Welke andere boetes riskeert u met de motor?

 Welke andere boetes riskeert u met de motor?

Welke boetes riskeert u als u overdag met de motor zonder dimlicht rijdt? Waar moeten passagiers rekening mee houden? IntoLaw zet de bedragen op een rij.

  • Wat moet u weten over uw lichten?
  • Waar mag u de motor parkeren?
  • Waarmee moeten passagiers rekening houden?

In principe zijn alle verkeersregels voor gemotoriseerde voertuigen in het verkeer gelijk. Toch zijn er enkele aparte regels die specifiek op motorrijders van toepassing zijn. En andere verkeersregels, betekent ook andere boetes. In dit artikel lichten we de belangrijkste beboetbare aandachtspunten voor motards toe.

 

Wat moet u weten over uw lichten?

Wanneer u als motorrijder betrokken bent bij een ongeval met andere weggebruikers, is dit vaak te wijten aan waarnemingsfouten. Goed opvallen is een must voor uw veiligheid. Daarom zijn motorfietsers verplicht ook overdag met de lichten aan te rijden. Vooraan moet het dimlicht branden, achteraan het rode licht. De overige lichten mogen enkel ‘s nachts aangestoken worden.

Welke boetes kan u hiervoor krijgen? We gaan uit van de bedragen bij onmiddellijke inning.

  • Geen dimlicht overdag                                  : € 58
  • Onnodig mistlicht voeren                              : € 58
  • Niet-werkende remverlichting                       : € 58
  • Niet-werkende richtingaanwijzers                : € 58
  • Tegenliggers hinderen met groot licht         : € 116
  • Geen dimlicht of grootlicht ’s nachts           : € 174

 

Waar mag u de motor parkeren?

Bovenop de gewone parkeerplaatsen voor wagens zijn er ook specifieke parkeermogelijkheden voor motards. Wanneer u geen aanhangwagen of zijspan heet, mag u ook haaks op de rand staan, zolang u niet voorbij de eventuele parkeermarkeringen uitsteekt. U riskeert ook geen boetes wanneer u op een verhoogde berm of de stoep parkeert zonder voorbijgangers te hinderen. De regels van de blauwe zone en beperkte parkeertijd zijn niet van toepassing op motorfietsen.

De parkeerschijf is voor u niet verplicht. Bij een verkeersbord E9i zijn de parkeerplaatsen voorbehouden aan motorrijders. Met de motor verzamelt u dus niet zo snel boetes voor fout parkeren.

 

Waarmee moeten passagiers rekening houden?

Ook passagiers moeten de verplichte beschermende kledij voor motorrijders dragen om hun veiligheid te garanderen en boetes van €55 te vermijden. De amazonezit is verboden. Betrapt de politie u hierop riskeert u boetes van € 58. Passagiers moeten steeds de voeten op de voorziene voetsteunen laten rusten. Om kinderen vanaf 8 jaar mee te nemen op de motor gelden dezelfde regels als voor een volwassen passagier.

Tot 8 jaar wordt er een onderscheid gemaakt tussen motoren tot en vanaf 125 cc. Informeer u vooraf over het juiste kinderbeveiligingssysteem voor uw motor.

 

Wist u dat motorrijders vaak ontsnappen aan flitsboetes? Reed u toch te snel of beging u een andere overtreding? Vul onderstaand formulier in om eventuele boetes te laten berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u