Wat zeggen de cijfers over rijden onder invloed in Gent?

 Wat zeggen de cijfers over rijden onder invloed in Gent?

Welke resultaten gaf het Weekend zonder alcohol in Gent? Hoe pakt de stad rijden onder invloed aan? Het Weekend zonder alcohol was nationaal een succes, maar de Gentse cijfers vertellen een ander verhaal. IntoLaw licht toe.

·      Welke cijfers gaf de Gentse politie vrij over afgelopen jaar?

·      Hoe verliep het Weekend zonder alcohol daar?

·      Welke conclusies kunnen er getrokken worden?

 

De cijfers die de Gentse politie recent vrijgaf over rijden onder invloed over de laatste jaren, voorspellen niet veel goeds. Zeker na het succes van Weekend zonder alcohol, staan de Gentse cijfers in schril contrast met de bevindingen op nationaal vlak. Hoe verliep het Weekend in Gent? Wat kunnen we daaruit opmaken?

 

Welke cijfers gaf de Gentse politie vrij over afgelopen jaar?

Over de voorbije jaren daalde het nationale cijfer van rijden onder invloed traag maar zeker, maar Gent lijkt niet deel te nemen aan die tendens. Daar stegen de dronken chauffeurs elk jaar sinds 2015. Toen werden er 608 processen-verbaal opgesteld voor rijden onder invloed. In 2016 waren dat er 847, en 2017 klokt af op maar liefst 1.209 pv’s. Een forse stijging. Daartegenover staat wel dat het aantal ongevallen onder invloeden daalde van 438 in 2014 tot 337 anno november 2017. Cijfers voor het volledige jaar zijn er nog niet.

Hoe verliep het Weekend zonder alcohol daar?

Ook in Gent organiseerde de politie extra alcoholcontroles voor Weekend zonder alcohol. Ze pakten het efficiënt aan door eerst met een snuffeltoestel de auto te testen, en de blaastest enkel af te nemen wanneer het toestel alcohol detecteerde. Zo konden meer auto’s op korte tijd gecontroleerd worden. Ook al waren de Weekend-controles op voorhand aangekondigd, toch werden er nog 84 bestuurders betrapt op rijden onder invloed, zo’n 3,2% van de gecontroleerden. Onder hen hadden 15 mensen genoeg gedronken om hun rijbewijs kwijt te zijn.

De politie kijkt niet op van de resultaten. Volgens hen zijn bestuurders die rijden onder invloed schering en inslag in de stad. Ze zien wel een daling in het aantal ongevallen onder invloed.

Welke conclusies kunnen er getrokken worden?

De daling van het aantal ongevallen onder invloed lijkt te contrasteren met de stijging in processen-verbaal. Toch ziet de politie daar een positieve correlatie. De strengere aanpak boekt volgens hen duidelijk resultaat. Of er effectief veel meer dronken gereden wordt in Gent dan in de rest van het land, is moeilijk vast te stellen. Dat efficiënte snuffeltoestel van de Gentse politie kan namelijk ook een rol spelen. Er worden meer mensen gecontroleerd op kortere tijd, wat de cijfers fors kan beïnvloeden. Hoe dan ook blijft Gent ijveren de cijfers naar beneden te duwen.

 

Wat als ik betrokken was in een ongeval onder invloed? Wat als ik niet dronk, maar mijn passagiers wel? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u