Waarom kregen bestuurders ondanks een fout toch een boete voor een snelheidsovertreding?
Donderdag 03 Januari 2019

Waarom kregen zoveel bestuurders een boete voor een snelheidsovertreding ondanks een fout? Waarom heeft aanvechten weinig zin? IntoLaw legt uit.
- Waarom kregen zoveel bestuurders een boete voor een snelheidsovertreding?
- Waarom zijn de boetes geldig?
- Hoe reageert men op de boete?
In de Waalse gemeente Natoye werden in november meer dan 200 bestuurders geflitst wegens overdreven snelheid. Een boete voor een snelheidsovertreding viel dus even later ook in de bus. Later bleek dat er per ongeluk verkeersborden werden geplaatst die aangaven dat men op de weg 50 km/h mag rijden terwijl de snelheidslimiet er al jaren 70km/h was. Waarom heeft het aanvechten van de boete voor deze snelheidsovertreding weinig zin? De specialisten van IntoLaw leggen uit.
Waarom kregen zoveel bestuurders een boete voor een snelheidsovertreding?
Op de N946 die de Naamse gemeente Spontin met de snelweg N4 verbindt, werden begin november meer dan 200 bestuurders verrast door een plotse verandering in de maximale toegestane snelheid. Die was van 70 km/h plots verlaagd naar 50 km/h. Automobilisten die onoplettend waren en dus ervan uitgingen dat de maximale toegestane snelheid nog altijd 70 km/h was, werden onherroepelijk geflitst en kregen een boete voor een snelheidsovertreding. De borden bleken verkeerd geïnstalleerd door de SPW (Service public de Wallonie).
Een bestuurder die er ook een boete voor een snelheidsovertreding die dag kreeg, zei aan Sudinfo dat hij die weg al 20 jaar elke dag naar het werk neemt. Hij had de flitspaal wel opgemerkt in het doorrijden, maar was het vergeten op de terugweg. Zo werd hij dus geflitst.
Waarom zijn de boetes geldig?
Ondanks dat het hier dus om een fout ging, waren de borden wel officieel geldig. Automobilisten horen zich te allen tijde te houden aan de snelheid die de borden aangeven. De boetes voor de snelheidsovertreding zijn als gevolg ook geldig.
In principe kunnen de getroffen bestuurders de boete aanvechten, maar de kans dat het veel zal uithalen is klein.
Hoe reageert men op de boete?
Veel van de getroffen bestuurders hebben geen probleem met een wijziging van de toegestane snelheid op de weg tussen Spontin en de N4. Op voorwaarde dat de regelgeving zo blijft natuurlijk. Enkele dagen nadat de verkeersborden er per ongeluk werden geplaatst, werden ze ook weer weggenomen waardoor de maximaal toegestane snelheid terug 70 km/h werd. Ook de flitspaal werd weggenomen. Dat maakt het hele verhaal toch zeer zuur voor alle bestuurders die er die bewuste dag werden geflitst.
Werd u op de N946 of nog ergens anders geflitst? Vul onderstaand formulier in en bereken eenvoudig uw boete voor overdreven snelheid. Wilt een verkeersovertreding aanvechten? Vraag dan advies aan de specialisten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer
Maandag 13 Februari 2023
Een rijverbod ondergaan; mag ik nog een elektrische step besturen?De elektronische step is al volledig ingeburgerd in het straatbeeld en als transportmiddel. Toch is het tot op vandaag niet duidelijk of elektrische fietsen/steps al dan niet toegelaten zijn wanneer je een rijverbod moet ondergaan. Een rijverbod betekent zoveel als een verbod om een motorvoertuig te besturen. Volgens de Wegcode wordt een motorvoertuig omschreven als “elk voertuig uitgerust met een motor, bestemd om op eigen kracht te rijden”. Een elektrische step of fiets, waarbij de motor ondersteunend werkt, valt daar niet geheel onder.
Lees meer