Welke andere boetes riskeert u met de motor?

 Welke andere boetes riskeert u met de motor?

Welke boetes riskeert u als u overdag met de motor zonder dimlicht rijdt? Waar moeten passagiers rekening mee houden? IntoLaw zet de bedragen op een rij.

  • Wat moet u weten over uw lichten?
  • Waar mag u de motor parkeren?
  • Waarmee moeten passagiers rekening houden?

In principe zijn alle verkeersregels voor gemotoriseerde voertuigen in het verkeer gelijk. Toch zijn er enkele aparte regels die specifiek op motorrijders van toepassing zijn. En andere verkeersregels, betekent ook andere boetes. In dit artikel lichten we de belangrijkste beboetbare aandachtspunten voor motards toe.

 

Wat moet u weten over uw lichten?

Wanneer u als motorrijder betrokken bent bij een ongeval met andere weggebruikers, is dit vaak te wijten aan waarnemingsfouten. Goed opvallen is een must voor uw veiligheid. Daarom zijn motorfietsers verplicht ook overdag met de lichten aan te rijden. Vooraan moet het dimlicht branden, achteraan het rode licht. De overige lichten mogen enkel ‘s nachts aangestoken worden.

Welke boetes kan u hiervoor krijgen? We gaan uit van de bedragen bij onmiddellijke inning.

  • Geen dimlicht overdag                                  : € 58
  • Onnodig mistlicht voeren                              : € 58
  • Niet-werkende remverlichting                       : € 58
  • Niet-werkende richtingaanwijzers                : € 58
  • Tegenliggers hinderen met groot licht         : € 116
  • Geen dimlicht of grootlicht ’s nachts           : € 174

 

Waar mag u de motor parkeren?

Bovenop de gewone parkeerplaatsen voor wagens zijn er ook specifieke parkeermogelijkheden voor motards. Wanneer u geen aanhangwagen of zijspan heet, mag u ook haaks op de rand staan, zolang u niet voorbij de eventuele parkeermarkeringen uitsteekt. U riskeert ook geen boetes wanneer u op een verhoogde berm of de stoep parkeert zonder voorbijgangers te hinderen. De regels van de blauwe zone en beperkte parkeertijd zijn niet van toepassing op motorfietsen.

De parkeerschijf is voor u niet verplicht. Bij een verkeersbord E9i zijn de parkeerplaatsen voorbehouden aan motorrijders. Met de motor verzamelt u dus niet zo snel boetes voor fout parkeren.

 

Waarmee moeten passagiers rekening houden?

Ook passagiers moeten de verplichte beschermende kledij voor motorrijders dragen om hun veiligheid te garanderen en boetes van €55 te vermijden. De amazonezit is verboden. Betrapt de politie u hierop riskeert u boetes van € 58. Passagiers moeten steeds de voeten op de voorziene voetsteunen laten rusten. Om kinderen vanaf 8 jaar mee te nemen op de motor gelden dezelfde regels als voor een volwassen passagier.

Tot 8 jaar wordt er een onderscheid gemaakt tussen motoren tot en vanaf 125 cc. Informeer u vooraf over het juiste kinderbeveiligingssysteem voor uw motor.

 

Wist u dat motorrijders vaak ontsnappen aan flitsboetes? Reed u toch te snel of beging u een andere overtreding? Vul onderstaand formulier in om eventuele boetes te laten berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
 Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Woensdag 03 Augustus 2022

Wanneer is er sprake van vluchtmisdrijf?

Elke week vind je wel een bericht over een ongeval met vluchtmisdrijf. Een bestuurder veroorzaakt een ongeluk maar vlucht weg in paniek. Het kan zowaar iedereen overkomen. In dit artikel gaan de gespecialiseerde advocaten dieper in op de voorwaarden om van vluchtmisdrijf te spreken.

Lees meer
close menu 1u