Wat betekent het als een rechter het rijverbod beperkt?

 Wat betekent het als een rechter het rijverbod beperkt?

Een vrachtwagenchauffeur die in zijn vrije tijd een verkeersovertreding begaat, krijgt een rijverbod opgelegd door de politierechtbank. Kan hij zijn werk nog blijven uitoefenen?

Rechters hebben de mogelijkheid om daarvoor, bij het uitspreken van een rijverbod, een gunstmaatregel toe te passen. Wat die gunstmaatregel exact inhoudt en wat de gevolgen zijn voor beroepschauffeurs lees je hieronder!

Wat zegt de wet?

Voor heel wat verkeersinbreuken voorziet de wegverkeerswet dat de rechter een rijverbod kan, of soms zelfs moet opleggen. Voor veel mensen is dat uiteraard een enorme beperking van hun vrijheid. Dat geldt eens te meer voor mensen die hun rijbewijs nodig hebben om hun tewerkstelling uit te oefenen.

 

De wegverkeerswet voorziet daarvoor echter een bijzondere gunstmaatregel: de beperking van het rijverbod tot de categorie van rijbewijs waarmee de verkeersinbreuk werd begaan.

 

Omdat het gaat over een gunstmaatregel, is de rechter uiteraard niet verplicht om aan dit verzoek gehoor te geven. Er zijn wel twee uitzonderingen die het vermelden waard zijn:

1. Vragen voor een beperking is niet mogelijk als het herstel in het recht tot sturen afhankelijk wordt gemaakt voor het slagen voor één of meerdere herstelexamens. Met andere woorden: als je rijverbod afhankelijk is voor het al dan niet krijgen van een rijverbod, kan je geen beperking aanvragen.

2. Wanneer er een alcoholslot wordt opgelegd, is het ook niet mogelijk om een beperking aan te vragen.

Een concreet voorbeeld

Een vrachtwagenchauffeur werd met zijn privé-voertuig (categorie B) geflitst aan 170 km/uur in een zone waar de toegelaten snelheid werd vastgesteld op 90 km/ uur. Omdat de vrachtwagenchauffeur zijn beroep niet kan uitoefenen zonder zijn rijbewijs C, vraagt de advocaat een beperking van het rijverbod aan tot de categorie waarmee de verkeersinbreuk werd begaan; in dit geval het rijbewijs B. De rechter stemt hiermee in door het rijverbod enkel op te leggen voor de categorie B, maar niet voor het rijbewijs categorie C.

De vrachtwagenchauffeur kan zo zijn beroep blijven uitoefenen. Wanneer hij de snelheidsovertreding had begaan met zijn vrachtwagen, dan had de rechter geen andere optie gehad dan het rijverbod op te leggen voor minstens categorie C, aangezien hiermee de verkeersinbreuk werd begaan.

Eenzelfde voorbeeld kan gelden voor een taxichauffeur (categorie B) die in zijn vrije tijd geflitst wordt met de motorfiets (rijbewijs A). De advocaat kan aan de Rechtbank vragen het rijverbod alleen te willen opleggen voor het rijbewijs waarmee de verkeersinbreuk werd begaan (rijbewijs A), zodat de taxichauffeur met zijn taxi (categorie B) kan blijven rondrijden.


Neem contact met ons op

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u