Verkeersovertreding in het buitenland? Zo betaalt u.
Donderdag 03 Augustus 2017

Voortaan ontvangt u een buitenlandse verkeersboete in uw eigen moedertaal.De buitenlandse verkeersboete kan u makkelijk en snel online betalen.Indien u de minnelijke schikking niet betaalt, verhoogt de som met 35%. Volgens mobiliteitsorganisatie VAB betaalt 1 op 10 Belgen die in het buitenland bekeurd worden zijn boete niet. Vroeger gebeurde het ook vaak dat u zo’n buitenlandse verkeersboete niet eens toegestuurd kreeg. Of dat ze niet was opgesteld in uw moedertaal. Het nieuwe Europese project moet hier perk en paal aan stellen. U krijgt voortaan uw buitenlandse boete toegestuurd in uw moedertaal en daarom licht IntoLaw even toe hoe u deze dient te betalen.
Dankzij het nieuwe akkoord tussen meerdere Europese lidstaten worden de voorstellen tot onmiddellijke inning, minnelijke schikking en de bevelen tot betalen automatisch verzonden naar wie in het buitenland een verkeersovertreding begaat. Het project kostte maar liefst 5,2 miljoen euro maar zou zichzelf op termijn moeten terugbetalen. Vergis u niet: Belgen rijden in het buitenland heel wat boetes bij elkaar! Alleen al in Frankrijk worden we massaal bekeurd voor veelvoorkomende verkeersovertredingen. Vaak puur uit onwetendheid aangezien er zelfs in onze buurlanden andere verkeersregels gelden.
We hoeven u vast niet te vertellen dat buitenlandse verkeersboetes u duur kunnen komen te staan. En wie de minnelijke schikking niet betaalt, moet bovendien 35% meer betalen. Heeft u zelf ook een buitenlandse boete aangekregen? Betaal dan zo snel mogelijk uw boete op de nieuwe site justonweb.be/fines. U dient enkel het nummer van de pv in te vullen en de datum waarop u de verkeersovertreding beging. Op de site wordt dan automatisch het bedrag en de gestructureerde mededeling ingevuld. Hierbij liep het in het verleden immers vaak fout bij de betaling. Betaalt u liever met een fysieke overschrijving? Ook dit is mogelijk.
Uiteraard kan u ook een verkeersboete voor een overtreding met een huurwagen in het buitenland krijgen. Deze boete is vaak wat langer onderweg naar uw thuisadres, maar moet natuurlijk ook betaald worden. Als u met de wagen op reis gaat of u op uw vakantiebestemming een huurwagen reserveert, kan u zich dus best eerst nog even verdiepen in de lokale verkeersregels. Ook voor motorrijders gelden er in het buitenland vaak andere regels. En een discussie met de lokale instanties zal u dan moeilijk winnen. Regels zijn immers regels. Wilt u de boete alsnog betwisten? Als u in het buitenland een boete krijgt waarmee u niet akkoord gaat, dan dient u dit onmiddellijk aan de politie te melden. In heel wat landen wordt er dan gevraagd om een waarborgsom te betalen. Weigert u zowel de boete als de waarborgsom te betalen, dan kan uw wagen (maximum 96 uur) in beslag genomen worden.
U kan dus maar best goed op de hoogte zijn van de verkeersregels die op uw vakantiebestemming gelden en wanneer u beboet wordt, de boete betalen. Hetzelfde geldt uiteraard voor een overtreding die u in België beging. Heeft u vragen over verkeersrecht of bijstand nodig van een advocaat? Neem dan contact op met IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer