Buitenlandse verkeersboete met een huurwagen

 Buitenlandse verkeersboete met een huurwagen

Wie de lokale wegcode niet kent, begaat makkelijk een overtreding in het buitenland.Een verkeerboete die u begaat met een huurwagen wordt naar de verhuurder gestuurd.Een buitenlandse verkeersboete met een huurwagen kan daarom een tijdje op zich laten wachten. Huurwagens zijn in het buitenland zeer populair. Wanneer u met het vliegtuig reist is dit de ideale manier om uw vakantiebestemming op uw eigen tempo en naar uw eigen interesses te ontdekken. Maar heeft u zich verdiept in de lokale verkeersregels? In het buitenland geldt vaak een andere wegcode dan in België. Een bekeuring is dan niet ver weg. Heeft u op reis een overtreding begaan met een huurwagen? IntoLaw legt u uit hoe dit in z’n werk gaat. 

Wie meteen denkt aan verre bestemmingen of landen waarvan u de taal niet machtig bent, heeft het mis. Zelfs in onze buurlanden scoren we heel wat verkeersboetes. Zo komt maar liefst 73% van alle buitenlandse boetes voor Belgen uit Frankrijk. Ja, zelfs in Frankrijk begaan we veelvoorkomende verkeersovertredingen uit pure onwetendheid. Wanneer u in het buitenland bekeurd wordt met uw eigen wagen, ontvangt u achteraf een pv op uw thuisadres. Sinds de recente invoering van het Crossborder-project, wisselen Europese lidstaten immers onderling gegevens uit. Hierdoor kunnen buitenlandse verkeersboetes voortaan ook makkelijk online betaald worden. Voor een boete met een huurwagen komt er echter nog een tussenstap aan te pas.

Aangezien verkeersboetes verstuurd worden naar de eigenaar van de wagen, wordt in dit geval de boete verstuurd naar het verhuurbedrijf. Uiteraard is het niet aan de verhuurder om deze te betalen. Hij zal dit dus doorsturen naar u en u ook administratiekosten aanrekenen. Lokale verhuurders krijgen immers lange lijsten met boetes. Zij moeten dan per boete nagaan wie de overtreder was. U kan zich waarschijnlijk wel voorstellen dat dit een huzarenwerk is tijdens het hoogseizoen. De boete voor de verkeersovertreding die u met de huurwagen beging, kan dus een tijdje op zich laten wachten.

We raden u af om deze buitenlandse verkeersboete te betwisten. U kan best de boete en de administratiekost zo snel mogelijk betalen wanneer u deze ontvangt. Het is meer opportuun om uw kennis van de lokale verkeersregels op te frissen wanneer u van plan bent een wagen te huren in het buitenland. Nog een extra tip: controleer uw huurcontract alvorens het te tekenen. Volgens de EU-wetgeving moeten contracten aan bepaalde voorwaarden voldoen. U vindt hierover meer informatie op de site van uw Europa.

 

Beging u in België een verkeersovertreding? Contacteer IntoLAw voor vragen of bijstand in verband met verkeersrecht.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u