Hoe verliep het Weekend zonder alcohol?

 Hoe verliep het Weekend zonder alcohol?

Wat waren afgelopen weekend de resultaten van de alcoholcontrole in het kader van het Weekend zonder alcohol? Wat is het Weekend zonder alcohol?

·      Wat is het Weekend zonder alcohol?

·      Welke resultaten behaalde de Belg?

·      Waar kunnen bestuurders op letten in de toekomst?

 

Tijdens de feestdagen kwamen weinigen alcoholcontrole tegen, maar begin januari hadden ze minder geluk. Van vrijdagavond 12 tot maandagochtend 15 januari kon elke bestuurder maar beter de glaasjes bubbels op de nieuwjaarsreceptie afwijzen. Dat werd het Weekend zonder alcohol, waarbij het hele land mocht blazen. Wie organiseerde de grootschalige alcoholcontrole? Wat waren de bevindingen?

 

Wat is het Weekend zonder alcohol?

Het Weekend zonder alcohol werd georganiseerd door de federale politie, de gewesten, het Vias en maar liefst 128 lokale politiezones. De grootschalige alcoholcontrole werd niet enkel georganiseerd om hoge boetes uit te delen, maar had als hoofddoel vooral sensibilisering. Uit cijfers blijkt dat in 2016 ongeveer een achtste van de verkeersongevallen te wijten was aan alcohol achter het stuur. Dat cijfer moet teruggedrongen worden.

Dit weekend werd gekozen omdat het een populair moment is voor late nieuwjaarsrecepties op het werk en uitgestelde familiefeesten.

 

Welke resultaten behaalde de Belg?

De alcoholcontrole tijdens het recentste Weekend zonder alcohol bracht goed nieuws over de verantwoordelijkheid van de Belgische chauffeur. Maar liefst 47.921 bestuurders kregen alcoholcontrole, waarvan 36.866 met een prétest en 11.055 met een blaastoestel. Daaruit bleek dat slechts 1,88% van alle geteste bestuurders te veel gedronken had.

Dat cijfer is een daling tegenover vorige jaren. In 2016 had 2,24% te veel gedronken, in 2017 daalde het al tot 2,12%. 2018 doet dus nog beter.

 

Waar kunnen bestuurders op letten in de toekomst?

De alcoholcontrole tijdens het Weekend zonder alcohol wordt op voorhand duidelijk aangekondigd om ervoor te zorgen dat bestuurders tijdens dat weekend de kans krijgen andere alternatieven te zoeken. Net zoals de BOB-campagne tijdens de afgelopen feestdagen, richt de alcoholcontrole zich niet per se op helemaal nuchter blijven. Ook alternatieven zoals openbaar vervoer opzoeken, op voorhand een taxi boeken of slaapplaats voorzien krijgen een duwtje in de rug. 

 

Wat als een dronken bestuurder op mijn auto inreed? Wat zijn de gevolgen als ik weiger te blazen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u