Wegpolitie klist 300 bestuurders tijdens nationale controleactie

 Wegpolitie klist 300 bestuurders tijdens nationale controleactie

De federale wegpolitie heeft maandag tijdens een grootscheepse nationale controleactie 300 bestuurder bekeurd. De actie was gericht op het dragen van de autogordel en tegen het gebruik van de gsm achter het stuur. De cijfers werden kort na afloop van de actie bekendgemaakt.

De wegpolitie richtte zich voor deze actie, die plaatsvond van 8 tot 16 uur, specifiek op twee fenomenen die heel wat automobilisten het leven kosten, namelijk het niet dragen van de gordel en het gebruik van de gsm achter het stuur.

Op acht uur tijd betrapten de 82 ingezette politieambtenaren maandag 196 automobilisten die hun gordel niet droegen. Tijdens deze actie werden alle onderschepte automobilisten op de controleplaatsen in Oost-Vlaanderen en Namen uitgenodigd om plaats te nemen in de tuimelwagen om zich te vergewissen van het belang van het dragen van de veiligheidsgordel. Wat het gebruik van de gsm achter het stuur betreft, beboette de wegpolitie 99 bestuurders.

Naast deze twee focuspunten werden bijna 400 bestuurders ook nog onderworpen aan een alcoholtest. Vijf daarvan waren positief. Twee personen testten ook positief op het gebruik van drugs. Dit soort acties, Naway (National Action on Highways), worden ongeveer een keer per maand georganiseerd op nationaal niveau. Telkens wordt een thema gekozen in overleg met Tispol (European Traffic Police Network). 

JABBEKE 09/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u