Voorkom boetes met de juiste motorkleding
Maandag 28 Mei 2018

Welke beschermende kledij is verplicht op een motor, brommer of scooter? Hoe hoog kunnen de boetes oplopen indien u niet in regel bent? IntoLaw antwoordt.
- Welke kledij is verplicht op de motor?
- Hoe hoog kunnen de boetes oplopen?
- Wat als u met een scooter rijdt?
Het motorseizoen is gestart! Eens de zon tevoorschijn komt, laten liefhebbers hun stalen ros uit zijn winterslaap ontwaken en trekken ze de baan op. Vaak in wapperend T-shirt en korte broek. Nochtans is beschermende kledij voor bestuurder en passagier sinds 1 september 2011 bij wet verplicht. Wie niet in regel is, riskeert boetes
Welke kledij is verplicht op de motor?
Motorrijders ontsnappen dan wel vaak aan flitsboetes, maar 2 zomers geleden deelde de Brusselse politie wel 305 ‘vestimentaire boetes’ uit aan slecht geklede motorrijders. Hoewel de wettekst betreffende beschermende kledij vrij soepel werd opgesteld, kan u als motorrijder best rekening houden met het CE-keurmerk. Niet enkel om boetes te voorkomen, maar vooral om de veiligheid van u en uw passagier te garanderen.
U bent sowieso verplicht om een helm te dragen, handschoenen, een lange broek, een vest met lange mouwen en schoenen met enkelprotectie.
Hoe hoog kunnen de boetes oplopen?
Voor motards gelden nu eenmaal specifieke verkeersregels, waaronder de regels betreffende de kledij. Wie de wet niet respecteert riskeert per overtreding boetes van 55 euro. Maar wanneer respecteert u de wet niet? Volgens de wettekst bent u eigenlijk al in regel met een lange linnen broek en een T-shirt met lange mouwen, mits u een helm, handschoenen en laarzen tot boven de enkel draagt.
Als u echter met een linnen broek tegen de vlakte gaat, zijn boetes het minste van uw zorgen. Bovenop het grote risico op letsels kan de verzekering het u moeilijk maken indien u geen beschermende vest en broek droeg.
Wat als u met een scooter rijdt?
Bestuurders van een bromfiets klasse A of klasse B met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc zijn enkel verplicht om een valhelm te dragen. Wie rondrijdt met een motorfiets met een cilinderinhoud groter dan 50 cc moet wel in regel zijn met de overige vestimentaire voorschriften. Veel scooterrijders gaan er onterecht van uit dat ook zij voldoende hebben aan een helm.
Nochtans gelden voor een scooter van 125 cc dezelfde regels als voor elke andere motor. Ongeacht hoe snel de scooter rijdt.
Welke andere boetes riskeren motards? Beging u zelf een overtreding? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Maandag 03 Maart 2025
Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op een privéterrein of parkeerplaats ? Intolaw bespreekt de definitie van de “openbare weg” om de verantwoordelijkheden bij dit soort ongevallen te bepalen. Heeft u behoefte aan professioneel juridisch advies voor de behandeling van uw gerechtelijk dossier? Neem contact op met Intolaw.
Lees meer
Maandag 03 Maart 2025
Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteitenDe opschorting van de uitspraak, die niet verward dient te worden met de opschorting van de rijbewijsintrekking, is een coulancemaatregel die veel beklaagden wensen te verkrijgen. Maar wat is de oorsprong ervan ? Wat zijn de toepassingsvoorwaarden ? Zijn er verschillende modaliteiten ? En wat gebeurt er zodra de opschorting is verkregen ? Intolaw vat samen wat u moet weten over de opschorting van de uitspraak in België.
Lees meer
De technische keuring is een essentieel onderdeel van verkeersveiligheid. Maar mag een voertuig zonder geldige keuring nog steeds in het verkeer worden gebracht, bijvoorbeeld als de keuring is verlopen? Laten we deze stelling onderzoeken.
Lees meer