Verkeersovertreding in het buitenland? Zo betaalt u.

 Verkeersovertreding in het buitenland? Zo betaalt u.

Voortaan ontvangt u een buitenlandse verkeersboete in uw eigen moedertaal.De buitenlandse verkeersboete kan u makkelijk en snel online betalen.Indien u de minnelijke schikking niet betaalt, verhoogt de som met 35%.  Volgens mobiliteitsorganisatie VAB betaalt 1 op 10 Belgen die in het buitenland bekeurd worden zijn boete niet. Vroeger gebeurde het ook vaak dat u zo’n buitenlandse verkeersboete niet eens toegestuurd kreeg. Of dat ze niet was opgesteld in uw moedertaal. Het nieuwe Europese project moet hier perk en paal aan stellen. U krijgt voortaan uw buitenlandse boete toegestuurd in uw moedertaal en daarom licht IntoLaw even toe hoe u deze dient te betalen. 

Dankzij het nieuwe akkoord tussen meerdere Europese lidstaten worden de voorstellen tot onmiddellijke inning, minnelijke schikking en de bevelen tot betalen automatisch verzonden naar wie in het buitenland een verkeersovertreding begaat. Het project kostte maar liefst 5,2 miljoen euro maar zou zichzelf op termijn moeten terugbetalen. Vergis u niet: Belgen rijden in het buitenland heel wat boetes bij elkaar! Alleen al in Frankrijk worden we massaal bekeurd voor veelvoorkomende verkeersovertredingen. Vaak puur uit onwetendheid aangezien er zelfs in onze buurlanden andere verkeersregels gelden.

We hoeven u vast niet te vertellen dat buitenlandse verkeersboetes u duur kunnen komen te staan. En wie de minnelijke schikking niet betaalt, moet bovendien 35% meer betalen. Heeft u zelf ook een buitenlandse boete aangekregen? Betaal dan zo snel mogelijk uw boete op de nieuwe site justonweb.be/fines. U dient enkel het nummer van de pv in te vullen en de datum waarop u de verkeersovertreding beging. Op de site wordt dan automatisch het bedrag en de gestructureerde mededeling ingevuld. Hierbij liep het in het verleden immers vaak fout bij de betaling. Betaalt u liever met een fysieke overschrijving? Ook dit is mogelijk.

Uiteraard kan u ook een verkeersboete voor een overtreding met een huurwagen in het buitenland krijgen. Deze boete is vaak wat langer onderweg naar uw thuisadres, maar moet natuurlijk ook betaald worden. Als u met de wagen op reis gaat of u op uw vakantiebestemming een huurwagen reserveert, kan u zich dus best eerst nog even verdiepen in de lokale verkeersregels. Ook voor motorrijders gelden er in het buitenland vaak andere regels. En een discussie met de lokale instanties zal u dan moeilijk winnen. Regels zijn immers regels. Wilt u de boete alsnog betwisten? Als u in het buitenland een boete krijgt waarmee u niet akkoord gaat, dan dient u dit onmiddellijk aan de politie te melden. In heel wat landen wordt er dan gevraagd om een waarborgsom te betalen. Weigert u zowel de boete als de waarborgsom te betalen, dan kan uw wagen (maximum 96 uur) in beslag genomen worden. 

U kan dus maar best goed op de hoogte zijn van de verkeersregels die op uw vakantiebestemming gelden en wanneer u beboet wordt, de boete betalen. Hetzelfde geldt uiteraard voor een overtreding die u in België beging. Heeft u vragen over verkeersrecht of bijstand nodig van een advocaat? Neem dan contact op met IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u