Hoe verliep het Weekend zonder alcohol?

 Hoe verliep het Weekend zonder alcohol?

Wat waren afgelopen weekend de resultaten van de alcoholcontrole in het kader van het Weekend zonder alcohol? Wat is het Weekend zonder alcohol?

·      Wat is het Weekend zonder alcohol?

·      Welke resultaten behaalde de Belg?

·      Waar kunnen bestuurders op letten in de toekomst?

 

Tijdens de feestdagen kwamen weinigen alcoholcontrole tegen, maar begin januari hadden ze minder geluk. Van vrijdagavond 12 tot maandagochtend 15 januari kon elke bestuurder maar beter de glaasjes bubbels op de nieuwjaarsreceptie afwijzen. Dat werd het Weekend zonder alcohol, waarbij het hele land mocht blazen. Wie organiseerde de grootschalige alcoholcontrole? Wat waren de bevindingen?

 

Wat is het Weekend zonder alcohol?

Het Weekend zonder alcohol werd georganiseerd door de federale politie, de gewesten, het Vias en maar liefst 128 lokale politiezones. De grootschalige alcoholcontrole werd niet enkel georganiseerd om hoge boetes uit te delen, maar had als hoofddoel vooral sensibilisering. Uit cijfers blijkt dat in 2016 ongeveer een achtste van de verkeersongevallen te wijten was aan alcohol achter het stuur. Dat cijfer moet teruggedrongen worden.

Dit weekend werd gekozen omdat het een populair moment is voor late nieuwjaarsrecepties op het werk en uitgestelde familiefeesten.

 

Welke resultaten behaalde de Belg?

De alcoholcontrole tijdens het recentste Weekend zonder alcohol bracht goed nieuws over de verantwoordelijkheid van de Belgische chauffeur. Maar liefst 47.921 bestuurders kregen alcoholcontrole, waarvan 36.866 met een prétest en 11.055 met een blaastoestel. Daaruit bleek dat slechts 1,88% van alle geteste bestuurders te veel gedronken had.

Dat cijfer is een daling tegenover vorige jaren. In 2016 had 2,24% te veel gedronken, in 2017 daalde het al tot 2,12%. 2018 doet dus nog beter.

 

Waar kunnen bestuurders op letten in de toekomst?

De alcoholcontrole tijdens het Weekend zonder alcohol wordt op voorhand duidelijk aangekondigd om ervoor te zorgen dat bestuurders tijdens dat weekend de kans krijgen andere alternatieven te zoeken. Net zoals de BOB-campagne tijdens de afgelopen feestdagen, richt de alcoholcontrole zich niet per se op helemaal nuchter blijven. Ook alternatieven zoals openbaar vervoer opzoeken, op voorhand een taxi boeken of slaapplaats voorzien krijgen een duwtje in de rug. 

 

Wat als een dronken bestuurder op mijn auto inreed? Wat zijn de gevolgen als ik weiger te blazen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u