Met de fiets naar Autovrije Zondag? Zo voorkomt u een boete!
Woensdag 29 Augustus 2018

Wat zijn de verkeersregels die van toepassing zijn op fietsers en voetgangers? IntoLaw zorgt ervoor dat u geen boete krijgt tijdens Autovrije Zondag!
- Welke plichten heb ik als fietser?
- Aan welke technische eisen moet mijn fiets voldoen?
- Welke boete kan ik als fietser krijgen?
Tussen 26 augustus en 23 september 2018 organiseren 47 steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen opnieuw een Autovrije Zondag. De meerderheid doet dat op zondag 16 september, tijdens de Week van de Mobiliteit. Op dezelfde dag vindt eveneens het Autodeelsalon plaats. Als u van plan bent om met de fiets de stad in te trekken, voorkom dan een boete door rekening te houden met de regelgeving rond tram- en busverkeer.
Welke plichten heb ik als fietser?
Als fietser wordt u extra in bescherming genomen door de wet, maar dat wil niet zeggen dat u geen enkele verplichting hebt. Naast het correct naleven van de verkeerswetgeving dienen ook uw fiets en uw uitrusting steeds in orde te zijn. Maak altijd gebruik van aanwezige fietspaden en oversteekplaatsen voor fietsers en respecteer de rechten van andere zwakke weggebruikers. Gebruik uw arm wanneer u van richting wil veranderen en steek tussen valavond en zonsopgang uw fietslicht aan.
Gaat u fietsen in groep, dan gelden vanaf 15 personen andere regels. U bent dan niet langer verplicht gebruik te maken van fietspaden en mag met twee naast elkaar rijden op de rijbaan op voorwaarde dat u gegroepeerd blijft. Vanaf 51 personen bent u verplicht minstens twee wegkapiteins en twee begeleidende wagens te laten meerijden.
Wist u dat wanneer u als fietser betrokken raakt bij een ongeval met een wagen, de bestuurder van de wagen altijd moet opdraaien voor de geleden schade ook als hij of zij niet in fout is?
Aan welke technische eisen moet mijn fiets voldoen?
Als u de openbare weg op wilt, dan moet uw fiets uitgerust zijn met volgende onderdelen:
- Een bel
- Goede remmen, voor- en achteraan
- Een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan
- Een witte reflector vooraan en een rode reflector achteraan
- Reflectoren op de pedalen
- Reflectoren in de wielen of banden met een reflecterende zijkant
Voor kinderfietsen, koersfietsen en mountainbikes geldt een uitzondering. Zij dienen enkel voorzien te zijn van lichten en reflectoren wanneer u in het donker fietst.
Welke boete kan ik als fietser krijgen?
De boetes die u als fietser kan krijgen zijn onderverdeeld in drie categorieën.
- Eisen aan de bestuurder
- Eisen aan het voertuig/de fiets
- Verkeersregels
De tarieven van fietsboetes variëren tussen 20 en 100 euro. Ook hier is zijn de zwaarste boetes weggelegd voor rijden onder invloed. Vanaf 0,22 promille mag u niet langer met uw fiets de weg op. Wist u trouwens dat u zelfs niet op uw fiets hoeft te zitten om een boete te krijgen? Ook wanneer u dronken over straat loopt en voor overlast zorgt, voorziet de wet een GAS-boete van 60 euro. Bij recidive kan dit bedrag zelfs oplopen tot 360 euro.
Heeft u nog vragen over uw rechten en plichten als fietser of beging u een overtreding met de fiets? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw!
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer