Wat als u geflitst wordt tijdens het autodelen?

 Wat als u geflitst wordt tijdens het autodelen?

Wat zijn de gevolgen als ik geflitst word met een gedeelde wagen? IntoLaw zet de voor- en nadelen van autodelen voor u op en rij.

  • Hoe werkt autodelen precies?
  • Wat is het juridisch kader bij autodelen?
  • Wat gebeurt er als ik geflitst word met een gedeelde wagen?

Tijdens de Week van de Mobiliteit is er niet enkel aandacht voor het openbaar vervoer of de zwakke weggebruiker, maar ook voor andere initiatieven die duurzame mobiliteit aanmoedigen. Eén daarvan is autodelen, een trend die steeds populairder wordt. De stad Oostende organiseert op 16 september 2018 het Autodeelsalon samen met de Autovrije Zondag. Maar wat als u geflitst wordt met een gedeelde wagen?

Hoe werkt autodelen precies?

Als u wilt autodelen, schrijft u zich allereerst in bij één van de beschikbare autodeelplatformen in België. U betaalt een instapkost en afhankelijk van de formule die u kiest een maandelijkse kost. Wanneer u een wagen nodig hebt, kan u die online, via een app of telefonisch reserveren.

U haalt de wagen op aan één van de gereserveerde parkeerplaatsen en na gebruik zet u hem daar eenvoudigweg weer terug. Dat kan op alle dagen van de week, de klok rond.

U betaalt een gebruikskost per kilometer en per uur voor het autodelen. Deze gebruikskost omvat alle kosten zoals de verzekering, pechbijstand, onderhoud, schoonmaak en de brandstof.

Wat gebeurt er als ik geflitst word met een gedeelde wagen?

Wanneer een derde een inbreuk op de snelheidsreglementering begaat, zal de eigenaar van de wagen de snelheidsboete toegestuurd krijgen met daarin de overschreden snelheid en het te betalen bedrag. Bij ieder proces-verbaal zit als bijlage een voorstel tot minnelijke schikking en een antwoordformulier. Op dit formulier kan de eigenaar de gegevens van een derde invullen zodat deze laatste kan aangesproken worden om de kosten te vergoeden.

Een bestuurder die geflitst wordt met een gedeelde wagen, zal de boete dus steeds zelf moeten betalen.

Wat is het juridisch kader bij autodelen?

In het geval van autodelen kan de bestuurder best beschikken over een aanvullende verzekering materiële schade of een omniumverzekering, naast de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid van het platform voor autodelen.

U dient bij autodelen ook rekening te houden met de periode waarover u reeds over een rijbewijs beschikt. Vaak bent u pas gedekt als u minstens drie jaar een rijbewijs heeft. De verzekering van het deelplatform betaalt enkel uit wanneer uw eigen verzekering dit niet doet. Het bedrag dat wordt uitbetaald is hierbij ook beperkt, en ligt rond de 500 euro.

Werd u geflitst terwijl u met een gedeelde wagen reed of heeft u nog vragen aangaande het juridisch kader van autodelen? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
 Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

Maandag 13 Februari 2023

Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?

De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.

Lees meer
close menu 1u