Welke andere boetes riskeert u met de motor?

 Welke andere boetes riskeert u met de motor?

Welke boetes riskeert u als u overdag met de motor zonder dimlicht rijdt? Waar moeten passagiers rekening mee houden? IntoLaw zet de bedragen op een rij.

  • Wat moet u weten over uw lichten?
  • Waar mag u de motor parkeren?
  • Waarmee moeten passagiers rekening houden?

In principe zijn alle verkeersregels voor gemotoriseerde voertuigen in het verkeer gelijk. Toch zijn er enkele aparte regels die specifiek op motorrijders van toepassing zijn. En andere verkeersregels, betekent ook andere boetes. In dit artikel lichten we de belangrijkste beboetbare aandachtspunten voor motards toe.

 

Wat moet u weten over uw lichten?

Wanneer u als motorrijder betrokken bent bij een ongeval met andere weggebruikers, is dit vaak te wijten aan waarnemingsfouten. Goed opvallen is een must voor uw veiligheid. Daarom zijn motorfietsers verplicht ook overdag met de lichten aan te rijden. Vooraan moet het dimlicht branden, achteraan het rode licht. De overige lichten mogen enkel ‘s nachts aangestoken worden.

Welke boetes kan u hiervoor krijgen? We gaan uit van de bedragen bij onmiddellijke inning.

  • Geen dimlicht overdag                                  : € 58
  • Onnodig mistlicht voeren                              : € 58
  • Niet-werkende remverlichting                       : € 58
  • Niet-werkende richtingaanwijzers                : € 58
  • Tegenliggers hinderen met groot licht         : € 116
  • Geen dimlicht of grootlicht ’s nachts           : € 174

 

Waar mag u de motor parkeren?

Bovenop de gewone parkeerplaatsen voor wagens zijn er ook specifieke parkeermogelijkheden voor motards. Wanneer u geen aanhangwagen of zijspan heet, mag u ook haaks op de rand staan, zolang u niet voorbij de eventuele parkeermarkeringen uitsteekt. U riskeert ook geen boetes wanneer u op een verhoogde berm of de stoep parkeert zonder voorbijgangers te hinderen. De regels van de blauwe zone en beperkte parkeertijd zijn niet van toepassing op motorfietsen.

De parkeerschijf is voor u niet verplicht. Bij een verkeersbord E9i zijn de parkeerplaatsen voorbehouden aan motorrijders. Met de motor verzamelt u dus niet zo snel boetes voor fout parkeren.

 

Waarmee moeten passagiers rekening houden?

Ook passagiers moeten de verplichte beschermende kledij voor motorrijders dragen om hun veiligheid te garanderen en boetes van €55 te vermijden. De amazonezit is verboden. Betrapt de politie u hierop riskeert u boetes van € 58. Passagiers moeten steeds de voeten op de voorziene voetsteunen laten rusten. Om kinderen vanaf 8 jaar mee te nemen op de motor gelden dezelfde regels als voor een volwassen passagier.

Tot 8 jaar wordt er een onderscheid gemaakt tussen motoren tot en vanaf 125 cc. Informeer u vooraf over het juiste kinderbeveiligingssysteem voor uw motor.

 

Wist u dat motorrijders vaak ontsnappen aan flitsboetes? Reed u toch te snel of beging u een andere overtreding? Vul onderstaand formulier in om eventuele boetes te laten berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u