Verkeersovertreding in het buitenland? Zo betaalt u.

 Verkeersovertreding in het buitenland? Zo betaalt u.

Voortaan ontvangt u een buitenlandse verkeersboete in uw eigen moedertaal.De buitenlandse verkeersboete kan u makkelijk en snel online betalen.Indien u de minnelijke schikking niet betaalt, verhoogt de som met 35%.  Volgens mobiliteitsorganisatie VAB betaalt 1 op 10 Belgen die in het buitenland bekeurd worden zijn boete niet. Vroeger gebeurde het ook vaak dat u zo’n buitenlandse verkeersboete niet eens toegestuurd kreeg. Of dat ze niet was opgesteld in uw moedertaal. Het nieuwe Europese project moet hier perk en paal aan stellen. U krijgt voortaan uw buitenlandse boete toegestuurd in uw moedertaal en daarom licht IntoLaw even toe hoe u deze dient te betalen. 

Dankzij het nieuwe akkoord tussen meerdere Europese lidstaten worden de voorstellen tot onmiddellijke inning, minnelijke schikking en de bevelen tot betalen automatisch verzonden naar wie in het buitenland een verkeersovertreding begaat. Het project kostte maar liefst 5,2 miljoen euro maar zou zichzelf op termijn moeten terugbetalen. Vergis u niet: Belgen rijden in het buitenland heel wat boetes bij elkaar! Alleen al in Frankrijk worden we massaal bekeurd voor veelvoorkomende verkeersovertredingen. Vaak puur uit onwetendheid aangezien er zelfs in onze buurlanden andere verkeersregels gelden.

We hoeven u vast niet te vertellen dat buitenlandse verkeersboetes u duur kunnen komen te staan. En wie de minnelijke schikking niet betaalt, moet bovendien 35% meer betalen. Heeft u zelf ook een buitenlandse boete aangekregen? Betaal dan zo snel mogelijk uw boete op de nieuwe site justonweb.be/fines. U dient enkel het nummer van de pv in te vullen en de datum waarop u de verkeersovertreding beging. Op de site wordt dan automatisch het bedrag en de gestructureerde mededeling ingevuld. Hierbij liep het in het verleden immers vaak fout bij de betaling. Betaalt u liever met een fysieke overschrijving? Ook dit is mogelijk.

Uiteraard kan u ook een verkeersboete voor een overtreding met een huurwagen in het buitenland krijgen. Deze boete is vaak wat langer onderweg naar uw thuisadres, maar moet natuurlijk ook betaald worden. Als u met de wagen op reis gaat of u op uw vakantiebestemming een huurwagen reserveert, kan u zich dus best eerst nog even verdiepen in de lokale verkeersregels. Ook voor motorrijders gelden er in het buitenland vaak andere regels. En een discussie met de lokale instanties zal u dan moeilijk winnen. Regels zijn immers regels. Wilt u de boete alsnog betwisten? Als u in het buitenland een boete krijgt waarmee u niet akkoord gaat, dan dient u dit onmiddellijk aan de politie te melden. In heel wat landen wordt er dan gevraagd om een waarborgsom te betalen. Weigert u zowel de boete als de waarborgsom te betalen, dan kan uw wagen (maximum 96 uur) in beslag genomen worden. 

U kan dus maar best goed op de hoogte zijn van de verkeersregels die op uw vakantiebestemming gelden en wanneer u beboet wordt, de boete betalen. Hetzelfde geldt uiteraard voor een overtreding die u in België beging. Heeft u vragen over verkeersrecht of bijstand nodig van een advocaat? Neem dan contact op met IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u