Vooral jonge mannen plegen vluchtmisdrijf
Dinsdag 12 April 2016
Mensen die vluchtmisdrijf plegen, zijn meestal jonge mannen. In bijna de helft van de gevallen rijden ze bovendien onder invloed van alcohol. Dat blijkt donderdag uit een studie van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).
In België worden elke dag meer dan 200 ongevallen met vluchtmisdrijf geregistreerd. In 2014 ging het om bijna 75.000 ongevallen, waarvan 4.416 met lichamelijk letsel tot gevolg. Er vielen ook 26 doden te betreuren. In totaal wordt in ons land vluchtmisdrijf gepleegd bij minstens 1 op de 10 letselongevallen en 1 op de 25 dodelijke ongevallen. Dat aandeel ligt daarmee veel hoger dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Zwitserland en Nederland.
Om de motivatie van de daders te achterhalen, heeft het BIVV nu de gegevens geanalyseerd van 853 bestuurders die na een veroordeling wegens vluchtmisdrijf een verplichte sensibiliseringscursus moesten volgen. Daaruit blijkt dat vooral jonge mannen vluchtmisdrijf plegen: 86 procent van de ondervraagden waren mannen, meer dan de helft daarvan was op het moment van het vluchtmisdrijf jonger dan 25 jaar. Ook bleek 42 procent van de betrokken bestuurders onder invloed van alcohol of drugs te zijn. Daarnaast reed nog eens 16 procent rond zonder geldig rijbewijs of verzekering.
"Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat vluchtmisdrijf begaan wordt door een mix van schaamte, angst en schuld", zegt Karin Genoe, CEO van het BIVV. "Niemand veroorzaakt bewust een ongeval. Het schuldgevoel kan leiden tot ontkenning of de ander de schuld geven." Om vluchtmisdrijf tegen te gaan, pleit het BIVV voor controles, gepaste wettelijke straffen en doelgerichte campagnes. "Zware straffen zijn logisch, maar men mag ook niet te optimistisch zijn over hun ontradend effect. Volgens meerdere studies heeft het verhogen van de pakkans meer effect."
Bron: Belga
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer