Hoe verliep het Weekend zonder alcohol?

 Hoe verliep het Weekend zonder alcohol?

Wat waren afgelopen weekend de resultaten van de alcoholcontrole in het kader van het Weekend zonder alcohol? Wat is het Weekend zonder alcohol?

·      Wat is het Weekend zonder alcohol?

·      Welke resultaten behaalde de Belg?

·      Waar kunnen bestuurders op letten in de toekomst?

 

Tijdens de feestdagen kwamen weinigen alcoholcontrole tegen, maar begin januari hadden ze minder geluk. Van vrijdagavond 12 tot maandagochtend 15 januari kon elke bestuurder maar beter de glaasjes bubbels op de nieuwjaarsreceptie afwijzen. Dat werd het Weekend zonder alcohol, waarbij het hele land mocht blazen. Wie organiseerde de grootschalige alcoholcontrole? Wat waren de bevindingen?

 

Wat is het Weekend zonder alcohol?

Het Weekend zonder alcohol werd georganiseerd door de federale politie, de gewesten, het Vias en maar liefst 128 lokale politiezones. De grootschalige alcoholcontrole werd niet enkel georganiseerd om hoge boetes uit te delen, maar had als hoofddoel vooral sensibilisering. Uit cijfers blijkt dat in 2016 ongeveer een achtste van de verkeersongevallen te wijten was aan alcohol achter het stuur. Dat cijfer moet teruggedrongen worden.

Dit weekend werd gekozen omdat het een populair moment is voor late nieuwjaarsrecepties op het werk en uitgestelde familiefeesten.

 

Welke resultaten behaalde de Belg?

De alcoholcontrole tijdens het recentste Weekend zonder alcohol bracht goed nieuws over de verantwoordelijkheid van de Belgische chauffeur. Maar liefst 47.921 bestuurders kregen alcoholcontrole, waarvan 36.866 met een prétest en 11.055 met een blaastoestel. Daaruit bleek dat slechts 1,88% van alle geteste bestuurders te veel gedronken had.

Dat cijfer is een daling tegenover vorige jaren. In 2016 had 2,24% te veel gedronken, in 2017 daalde het al tot 2,12%. 2018 doet dus nog beter.

 

Waar kunnen bestuurders op letten in de toekomst?

De alcoholcontrole tijdens het Weekend zonder alcohol wordt op voorhand duidelijk aangekondigd om ervoor te zorgen dat bestuurders tijdens dat weekend de kans krijgen andere alternatieven te zoeken. Net zoals de BOB-campagne tijdens de afgelopen feestdagen, richt de alcoholcontrole zich niet per se op helemaal nuchter blijven. Ook alternatieven zoals openbaar vervoer opzoeken, op voorhand een taxi boeken of slaapplaats voorzien krijgen een duwtje in de rug. 

 

Wat als een dronken bestuurder op mijn auto inreed? Wat zijn de gevolgen als ik weiger te blazen? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u