Hoe ontsnappen motards aan de flitsboete?
Maandag 28 Mei 2018

Hoe komt het dat motards geflitst worden, maar geen flitsboete gepresenteerd krijgen? IntoLaw duidt hoe flitscamera’s werken en wanneer de feiten verjaren.
- Hoe kwetsbaar zijn motorrijders?
- Waarom krijgen motards amper flitsboetes?
- Wat veranderde er in 2018 wel al?
De afgelopen 10 jaar nam het aantal motorrijders in ons land met zo’n 30% toe terwijl het aantal ongevallen in diezelfde periode met 24% daalde. De veiligheid van de 476 178 Belgische motorfietsers is er dus op vooruit gegaan. Nochtans worden motorijders vaak gestigmatiseerd als gevaarlijke snelheidsduivels die zich niet aan de specifieke verkeersregels houden. Ook omdat ze zo vaak weten te ontkomen aan de flitsboete...
Hoe kwetsbaar zijn motorrijders?
Naar aanleiding van de dag van de motorrijder op 25 maart publiceerde Vias een nieuwe analyse. Daaruit blijkt onder andere dat 74% van de ongevallen met motorrijders gebeurt tussen april en oktober, met mei en juni als grootste risicoperiodes. De start van het Belgisch motorseizoen dus. Bij meer dan 1/5de van de ongevallen gaat het om een eenzijdig ongeval waarbij dus uitsluitend de motorrijder betrokken is.
Overdreven snelheid, rijden onder invloed van alcohol en een gebrek aan ervaring zijn de grootste boosdoeners. Motorrijders bepalen dus voor een groot deel zelf hoe kwetsbaar ze zijn. En daarbij speelt ook de verplichte beschermende kledij een grote rol.
Waarom krijgen motards amper flitsboetes?
Hoewel de regering met initiatieven als de flitsmarathon de snelheid naar een veiliger peil tracht terug te dringen, glippen motorrijders meestal tussen de mazen van het net. Bij 90% van de trajectcontroles ontsnappen ze aan de flitsboete omdat de meeste camera’s enkel de voorste nummerplaat flitsen, maar die hebben motorrijders niet. Toch is minister van Mobiliteit Ben Weyts geen voorstander van het plaatsen van 2 camera’s.
“Het is logischer om vooraan te flitsen, omdat die nummerplaten leesbaarder zijn. Je moet een keuze maken en dan kiezen we voor het systeem waarbij de mazen in het net het kleinst zijn”, aldus Weyts.
Wat veranderde er in 2018 wel al?
De discussie rond de motorrijdende snelheidsduivel die aan de flitsboete weet te ontsnappen, laaide eind vorig jaar weer hoog op. Reden daarvoor was het voorval met een motorrijder die geflitst werd tegen 252 km/uur, maar dankzij zijn advocaat toch vrijuit ging. Die had zijn cliënt aangeraden weg te blijven van het proces. Op die manier werd de procedure vertraagd en konden de feiten verjaren.
In februari van dit jaar zette de kamer dan ook het licht op groen voor strengere straffen. Een van de wijzigingen die doorgevoerd werden, is de verlenging van de verjaringstermijn van 1 naar 2 jaar en voor de zwaarste misdrijven zelfs naar 3 jaar.
Werd u zelf geflitst? Of beging u een andere overtreding? Vind hier enkele specifieke boetes voor motorrijders. U kan boetes ook makkelijk laten berekenen door onderstaand formulier in te vullen. Voor meer informatie kan u contact opnemen met de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer