregels gelden voor motards?

Welke specifieke regels moeten motorrijders respecteren om verkeersboetes te mijden? IntoLaw duidt hoe u op de baan, in de file en in groep te verplaatsen.

  • Waar moet u rijden met een motor?   
  • Hoe moet u zich gedragen in de file?
  • Welke verkeersborden gelden uitsluitend voor motorfietsen?
  • Wat zijn de regels voor motorrijden in groep?

Hoewel iedereen die deelneemt aan het verkeer zich aan dezelfde verkeersregels dient te houden, bevat ons verkeersreglement toch een aantal specifieke regels en dus ook specifieke verkeersboetes voor motards. Wilt u deze zomer op 2 wielen de baan op? Neem dan deze regels, alsook de richtlijnen betreffende beschermende kledij, in acht om verkeersboetes te vermijden.

 

Waar moet u rijden met een motor?    

Met een motor dient u net als met de auto op de rijbaan te rijden. Motards die op het fietspad rijden, mogen zich verwachten aan verkeersboetes van 140 euro. In tegenstelling tot autobestuurders mag u als motard wel gebruik maken van de busstrook. Bovendien bent u ook niet verplicht om zo dicht mogelijk bij de rechterrand van de rijbaan te rijden.

Op een weg zonder rijstroken met eenrichtingsverkeer mag u de volledige breedte van de weg benutten. Op een weg met verkeer in beide richtingen mag u de volledige rechterhelft van de rijbaan gebruiken. 

 

Hoe moet u zich gedragen in de file?

Sinds in september 2011 de wet Schouppe in voege ging, riskeert u in België geen verkeersboetes meer wanneer u met de motor de file tracht voorbij te rijden. Al bent u wel gebonden aan enkele voorwaarden. Zo mag u hiervoor maximum 50 km/uur rijden en mag het snelheidsverschil met de ingehaalde voertuigen niet meer dan 20 km/uur bedragen.

Op autosnelwegen mag u dit met de motor uitsluitend tussen de 2 meest links gelegen rijstroken doen. Inhalen bij het naderen van een onbewaakte oversteekplaats voor voetgangers of fietsers blijft uiteraard strikt verboden.

 

Welke verkeersborden gelden uitsluitend voor motorfietsen?

In het verkeersreglement komen slechts 2 verkeersborden voor die uitsluitend op motorfietsen van toepassing zijn. Het betreft het bord C7 dat de toegang verbiedt voor bestuurders van motorfietsen en het bord E9i dat aangeeft dat hier uitsluitend motorfietsen mogen parkeren.

Opgelet: sommige verkeersborden waarop een auto staat afgebeeld gelden ook voor motoren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het inhaalverbod dat u wordt opgelegd door het bord C35.

 

Wat zijn de regels voor motorrijden in groep?

Eigenlijk wordt er al van een groep gesproken vanaf 2 motorrijders. Vanaf u dus met 2 of meer bent, mag u in 2 evenwijdige rijen rijden. Een groep van 51 leden of meer moet verplicht begeleid worden door minstens 2 wegkapiteins van minimum 25 jaar oud. Zij dienen reflecterende kledij te dragen met in zwarte letters op de rug het woord ‘wegkapitein’. De wegkapiteins mogen op een kruispunt zonder verkeerslichten het verkeer stilleggen met het bord C3 om de groep te laten voorbijrijden.

Uiteraard is de veiligheid bevorderen nog belangrijker dan verkeersboetes vermijden. Laat daarom een ervaren chauffeur aan een relatief vast tempo op kop rijden, gevolgd door de minst ervaren chauffeurs. Zo voorkomt u een harmonicaeffect.

 

Hoewel u als motorrijder vaak ontkomt aan flitsboetes, kan u nog altijd betrapt worden op een andere verkeersovertreding. Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes te laten berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u