Stopt u na een verkeersongeval?

 Stopt u na een verkeersongeval?

Wat zijn de gevolgen van vluchtmisdrijf na ongeval? Hoe denkt de Vlaming over vluchtmisdrijf? IntoLaw verduidelijkt.

·      Vluchtmisdrijf: de cijfers spreken voor zich

·      De gevolgen van vluchtmisdrijf bij ongeval

·      De mening van de Vlaming over vluchtmisdrijf

 

De laatste weken volgde het ene bericht over vluchtmisdrijf na ongeval het andere op. Nog te veel mensen stoppen niet na een ongeval en daarom organiseerden Rondpunt en het VIAS-instituut (het vroegere BIVV) voor het tweede jaar op rij de ‘Week zonder vluchtmisdrijf’. Helaas startte deze week, die van 25 september tot 1 oktober liep, met een vluchtmisdrijf in Wetteren. Gelukkig werden er geen slachtoffers gemaakt. Toch bestaat er nog heel wat verwarring rond vluchtmisdrijf. Hoog tijd dus om de cijfers aan het woord te laten!

 

Vluchtmisdrijf: de cijfers spreken voor zich

Een verkeersongeval kan u ook overkomen. In een fractie van een seconde dient u te beslissen of u blijft staan of doorrijdt. En cijfers tonen aan dat er qua sensibilisering best nog wat werk aan de winkel is. Uit onderzoek blijkt trouwens dat vluchtmisdrijf na ongeval met dodelijke slachtoffers in België meer voorkomt dan in de overige 7 Europese landen waarmee de studie een vergelijking maakte. Vorig jaar werden in Vlaanderen maar liefst 4937 personen slachtoffer van een vluchtmisdrijf na ongeval. Van dat aantal lieten 21 personen het leven. Voetgangers en fietsers zijn het vaakst betrokken bij een letselongeval met vluchtmisdrijf. Zij blijven sowieso de meest kwetsbare groep in het dagelijks verkeer.

 

De gevolgen van vluchtmisdrijf bij ongeval

De straffen voor vluchtmisdrijf zijn onder meer afhankelijk van het type schade. Dagelijks zijn er meer dan 200 vluchtmisdrijven met materiële schade in ons land. Een paniekreactie is de eerste seconden na het ongeval normaal. Als u daar echter aan toegeeft bij een ongeval met slachtoffers, krijgen zij niet de nodige hulp. Zo werden vorig jaar 21 slachtoffers dood achtergelaten na een ongeval. Volgens de wet kan u voor dergelijk vluchtmisdrijf na ongeval zelfs een levenslang rijverbod krijgen. In de praktijk kan dat worden:

·      een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar

·      een geldboete van 400 tot 5.000 euro en/of

·      uw rijbewijs kwijt voor minstens 3 maanden tot 5 jaar

De mening van de Vlaming over vluchtmisdrijf

Naar aanleiding van de ‘Week zonder vluchtmisdrijf’ werd er online ook een poll georganiseerd op ikstopnaeenverkeersongeval.be. Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat maar liefst 70% van de Vlamingen begrip heeft voor vluchtmisdrijf na ongeval. 15% gaf aan stiekem door te rijden mochten ze een stilstaande auto zonder chauffeur aanrijden, terwijl 56 % vindt dat iemand een levenslang rijverbod moet krijgen indien hij of zij vluchtmisdrijf pleegt na een dodelijk ongeval. Opvallend is ook dat 29% zegt een vriend of familielid niet aan te geven wanneer hij weet dat die vluchtmisdrijf na ongeval met slachtoffers pleegde, terwijl 14 procent het antwoord op die vraag moest schuldig blijven.

 

Het mag duidelijk zijn dat het plegen van vluchtmisdrijf een ernstige overtreding is. Ging u zelf in de fout? Laat uw boete voor vluchtmisdrijf, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen. Indien u nog bijkomende vragen heeft of bijstand zoekt in verband met verkeersrecht, kan u contact opnemen met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u