Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering (dit gebeurt voornamelijk na het volgenvan een cursus en bij een blanco strafregister). De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Het principieel verplicht rijverbod dient opgelegd te worden in de volgende gevallen:

1. het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 40 kilometer per uur, of :

2. het overschrijden van de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 30 kilometer per uur binnen een bebouwde kom, in een zone 30, schoolomgeving, erf of woonerf.

Er zijn ook snelheidsovertredingen waarbij het rijverbod slechts een facultatieve straf betreft. De rechter heeft bij deze snelheidsovertredingen aldus de mogelijkheid om een rijverbod op te leggen, maar is niet verplicht. Hij hoeft in deze gevallen niet te motiveren, als hij beslist om geen rijverbod op te leggen. Hier gaat het om de volgende gevallen:

1. wanneer de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 30 kilometer per uur en hoogstens 40 kilometer per uur overschreden wordt, of :

2. wanneer de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 20 kilometer per uur en hoogstens 30 kilometer per uur overschreden wordt in een bebouwde kom, in een zone 30, schoolomgeving, erf of woonerf.

Indien bovenvermelde snelheidsovertredingen gebeuren door een bestuurder die nog geen twee jaar in het bezit is van diens definitief rijbewijs categorie B, dan dient het herstel van het recht tot sturen bovendien te worden gekoppeld aan het slagen in een theoretisch of praktisch rijexamen.

Bovenvermelde snelheidsovertredingen kunnen bij onmiddellijke interceptie van de overtreder na de overtreding bovendien leiden tot de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor een periode van 15 dagen. In deze is het mogelijk om een brief te richten aan het parket om het rijbewijs alsnog vervroegd terug te krijgen. Deze brief dient men best zo goed mogelijk te motiveren. De praktijk leert ons echter dat het parket zelden een vervroegde teruggave toestaat. De positieve keerzijde van de onmiddellijke intrekking is wel dat deze periode uiteindelijk in mindering zal worden gebracht van het rijverbod die de rechtbank achteraf zal uitspreken. Het kan gebeuren dat de Rechtbank het rijverbod beperkt tot de duur van de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. In dat geval dient men achteraf geen rijverbod meer te ondergaan en heeft men aldus wat het rijverbod betreft, diens straf onmiddellijk ondergaan.

Recent een snelheidsovertreding begaan? Gebruik onze calculator om zelf de boete te berekenen!


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u