Hoe verliep het Weekend zonder alcohol?

 Hoe verliep het Weekend zonder alcohol?

Wat waren afgelopen weekend de resultaten van de alcoholcontrole in het kader van het Weekend zonder alcohol? Wat is het Weekend zonder alcohol?

·      Wat is het Weekend zonder alcohol?

·      Welke resultaten behaalde de Belg?

·      Waar kunnen bestuurders op letten in de toekomst?

 

Tijdens de feestdagen kwamen weinigen alcoholcontrole tegen, maar begin januari hadden ze minder geluk. Van vrijdagavond 12 tot maandagochtend 15 januari kon elke bestuurder maar beter de glaasjes bubbels op de nieuwjaarsreceptie afwijzen. Dat werd het Weekend zonder alcohol, waarbij het hele land mocht blazen. Wie organiseerde de grootschalige alcoholcontrole? Wat waren de bevindingen?

 

Wat is het Weekend zonder alcohol?

Het Weekend zonder alcohol werd georganiseerd door de federale politie, de gewesten, het Vias en maar liefst 128 lokale politiezones. De grootschalige alcoholcontrole werd niet enkel georganiseerd om hoge boetes uit te delen, maar had als hoofddoel vooral sensibilisering. Uit cijfers blijkt dat in 2016 ongeveer een achtste van de verkeersongevallen te wijten was aan alcohol achter het stuur. Dat cijfer moet teruggedrongen worden.

Dit weekend werd gekozen omdat het een populair moment is voor late nieuwjaarsrecepties op het werk en uitgestelde familiefeesten.

 

Welke resultaten behaalde de Belg?

De alcoholcontrole tijdens het recentste Weekend zonder alcohol bracht goed nieuws over de verantwoordelijkheid van de Belgische chauffeur. Maar liefst 47.921 bestuurders kregen alcoholcontrole, waarvan 36.866 met een prétest en 11.055 met een blaastoestel. Daaruit bleek dat slechts 1,88% van alle geteste bestuurders te veel gedronken had.

Dat cijfer is een daling tegenover vorige jaren. In 2016 had 2,24% te veel gedronken, in 2017 daalde het al tot 2,12%. 2018 doet dus nog beter.

 

Waar kunnen bestuurders op letten in de toekomst?

De alcoholcontrole tijdens het Weekend zonder alcohol wordt op voorhand duidelijk aangekondigd om ervoor te zorgen dat bestuurders tijdens dat weekend de kans krijgen andere alternatieven te zoeken. Net zoals de BOB-campagne tijdens de afgelopen feestdagen, richt de alcoholcontrole zich niet per se op helemaal nuchter blijven. Ook alternatieven zoals openbaar vervoer opzoeken, op voorhand een taxi boeken of slaapplaats voorzien krijgen een duwtje in de rug. 

 

Wat als een dronken bestuurder op mijn auto inreed? Wat zijn de gevolgen als ik weiger te blazen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u