Politie en De Lijn hanteren verschillende boetetarieven bij hinderen van tram of bus

 Politie en De Lijn hanteren verschillende boetetarieven bij hinderen van tram of bus

Hoe erg verschillen de boetetarieven van De Lijn en de politie onderling? IntoLaw legt uit wat u mag verwachten als u tram of bus hindert!

  • Welke boetetarieven hanteren de politie en De Lijn?
  • Wat zegt de wetgeving met betrekking tot het busverkeer?
  • Wat zegt de wetgeving met betrekking tot tramverkeer?

Met de vakantie achter de rug neemt de drukte op de Belgische wegen weer toe. Een uitgelezen moment voor een nieuwe Week van de Mobiliteit. Tussen 16 en 22 september vinden verschillende initiatieven plaats die duurzaam verkeer promoten. De Autovrije Zondag en Car Free Day hoogdagen voor vervoersmaatschappij De Lijn, die ondertussen bevoegd is op zijn eigen boetes uit te schrijven

Welke boetetarieven hanteren de politie en De Lijn?

Controleurs van De Lijn zijn net als politieagenten bevoegd om bepaalde overtredingen van de wegcode vast te stellen. Het gaat om zogenaamde ‘uit de weg-boetes’, voor bestuurders die tram of bus hinderen. De Lijn is hierbij zowel rechter als partij en mag boetes uitschrijven én innen.

Wanneer u als bestuurder wordt geverbaliseerd door De Lijn betaalt u een boete van 107 euro, terwijl de politie voor dezelfde overtreding slechts 55 euro aanrekent. Meer dan 50% van deze boetes wordt uitgeschreven voor het parkeren op een halte. Wanneer deze overtreding een gevaar inhoudt voor de reizigers van De Lijn betreft het een overtreding van de tweede graad. Het is hierop dat De Lijn zijn tarieven baseert.

Wat zegt de wetgeving met betrekking tot busverkeer?

Als bestuurder van een wagen loopt u het risico beboet te worden als u de wetgeving inzake bus- en tramverkeer niet respecteert. Wat busverkeer betreft, gelden er specifieke regels in verband met de busstrook. Hierop mag u niet parkeren en erop rijden is enkel toegestaan om voor te sorteren als u links of rechts wil afslaan.

Over een bushalte mag u wel rijden. U mag er zelfs even stilstaan om iemand te laten in- of uitstappen, maar er parkeren is verboden. Binnen de bebouwde kom dient u voorrang te verlenen als de richtingaanwijzer van de bus knippert om aan te geven dat hij de halte verlaat.

Wist u dat wanneer u een overtreding begaat in een gedeelde auto, u de boete altijd zelf moet betalen?

Wat zegt de wetgeving met betrekking tot tramverkeer?

Een tram kan zich verplaatsen via sporen in de rijbaan of op een bijzonder overrijdbare bedding. Deze laatste maakt geen deel uit van de rijbaan en u mag hier dus niet rijden, stilstaan of parkeren. U mag de bijzonder overrijdbare bedding wel dwarsen om zo uw woning, een parking of benzinestation te kunnen bereiken of om een hindernis te ontwijken.

Houd steeds in het achterhoofd dat een tram de normale verkeersregels niet hoeft te volgen en altijd voorrang heeft, ook op zwakke weggebruikers. Een trambestuurder moet enkel rekening houden met verkeerslichten of bevelen van bevoegde personen.

Heeft u nog vragen over de boetetarieven die gelden voor andere verkeersinbreuken? Of beging u een overtreding en heeft u nood aan advies? Neem contact op met de experts van Intolaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u