Wegpolitie klist 300 bestuurders tijdens nationale controleactie

 Wegpolitie klist 300 bestuurders tijdens nationale controleactie

De federale wegpolitie heeft maandag tijdens een grootscheepse nationale controleactie 300 bestuurder bekeurd. De actie was gericht op het dragen van de autogordel en tegen het gebruik van de gsm achter het stuur. De cijfers werden kort na afloop van de actie bekendgemaakt.

De wegpolitie richtte zich voor deze actie, die plaatsvond van 8 tot 16 uur, specifiek op twee fenomenen die heel wat automobilisten het leven kosten, namelijk het niet dragen van de gordel en het gebruik van de gsm achter het stuur.

Op acht uur tijd betrapten de 82 ingezette politieambtenaren maandag 196 automobilisten die hun gordel niet droegen. Tijdens deze actie werden alle onderschepte automobilisten op de controleplaatsen in Oost-Vlaanderen en Namen uitgenodigd om plaats te nemen in de tuimelwagen om zich te vergewissen van het belang van het dragen van de veiligheidsgordel. Wat het gebruik van de gsm achter het stuur betreft, beboette de wegpolitie 99 bestuurders.

Naast deze twee focuspunten werden bijna 400 bestuurders ook nog onderworpen aan een alcoholtest. Vijf daarvan waren positief. Twee personen testten ook positief op het gebruik van drugs. Dit soort acties, Naway (National Action on Highways), worden ongeveer een keer per maand georganiseerd op nationaal niveau. Telkens wordt een thema gekozen in overleg met Tispol (European Traffic Police Network). 

JABBEKE 09/03 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u