Welke andere boetes riskeert u met de motor?

 Welke andere boetes riskeert u met de motor?

Welke boetes riskeert u als u overdag met de motor zonder dimlicht rijdt? Waar moeten passagiers rekening mee houden? IntoLaw zet de bedragen op een rij.

  • Wat moet u weten over uw lichten?
  • Waar mag u de motor parkeren?
  • Waarmee moeten passagiers rekening houden?

In principe zijn alle verkeersregels voor gemotoriseerde voertuigen in het verkeer gelijk. Toch zijn er enkele aparte regels die specifiek op motorrijders van toepassing zijn. En andere verkeersregels, betekent ook andere boetes. In dit artikel lichten we de belangrijkste beboetbare aandachtspunten voor motards toe.

 

Wat moet u weten over uw lichten?

Wanneer u als motorrijder betrokken bent bij een ongeval met andere weggebruikers, is dit vaak te wijten aan waarnemingsfouten. Goed opvallen is een must voor uw veiligheid. Daarom zijn motorfietsers verplicht ook overdag met de lichten aan te rijden. Vooraan moet het dimlicht branden, achteraan het rode licht. De overige lichten mogen enkel ‘s nachts aangestoken worden.

Welke boetes kan u hiervoor krijgen? We gaan uit van de bedragen bij onmiddellijke inning.

  • Geen dimlicht overdag                                  : € 58
  • Onnodig mistlicht voeren                              : € 58
  • Niet-werkende remverlichting                       : € 58
  • Niet-werkende richtingaanwijzers                : € 58
  • Tegenliggers hinderen met groot licht         : € 116
  • Geen dimlicht of grootlicht ’s nachts           : € 174

 

Waar mag u de motor parkeren?

Bovenop de gewone parkeerplaatsen voor wagens zijn er ook specifieke parkeermogelijkheden voor motards. Wanneer u geen aanhangwagen of zijspan heet, mag u ook haaks op de rand staan, zolang u niet voorbij de eventuele parkeermarkeringen uitsteekt. U riskeert ook geen boetes wanneer u op een verhoogde berm of de stoep parkeert zonder voorbijgangers te hinderen. De regels van de blauwe zone en beperkte parkeertijd zijn niet van toepassing op motorfietsen.

De parkeerschijf is voor u niet verplicht. Bij een verkeersbord E9i zijn de parkeerplaatsen voorbehouden aan motorrijders. Met de motor verzamelt u dus niet zo snel boetes voor fout parkeren.

 

Waarmee moeten passagiers rekening houden?

Ook passagiers moeten de verplichte beschermende kledij voor motorrijders dragen om hun veiligheid te garanderen en boetes van €55 te vermijden. De amazonezit is verboden. Betrapt de politie u hierop riskeert u boetes van € 58. Passagiers moeten steeds de voeten op de voorziene voetsteunen laten rusten. Om kinderen vanaf 8 jaar mee te nemen op de motor gelden dezelfde regels als voor een volwassen passagier.

Tot 8 jaar wordt er een onderscheid gemaakt tussen motoren tot en vanaf 125 cc. Informeer u vooraf over het juiste kinderbeveiligingssysteem voor uw motor.

 

Wist u dat motorrijders vaak ontsnappen aan flitsboetes? Reed u toch te snel of beging u een andere overtreding? Vul onderstaand formulier in om eventuele boetes te laten berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u