Veelvoorkomende verkeersovertredingen in Frankrijk door Belgen

 Veelvoorkomende verkeersovertredingen in Frankrijk door Belgen

Check voor u vertrekt wat verboden en verplicht is in uw wagen.Kijk na welke andere verkeersregels er in Frankrijk gelden. Ook voor fietsers en motorrijders gelden er enkele belangrijke verschillen.

Maar liefst 73% van alle buitenlandse verkeersboetes die wij Belgen bij elkaar rijden, komt uit Frankrijk. Wanneer u ons buurland binnenrijdt, wordt u dan ook in de gaten gehouden door zo’n 5000 flitscamera’s. Toch maken we ons niet enkel schuldig aan overdreven snelheid. Daarom somt IntoLaw enkele veelvoorkomende verkeersovertredingen voor u op. Kwestie van goed voorbereid met de wagen op vakantie te vertrekken en zonder boetes thuis te komen.

 

Opgelet voor het fietsvak

Wie met de wagen aan het stoplicht doorrijdt tot op het fietsvak of ‘sas-vélo’ mag zich aan een boete van €90 verwachten. U heeft het waarschijnlijk niet eens zelf in de gaten dat u betrapt bent aangezien dergelijke overtreding meestal wordt vastgelegd met een beveiligingscamera. Wanneer u deze achteraf thuis ontvangt, kan u de buitenlandse verkeersboete makkelijk online betalen.

Veiligheidshesjes binnen handbereik

Sinds 2008 is het in Frankrijk verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in de wagen te hebben. Aangezien u het hesje onmiddellijk moet aantrekken om de driehoek te plaatsen bij pech of een ongeval, moet het binnen handbereik liggen. Het volstaat dus niet om een veiligheidshesje in uw koffer te leggen. Als u er geen bij heeft, riskeert u een boete van €135. Ook als motorrijder moet u in Frankrijk over een veiligheidshesje beschikken. Inderdaad, ook voor motoren gelden in het buitenland andere regels.

Veiligheidshesjes voor fietsers

Neemt u fietsen mee naar Frankrijk? Sinds 2008 bent u er als fietser verplicht om een veiligheidshesje te dragen als u zich ’s nachts buiten de bebouwde kom begeeft, of overdag bij beperkte zichtbaarheid fietst. Ook is het verboden om naast elkaar te fietsen wanneer het donker is. Fietsers riskeren in dergelijke situaties een boete van €35. Een kind jonger dan 12 dat alleen fietst of achterop zit zonder helm is ook strafbaar. Deze regel werd pas in maart 2017 ingevoerd. Mama of papa krijgt dan een boete van €135.

Milieusticker verplicht

Om Parijs binnen te rijden op weekdagen tussen 8 en 20 uur heeft u een milieusticker of ecovignet nodig. Het ecovignet Crit’Air kan u makkelijk vooraf online bestellen. Steeds meer Franse steden voeren dit in dus bereid uw reis goed voor door dit voor uw vertrek te checken. Heeft u geen milieusticker dan krijgt u een boete van €68.

Radarverklikker

Heeft uw navigatiesysteem een radarverklikker? In Frankrijk kan u hiervoor een boete krijgen. Tevens mag u geen oortjes of headset gebruiken terwijl u met de wagen of de fiets rijdt. Het gebruik van een koptelefoon die met een snoer verbonden is met uw smartphone kost u €135. En dergelijke buitenlandse verkeersboetes betwisten is uiteraard niet evident. U wordt verondersteld de wegcode te kennen en er u aan te houden.

 

Heeft u in België een verkeersovertreding begaan? Voor vragen en bijstand in verband met verkeersrecht contacteert u IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

Woensdag 03 Mei 2023

GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?

𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.

Lees meer
 Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

Woensdag 08 Maart 2023

Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!

De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.

Lees meer
 Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Woensdag 08 Maart 2023

Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!

Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.

Lees meer
close menu 1u