Voorkom boetes met de juiste motorkleding

 Voorkom boetes met de juiste motorkleding

Welke beschermende kledij is verplicht op een motor, brommer of scooter? Hoe hoog kunnen de boetes oplopen indien u niet in regel bent? IntoLaw antwoordt.

  • Welke kledij is verplicht op de motor?
  • Hoe hoog kunnen de boetes oplopen?
  • Wat als u met een scooter rijdt?

Het motorseizoen is gestart! Eens de zon tevoorschijn komt, laten liefhebbers hun stalen ros uit zijn winterslaap ontwaken en trekken ze de baan op. Vaak in wapperend T-shirt en korte broek. Nochtans is beschermende kledij voor bestuurder en passagier sinds 1 september 2011 bij wet verplicht. Wie niet in regel is, riskeert boetes

 

Welke kledij is verplicht op de motor?

Motorrijders ontsnappen dan wel vaak aan flitsboetes, maar 2 zomers geleden deelde de Brusselse politie wel 305 ‘vestimentaire boetes’ uit aan slecht geklede motorrijders. Hoewel de wettekst betreffende beschermende kledij vrij soepel werd opgesteld, kan u als motorrijder best rekening houden met het CE-keurmerk. Niet enkel om boetes te voorkomen, maar vooral om de veiligheid van u en uw passagier te garanderen.

U bent sowieso verplicht om een helm te dragen, handschoenen, een lange broek, een vest met lange mouwen en schoenen met enkelprotectie.

 

Hoe hoog kunnen de boetes oplopen?

Voor motards gelden nu eenmaal specifieke verkeersregels, waaronder de regels betreffende de kledij. Wie de wet niet respecteert riskeert per overtreding boetes van 55 euro. Maar wanneer respecteert u de wet niet? Volgens de wettekst bent u eigenlijk al in regel met een lange linnen broek en een T-shirt met lange mouwen, mits u een helm, handschoenen en laarzen tot boven de enkel draagt.

Als u echter met een linnen broek tegen de vlakte gaat, zijn boetes het minste van uw zorgen. Bovenop het grote risico op letsels kan de verzekering het u moeilijk maken indien u geen beschermende vest en broek droeg.

 

Wat als u met een scooter rijdt?

Bestuurders van een bromfiets klasse A of klasse B met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc zijn enkel verplicht om een valhelm te dragen. Wie rondrijdt met een motorfiets met een cilinderinhoud groter dan 50 cc moet wel in regel zijn met de overige vestimentaire voorschriften. Veel scooterrijders gaan er onterecht van uit dat ook zij voldoende hebben aan een helm.

Nochtans gelden voor een scooter van 125 cc dezelfde regels als voor elke andere motor. Ongeacht hoe snel de scooter rijdt.

 

Welke andere boetes riskeren motards? Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u