Wat betekent het als een rechter het rijverbod beperkt?

 Wat betekent het als een rechter het rijverbod beperkt?

Een vrachtwagenchauffeur die in zijn vrije tijd een verkeersovertreding begaat, krijgt een rijverbod opgelegd. Mag die nog rijden met zijn vrachtwagen?
Rechters hebben de mogelijkheid om bij het uitspreken van een rijverbod een beperkende gunstmaatregel toe te passen. Maar wat die gunstmaatregel exact inhoudt en wat de gevolgen zijn voor beroepschauffeurs lees je hieronder!

Wat zegt de wet?

De wegverkeerswet stelt duidelijk dat de rechter het rijverbod kan beperken, maar dat het wel betrekking moet hebben op de categorie waarmee de overtreding werd begaan. 

Omdat het gaat over een gunstmaatregel, is de rechter uiteraard niet verplicht om aan dit verzoek gehoor te geven. Er zijn wel twee uitzonderingen die het vermelden waard zijn:

1. Vragen voor een beperking is niet mogelijk als het herstel in het recht tot sturen afhankelijk wordt gemaakt voor het slagen voor één of meerdere herstelexamens. Met andere woorden: als je rijverbod afhankelijk is voor het al dan niet krijgen van een rijverbod, kan je geen beperking aanvragen.

2. Wanneer er een alcoholslot wordt opgelegd, is het ook niet mogelijk om een beperking aan te vragen.

Een concreet voorbeeld

Een taxichauffeur werd met zijn motorfiets (categorie A) geflitst aan 170 km/uur in een zone waar de toegelaten snelheid werd vastgesteld op 90 km/ uur. Gezien zijn beroep vraagt de advocaat een beperking van het rijverbod aan. De rechter stemt hiermee in door het rijverbod enkel op te leggen voor de categorieën AM, A, A1, A2 en A3, maar niet voor categorie B.

De taxichauffeur kan zijn beroep blijven uitoefenen. Wanneer hij de snelheidsovertreding had begaan met zijn auto, dan had de rechter geen andere optie gehad dan het rijverbod op te leggen voor minstens categorie B.


Neem contact met ons op

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u