Hoe verliep het Weekend zonder alcohol?

 Hoe verliep het Weekend zonder alcohol?

Wat waren afgelopen weekend de resultaten van de alcoholcontrole in het kader van het Weekend zonder alcohol? Wat is het Weekend zonder alcohol?

·      Wat is het Weekend zonder alcohol?

·      Welke resultaten behaalde de Belg?

·      Waar kunnen bestuurders op letten in de toekomst?

 

Tijdens de feestdagen kwamen weinigen alcoholcontrole tegen, maar begin januari hadden ze minder geluk. Van vrijdagavond 12 tot maandagochtend 15 januari kon elke bestuurder maar beter de glaasjes bubbels op de nieuwjaarsreceptie afwijzen. Dat werd het Weekend zonder alcohol, waarbij het hele land mocht blazen. Wie organiseerde de grootschalige alcoholcontrole? Wat waren de bevindingen?

 

Wat is het Weekend zonder alcohol?

Het Weekend zonder alcohol werd georganiseerd door de federale politie, de gewesten, het Vias en maar liefst 128 lokale politiezones. De grootschalige alcoholcontrole werd niet enkel georganiseerd om hoge boetes uit te delen, maar had als hoofddoel vooral sensibilisering. Uit cijfers blijkt dat in 2016 ongeveer een achtste van de verkeersongevallen te wijten was aan alcohol achter het stuur. Dat cijfer moet teruggedrongen worden.

Dit weekend werd gekozen omdat het een populair moment is voor late nieuwjaarsrecepties op het werk en uitgestelde familiefeesten.

 

Welke resultaten behaalde de Belg?

De alcoholcontrole tijdens het recentste Weekend zonder alcohol bracht goed nieuws over de verantwoordelijkheid van de Belgische chauffeur. Maar liefst 47.921 bestuurders kregen alcoholcontrole, waarvan 36.866 met een prétest en 11.055 met een blaastoestel. Daaruit bleek dat slechts 1,88% van alle geteste bestuurders te veel gedronken had.

Dat cijfer is een daling tegenover vorige jaren. In 2016 had 2,24% te veel gedronken, in 2017 daalde het al tot 2,12%. 2018 doet dus nog beter.

 

Waar kunnen bestuurders op letten in de toekomst?

De alcoholcontrole tijdens het Weekend zonder alcohol wordt op voorhand duidelijk aangekondigd om ervoor te zorgen dat bestuurders tijdens dat weekend de kans krijgen andere alternatieven te zoeken. Net zoals de BOB-campagne tijdens de afgelopen feestdagen, richt de alcoholcontrole zich niet per se op helemaal nuchter blijven. Ook alternatieven zoals openbaar vervoer opzoeken, op voorhand een taxi boeken of slaapplaats voorzien krijgen een duwtje in de rug. 

 

Wat als een dronken bestuurder op mijn auto inreed? Wat zijn de gevolgen als ik weiger te blazen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in België!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu