Welke groep chauffeurs verdient het meest een boete voor onveilig rijden?

 Welke groep chauffeurs verdient het meest een boete voor onveilig rijden?

Welke bestuurders zijn het gevaarlijkst op de weg? Welke boete mag de jonge bestuurder verwachten?

  • Welke bestuurders hebben de gevaarlijkste rijstijl?
  • Wat zijn de gevolgen voor onveilig rijden bij jonge bestuurders?
  • Wat kan eraan gedaan worden naast een boete?

 

Onderzoek aan het Noorse Institute of Transport Economics kwam tot de conclusie dat niet vrouwen de minst goede automobilisten zijn, maar dat jonge mannen het vaakst bij ongevallen betrokken zijn. Wat maakt hun rijstijl zoveel gevaarlijker? Welke stappen kunnen ertegen ondernomen worden?

 

Welke bestuurders hebben de gevaarlijkste rijstijl?

Het Noorse onderzoek verliep met een vragenlijst bij 1.100 middelbare scholieren en leerkrachten. Zo’n 208 hadden geen rijbewijs, 414 waren volwassenen. Hun antwoorden werden getoetst aan proefondervindelijk onderzoek waarbij afleiding tijdens het rijden werd getest. Conclusie: jonge mannelijke bestuurders zijn het snelst afgeleid. Die conclusie bevestigt de bevindingen van het Vias van halverwege vorig jaar bij mannelijke bestuurders tussen de 18 en 25 jaar. Het Vias benadrukte dat veel jonge mannen te veel vertrouwen hebben achter het stuur en zichzelf al als ervaren zien na 1.000 km.

Dat vertrouwen is volgens het Vias misplaatst: “Het kantelpunt ligt op 2.500 km. Pas vanaf 10.000k m kan je van een beetje ervaring spreken.”

 

Wat zijn de gevolgen voor onveilig rijden bij jonge bestuurders?

De belangrijkste gevolgen van het onveilig rijgedrag van jonge mannen is niet de hoge boete, wel het aantal ongevallen waarbij ze betrokken zijn. Zij hebben zelfs 10 keer meer kans betrokken te zijn bij een dodelijk ongeval dan bestuurders tussen de 30 en 59 jaar. Bovendien zijn verkeersongevallen ook de nummer 1 doodsoorzaak bij jongeren tussen de 20 en 24 jaar. Daarbij komt ook nog dat beginnende bestuurders in het algemeen slechts 9% van alle bestuurders op de weg uitmaken, maar dat ze wel betrokken zijn bij 21% van de letselongevallen.

 

Wat kan eraan gedaan worden naast een boete?

Verschillende stappen werden ondernomen om het aantal ongevallen terug te schroeven. Zo werden al in 2007 strengere straffen bepaald voor beginnende bestuurders die minder dan 2 jaar hun rijbewijs hebben. Die straffen gaan ook verder dan een dure boete, en omvatten vooral het intrekken van het rijbewijs en het opnieuw afleggen van het rijexamen. Maar er zijn ook meer ludieke initiatieven die vooral met een beloningssysteem willen werken. Zo ontwikkelde het Vias de app Smart Drivers. Die registreert het rijgedrag van de bestuurder waarna die punten en tips over veilig rijden krijgt.

 

Hoe kan ik veilig blijven in het verkeer en geen boete in de bus krijgen? Wat als ik als jonge bestuurder een ongeval had? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u