Welke groep chauffeurs verdient het meest een boete voor onveilig rijden?

 Welke groep chauffeurs verdient het meest een boete voor onveilig rijden?

Welke bestuurders zijn het gevaarlijkst op de weg? Welke boete mag de jonge bestuurder verwachten?

  • Welke bestuurders hebben de gevaarlijkste rijstijl?
  • Wat zijn de gevolgen voor onveilig rijden bij jonge bestuurders?
  • Wat kan eraan gedaan worden naast een boete?

 

Onderzoek aan het Noorse Institute of Transport Economics kwam tot de conclusie dat niet vrouwen de minst goede automobilisten zijn, maar dat jonge mannen het vaakst bij ongevallen betrokken zijn. Wat maakt hun rijstijl zoveel gevaarlijker? Welke stappen kunnen ertegen ondernomen worden?

 

Welke bestuurders hebben de gevaarlijkste rijstijl?

Het Noorse onderzoek verliep met een vragenlijst bij 1.100 middelbare scholieren en leerkrachten. Zo’n 208 hadden geen rijbewijs, 414 waren volwassenen. Hun antwoorden werden getoetst aan proefondervindelijk onderzoek waarbij afleiding tijdens het rijden werd getest. Conclusie: jonge mannelijke bestuurders zijn het snelst afgeleid. Die conclusie bevestigt de bevindingen van het Vias van halverwege vorig jaar bij mannelijke bestuurders tussen de 18 en 25 jaar. Het Vias benadrukte dat veel jonge mannen te veel vertrouwen hebben achter het stuur en zichzelf al als ervaren zien na 1.000 km.

Dat vertrouwen is volgens het Vias misplaatst: “Het kantelpunt ligt op 2.500 km. Pas vanaf 10.000k m kan je van een beetje ervaring spreken.”

 

Wat zijn de gevolgen voor onveilig rijden bij jonge bestuurders?

De belangrijkste gevolgen van het onveilig rijgedrag van jonge mannen is niet de hoge boete, wel het aantal ongevallen waarbij ze betrokken zijn. Zij hebben zelfs 10 keer meer kans betrokken te zijn bij een dodelijk ongeval dan bestuurders tussen de 30 en 59 jaar. Bovendien zijn verkeersongevallen ook de nummer 1 doodsoorzaak bij jongeren tussen de 20 en 24 jaar. Daarbij komt ook nog dat beginnende bestuurders in het algemeen slechts 9% van alle bestuurders op de weg uitmaken, maar dat ze wel betrokken zijn bij 21% van de letselongevallen.

 

Wat kan eraan gedaan worden naast een boete?

Verschillende stappen werden ondernomen om het aantal ongevallen terug te schroeven. Zo werden al in 2007 strengere straffen bepaald voor beginnende bestuurders die minder dan 2 jaar hun rijbewijs hebben. Die straffen gaan ook verder dan een dure boete, en omvatten vooral het intrekken van het rijbewijs en het opnieuw afleggen van het rijexamen. Maar er zijn ook meer ludieke initiatieven die vooral met een beloningssysteem willen werken. Zo ontwikkelde het Vias de app Smart Drivers. Die registreert het rijgedrag van de bestuurder waarna die punten en tips over veilig rijden krijgt.

 

Hoe kan ik veilig blijven in het verkeer en geen boete in de bus krijgen? Wat als ik als jonge bestuurder een ongeval had? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u