Politie en De Lijn hanteren verschillende boetetarieven bij hinderen van tram of bus

 Politie en De Lijn hanteren verschillende boetetarieven bij hinderen van tram of bus

Hoe erg verschillen de boetetarieven van De Lijn en de politie onderling? IntoLaw legt uit wat u mag verwachten als u tram of bus hindert!

  • Welke boetetarieven hanteren de politie en De Lijn?
  • Wat zegt de wetgeving met betrekking tot het busverkeer?
  • Wat zegt de wetgeving met betrekking tot tramverkeer?

Met de vakantie achter de rug neemt de drukte op de Belgische wegen weer toe. Een uitgelezen moment voor een nieuwe Week van de Mobiliteit. Tussen 16 en 22 september vinden verschillende initiatieven plaats die duurzaam verkeer promoten. De Autovrije Zondag en Car Free Day hoogdagen voor vervoersmaatschappij De Lijn, die ondertussen bevoegd is op zijn eigen boetes uit te schrijven

Welke boetetarieven hanteren de politie en De Lijn?

Controleurs van De Lijn zijn net als politieagenten bevoegd om bepaalde overtredingen van de wegcode vast te stellen. Het gaat om zogenaamde ‘uit de weg-boetes’, voor bestuurders die tram of bus hinderen. De Lijn is hierbij zowel rechter als partij en mag boetes uitschrijven én innen.

Wanneer u als bestuurder wordt geverbaliseerd door De Lijn betaalt u een boete van 107 euro, terwijl de politie voor dezelfde overtreding slechts 55 euro aanrekent. Meer dan 50% van deze boetes wordt uitgeschreven voor het parkeren op een halte. Wanneer deze overtreding een gevaar inhoudt voor de reizigers van De Lijn betreft het een overtreding van de tweede graad. Het is hierop dat De Lijn zijn tarieven baseert.

Wat zegt de wetgeving met betrekking tot busverkeer?

Als bestuurder van een wagen loopt u het risico beboet te worden als u de wetgeving inzake bus- en tramverkeer niet respecteert. Wat busverkeer betreft, gelden er specifieke regels in verband met de busstrook. Hierop mag u niet parkeren en erop rijden is enkel toegestaan om voor te sorteren als u links of rechts wil afslaan.

Over een bushalte mag u wel rijden. U mag er zelfs even stilstaan om iemand te laten in- of uitstappen, maar er parkeren is verboden. Binnen de bebouwde kom dient u voorrang te verlenen als de richtingaanwijzer van de bus knippert om aan te geven dat hij de halte verlaat.

Wist u dat wanneer u een overtreding begaat in een gedeelde auto, u de boete altijd zelf moet betalen?

Wat zegt de wetgeving met betrekking tot tramverkeer?

Een tram kan zich verplaatsen via sporen in de rijbaan of op een bijzonder overrijdbare bedding. Deze laatste maakt geen deel uit van de rijbaan en u mag hier dus niet rijden, stilstaan of parkeren. U mag de bijzonder overrijdbare bedding wel dwarsen om zo uw woning, een parking of benzinestation te kunnen bereiken of om een hindernis te ontwijken.

Houd steeds in het achterhoofd dat een tram de normale verkeersregels niet hoeft te volgen en altijd voorrang heeft, ook op zwakke weggebruikers. Een trambestuurder moet enkel rekening houden met verkeerslichten of bevelen van bevoegde personen.

Heeft u nog vragen over de boetetarieven die gelden voor andere verkeersinbreuken? Of beging u een overtreding en heeft u nood aan advies? Neemt contact op met de experts van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u