135 mensen per dag betrapt op rijden onder invloed!
Vrijdag 23 November 2018

Hoeveel bestuurders worden dagelijks in ons land beboet voor rijden onder invloed? Hoe zit het met de pakkans? IntoLaw duidt de cijfers én de nieuwe C.R.A.S.H.-controle.
- Wat is de pakkans bij rijden onder invloed?
- Hoeveel ongevallen gebeuren er hierdoor jaarlijks?
- Wat is een C.R.A.S.H.-controle?
BOB-campagnes, Wodca-controles, Nacht Zonder Ongevallen,… Ondanks de 1,5 miljoen alcoholcontroles per jaar om het rijden onder invloed tegen te gaan, worden er dagelijks nog 135 bestuurders betrapt en beboet in ons land. Waarom leveren deze inspanningen niet de beoogde resultaten op? Welk nieuw type controle lanceerde de politie onlangs?
Wat is de pakkans bij rijden onder invloed?
Hoewel er in België vorig jaar 49.150 bestuurders beboet werden, is de pakkans in ons land nog veel te laag. Uit onderzoek van Vias blijkt immers dat u gemiddeld 58.000 kilometer onder invloed kan rijden alvorens betrapt te worden door de politie. Opvallend zijn ook de regionale verschillen. Al is het uiteraard logisch dat het aantal betrapte bestuurders in grootsteden als Antwerpen en Gent hoger ligt dan in kleinere politiezones.
Maar wat nog meer te betreuren valt, is hoe de Belg over de pakkans denkt. Uit een ander onderzoek van Vias blijkt dat amper 10% van de bestuurders de pakkans als ‘groot’ of ‘zeer groot’ beschouwt, terwijl dat bij een goed alcoholbeleid 90% zou moeten zijn.
Hoeveel ongevallen gebeuren er hierdoor jaarlijks?
De cijfers van 2017 zijn duidelijk: bij 4.210 ongevallen was er een bestuurder betrokken die te veel gedronken had! "Dat betekent omgerekend dat er gemiddeld ongeveer elke 2 uur een ongeval gebeurt waarbij alcohol een rol speelt.", zegt Stef Willems, woordvoerder bij Vias, die ook pleit voor een verhoging van de pakkans bij rijden onder invloed.
"Chauffeurs moeten het gevoel hebben dat ze op elk moment en op elke plek kunnen worden gecontroleerd op alcohol. Iedereen moet weten: als je met de wagen rijdt, drink je niet.", aldus Willems.
Wat is een C.R.A.S.H.-controle?
Uiteraard reikt de verkeersproblematiek verder dan rijden onder invloed. Ook snelheid is nog steeds een grote boosdoener wanneer het gaat over het aantal verkeersdoden. Daarom introduceerde de Gentse politie onlangs een nieuw type verkeerscontrole: de C.R.A.S.H.-controle, wat staat voor ‘door Controle Roesmiddelen, Alcohol en Snelheid Handhaven’. Dit type controle moet dus beide verkeersonveilige gedragingen tegelijkertijd aanpakken.
Bij deze controles, die vaak aan evenementen zullen gekoppeld worden, zullen agenten zich op de meest gevoelige tijdstippen opstellen om de pakkans zo hoog mogelijk te houden. U bent dus bij deze gewaarschuwd!
Werd u onlangs zelf betrapt op rijden onder invloed? Of op overdreven snelheid? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer
Maandag 13 Februari 2023
Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.
Lees meer