Welke andere boetes riskeert u met de motor?

 Welke andere boetes riskeert u met de motor?

Welke boetes riskeert u als u overdag met de motor zonder dimlicht rijdt? Waar moeten passagiers rekening mee houden? IntoLaw zet de bedragen op een rij.

  • Wat moet u weten over uw lichten?
  • Waar mag u de motor parkeren?
  • Waarmee moeten passagiers rekening houden?

In principe zijn alle verkeersregels voor gemotoriseerde voertuigen in het verkeer gelijk. Toch zijn er enkele aparte regels die specifiek op motorrijders van toepassing zijn. En andere verkeersregels, betekent ook andere boetes. In dit artikel lichten we de belangrijkste beboetbare aandachtspunten voor motards toe.

 

Wat moet u weten over uw lichten?

Wanneer u als motorrijder betrokken bent bij een ongeval met andere weggebruikers, is dit vaak te wijten aan waarnemingsfouten. Goed opvallen is een must voor uw veiligheid. Daarom zijn motorfietsers verplicht ook overdag met de lichten aan te rijden. Vooraan moet het dimlicht branden, achteraan het rode licht. De overige lichten mogen enkel ‘s nachts aangestoken worden.

Welke boetes kan u hiervoor krijgen? We gaan uit van de bedragen bij onmiddellijke inning.

  • Geen dimlicht overdag                                  : € 58
  • Onnodig mistlicht voeren                              : € 58
  • Niet-werkende remverlichting                       : € 58
  • Niet-werkende richtingaanwijzers                : € 58
  • Tegenliggers hinderen met groot licht         : € 116
  • Geen dimlicht of grootlicht ’s nachts           : € 174

 

Waar mag u de motor parkeren?

Bovenop de gewone parkeerplaatsen voor wagens zijn er ook specifieke parkeermogelijkheden voor motards. Wanneer u geen aanhangwagen of zijspan heet, mag u ook haaks op de rand staan, zolang u niet voorbij de eventuele parkeermarkeringen uitsteekt. U riskeert ook geen boetes wanneer u op een verhoogde berm of de stoep parkeert zonder voorbijgangers te hinderen. De regels van de blauwe zone en beperkte parkeertijd zijn niet van toepassing op motorfietsen.

De parkeerschijf is voor u niet verplicht. Bij een verkeersbord E9i zijn de parkeerplaatsen voorbehouden aan motorrijders. Met de motor verzamelt u dus niet zo snel boetes voor fout parkeren.

 

Waarmee moeten passagiers rekening houden?

Ook passagiers moeten de verplichte beschermende kledij voor motorrijders dragen om hun veiligheid te garanderen en boetes van €55 te vermijden. De amazonezit is verboden. Betrapt de politie u hierop riskeert u boetes van € 58. Passagiers moeten steeds de voeten op de voorziene voetsteunen laten rusten. Om kinderen vanaf 8 jaar mee te nemen op de motor gelden dezelfde regels als voor een volwassen passagier.

Tot 8 jaar wordt er een onderscheid gemaakt tussen motoren tot en vanaf 125 cc. Informeer u vooraf over het juiste kinderbeveiligingssysteem voor uw motor.

 

Wist u dat motorrijders vaak ontsnappen aan flitsboetes? Reed u toch te snel of beging u een andere overtreding? Vul onderstaand formulier in om eventuele boetes te laten berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u