Wat als u geflitst wordt tijdens het autodelen?
Woensdag 29 Augustus 2018

Wat zijn de gevolgen als ik geflitst word met een gedeelde wagen? IntoLaw zet de voor- en nadelen van autodelen voor u op en rij.
- Hoe werkt autodelen precies?
- Wat is het juridisch kader bij autodelen?
- Wat gebeurt er als ik geflitst word met een gedeelde wagen?
Tijdens de Week van de Mobiliteit is er niet enkel aandacht voor het openbaar vervoer of de zwakke weggebruiker, maar ook voor andere initiatieven die duurzame mobiliteit aanmoedigen. Eén daarvan is autodelen, een trend die steeds populairder wordt. De stad Oostende organiseert op 16 september 2018 het Autodeelsalon samen met de Autovrije Zondag. Maar wat als u geflitst wordt met een gedeelde wagen?
Hoe werkt autodelen precies?
Als u wilt autodelen, schrijft u zich allereerst in bij één van de beschikbare autodeelplatformen in België. U betaalt een instapkost en afhankelijk van de formule die u kiest een maandelijkse kost. Wanneer u een wagen nodig hebt, kan u die online, via een app of telefonisch reserveren.
U haalt de wagen op aan één van de gereserveerde parkeerplaatsen en na gebruik zet u hem daar eenvoudigweg weer terug. Dat kan op alle dagen van de week, de klok rond.
U betaalt een gebruikskost per kilometer en per uur voor het autodelen. Deze gebruikskost omvat alle kosten zoals de verzekering, pechbijstand, onderhoud, schoonmaak en de brandstof.
Wat gebeurt er als ik geflitst word met een gedeelde wagen?
Wanneer een derde een inbreuk op de snelheidsreglementering begaat, zal de eigenaar van de wagen de snelheidsboete toegestuurd krijgen met daarin de overschreden snelheid en het te betalen bedrag. Bij ieder proces-verbaal zit als bijlage een voorstel tot minnelijke schikking en een antwoordformulier. Op dit formulier kan de eigenaar de gegevens van een derde invullen zodat deze laatste kan aangesproken worden om de kosten te vergoeden.
Een bestuurder die geflitst wordt met een gedeelde wagen, zal de boete dus steeds zelf moeten betalen.
Wat is het juridisch kader bij autodelen?
In het geval van autodelen kan de bestuurder best beschikken over een aanvullende verzekering materiële schade of een omniumverzekering, naast de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid van het platform voor autodelen.
U dient bij autodelen ook rekening te houden met de periode waarover u reeds over een rijbewijs beschikt. Vaak bent u pas gedekt als u minstens drie jaar een rijbewijs heeft. De verzekering van het deelplatform betaalt enkel uit wanneer uw eigen verzekering dit niet doet. Het bedrag dat wordt uitbetaald is hierbij ook beperkt, en ligt rond de 500 euro.
Werd u geflitst terwijl u met een gedeelde wagen reed of heeft u nog vragen aangaande het juridisch kader van autodelen? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw!
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer