Stopt u na een verkeersongeval?

 Stopt u na een verkeersongeval?

Wat zijn de gevolgen van vluchtmisdrijf na ongeval? Hoe denkt de Vlaming over vluchtmisdrijf? IntoLaw verduidelijkt.

·      Vluchtmisdrijf: de cijfers spreken voor zich

·      De gevolgen van vluchtmisdrijf bij ongeval

·      De mening van de Vlaming over vluchtmisdrijf

 

De laatste weken volgde het ene bericht over vluchtmisdrijf na ongeval het andere op. Nog te veel mensen stoppen niet na een ongeval en daarom organiseerden Rondpunt en het VIAS-instituut (het vroegere BIVV) voor het tweede jaar op rij de ‘Week zonder vluchtmisdrijf’. Helaas startte deze week, die van 25 september tot 1 oktober liep, met een vluchtmisdrijf in Wetteren. Gelukkig werden er geen slachtoffers gemaakt. Toch bestaat er nog heel wat verwarring rond vluchtmisdrijf. Hoog tijd dus om de cijfers aan het woord te laten!

 

Vluchtmisdrijf: de cijfers spreken voor zich

Een verkeersongeval kan u ook overkomen. In een fractie van een seconde dient u te beslissen of u blijft staan of doorrijdt. En cijfers tonen aan dat er qua sensibilisering best nog wat werk aan de winkel is. Uit onderzoek blijkt trouwens dat vluchtmisdrijf na ongeval met dodelijke slachtoffers in België meer voorkomt dan in de overige 7 Europese landen waarmee de studie een vergelijking maakte. Vorig jaar werden in Vlaanderen maar liefst 4937 personen slachtoffer van een vluchtmisdrijf na ongeval. Van dat aantal lieten 21 personen het leven. Voetgangers en fietsers zijn het vaakst betrokken bij een letselongeval met vluchtmisdrijf. Zij blijven sowieso de meest kwetsbare groep in het dagelijks verkeer.

 

De gevolgen van vluchtmisdrijf bij ongeval

De straffen voor vluchtmisdrijf zijn onder meer afhankelijk van het type schade. Dagelijks zijn er meer dan 200 vluchtmisdrijven met materiële schade in ons land. Een paniekreactie is de eerste seconden na het ongeval normaal. Als u daar echter aan toegeeft bij een ongeval met slachtoffers, krijgen zij niet de nodige hulp. Zo werden vorig jaar 21 slachtoffers dood achtergelaten na een ongeval. Volgens de wet kan u voor dergelijk vluchtmisdrijf na ongeval zelfs een levenslang rijverbod krijgen. In de praktijk kan dat worden:

·      een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar

·      een geldboete van 400 tot 5.000 euro en/of

·      uw rijbewijs kwijt voor minstens 3 maanden tot 5 jaar

De mening van de Vlaming over vluchtmisdrijf

Naar aanleiding van de ‘Week zonder vluchtmisdrijf’ werd er online ook een poll georganiseerd op ikstopnaeenverkeersongeval.be. Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat maar liefst 70% van de Vlamingen begrip heeft voor vluchtmisdrijf na ongeval. 15% gaf aan stiekem door te rijden mochten ze een stilstaande auto zonder chauffeur aanrijden, terwijl 56 % vindt dat iemand een levenslang rijverbod moet krijgen indien hij of zij vluchtmisdrijf pleegt na een dodelijk ongeval. Opvallend is ook dat 29% zegt een vriend of familielid niet aan te geven wanneer hij weet dat die vluchtmisdrijf na ongeval met slachtoffers pleegde, terwijl 14 procent het antwoord op die vraag moest schuldig blijven.

 

Het mag duidelijk zijn dat het plegen van vluchtmisdrijf een ernstige overtreding is. Ging u zelf in de fout? Laat uw boete voor vluchtmisdrijf, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen. Indien u nog bijkomende vragen heeft of bijstand zoekt in verband met verkeersrecht, kan u contact opnemen met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u