Hoe ontsnappen motards aan de flitsboete?

 Hoe ontsnappen motards aan de flitsboete?

Hoe komt het dat motards geflitst worden, maar geen flitsboete gepresenteerd krijgen? IntoLaw duidt hoe flitscamera’s werken en wanneer de feiten verjaren.

  • Hoe kwetsbaar zijn motorrijders?
  • Waarom krijgen motards amper flitsboetes?
  • Wat veranderde er in 2018 wel al?

De afgelopen 10 jaar nam het aantal motorrijders in ons land met zo’n 30% toe terwijl het aantal ongevallen in diezelfde periode met 24% daalde. De veiligheid van de 476 178 Belgische motorfietsers is er dus op vooruit gegaan. Nochtans worden motorijders vaak gestigmatiseerd als gevaarlijke snelheidsduivels die zich niet aan de specifieke verkeersregels houden. Ook omdat ze zo vaak weten te ontkomen aan de flitsboete...

 

Hoe kwetsbaar zijn motorrijders?

Naar aanleiding van de dag van de motorrijder op 25 maart publiceerde Vias een nieuwe analyse. Daaruit blijkt onder andere dat 74% van de ongevallen met motorrijders gebeurt tussen april en oktober, met mei en juni als grootste risicoperiodes. De start van het Belgisch motorseizoen dus. Bij meer dan 1/5de van de ongevallen gaat het om een eenzijdig ongeval waarbij dus uitsluitend de motorrijder betrokken is.

Overdreven snelheid, rijden onder invloed van alcohol en een gebrek aan ervaring zijn de grootste boosdoeners. Motorrijders bepalen dus voor een groot deel zelf hoe kwetsbaar ze zijn. En daarbij speelt ook de verplichte beschermende kledij een grote rol. 

 

Waarom krijgen motards amper flitsboetes?

Hoewel de regering met initiatieven als de flitsmarathon de snelheid naar een veiliger peil tracht terug te dringen, glippen motorrijders meestal tussen de mazen van het net. Bij 90% van de trajectcontroles ontsnappen ze aan de flitsboete omdat de meeste camera’s enkel de voorste nummerplaat flitsen, maar die hebben motorrijders niet. Toch is minister van Mobiliteit Ben Weyts geen voorstander van het plaatsen van 2 camera’s.

“Het is logischer om vooraan te flitsen, omdat die nummerplaten leesbaarder zijn. Je moet een keuze maken en dan kiezen we voor het systeem waarbij de mazen in het net het kleinst zijn”, aldus Weyts.

 

Wat veranderde er in 2018 wel al?

De discussie rond de motorrijdende snelheidsduivel die aan de flitsboete weet te ontsnappen, laaide eind vorig jaar weer hoog op. Reden daarvoor was het voorval met een motorrijder die geflitst werd tegen 252 km/uur, maar dankzij zijn advocaat toch vrijuit ging. Die had zijn cliënt aangeraden weg te blijven van het proces. Op die manier werd de procedure vertraagd en konden de feiten verjaren.

In februari van dit jaar zette de kamer dan ook het licht op groen voor strengere straffen. Een van de wijzigingen die doorgevoerd werden, is de verlenging van de verjaringstermijn van 1 naar 2 jaar en voor de zwaarste misdrijven zelfs naar 3 jaar.

 

Werd u zelf geflitst? Of beging u een andere overtreding? Vind hier enkele specifieke boetes voor motorrijders. U kan boetes ook makkelijk laten berekenen door onderstaand formulier in te vullen. Voor meer informatie kan u contact opnemen met de advocaten van Intolaw.  


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u