Stopt u na een verkeersongeval?

 Stopt u na een verkeersongeval?

Wat zijn de gevolgen van vluchtmisdrijf na ongeval? Hoe denkt de Vlaming over vluchtmisdrijf? IntoLaw verduidelijkt.

·      Vluchtmisdrijf: de cijfers spreken voor zich

·      De gevolgen van vluchtmisdrijf bij ongeval

·      De mening van de Vlaming over vluchtmisdrijf

 

De laatste weken volgde het ene bericht over vluchtmisdrijf na ongeval het andere op. Nog te veel mensen stoppen niet na een ongeval en daarom organiseerden Rondpunt en het VIAS-instituut (het vroegere BIVV) voor het tweede jaar op rij de ‘Week zonder vluchtmisdrijf’. Helaas startte deze week, die van 25 september tot 1 oktober liep, met een vluchtmisdrijf in Wetteren. Gelukkig werden er geen slachtoffers gemaakt. Toch bestaat er nog heel wat verwarring rond vluchtmisdrijf. Hoog tijd dus om de cijfers aan het woord te laten!

 

Vluchtmisdrijf: de cijfers spreken voor zich

Een verkeersongeval kan u ook overkomen. In een fractie van een seconde dient u te beslissen of u blijft staan of doorrijdt. En cijfers tonen aan dat er qua sensibilisering best nog wat werk aan de winkel is. Uit onderzoek blijkt trouwens dat vluchtmisdrijf na ongeval met dodelijke slachtoffers in België meer voorkomt dan in de overige 7 Europese landen waarmee de studie een vergelijking maakte. Vorig jaar werden in Vlaanderen maar liefst 4937 personen slachtoffer van een vluchtmisdrijf na ongeval. Van dat aantal lieten 21 personen het leven. Voetgangers en fietsers zijn het vaakst betrokken bij een letselongeval met vluchtmisdrijf. Zij blijven sowieso de meest kwetsbare groep in het dagelijks verkeer.

 

De gevolgen van vluchtmisdrijf bij ongeval

De straffen voor vluchtmisdrijf zijn onder meer afhankelijk van het type schade. Dagelijks zijn er meer dan 200 vluchtmisdrijven met materiële schade in ons land. Een paniekreactie is de eerste seconden na het ongeval normaal. Als u daar echter aan toegeeft bij een ongeval met slachtoffers, krijgen zij niet de nodige hulp. Zo werden vorig jaar 21 slachtoffers dood achtergelaten na een ongeval. Volgens de wet kan u voor dergelijk vluchtmisdrijf na ongeval zelfs een levenslang rijverbod krijgen. In de praktijk kan dat worden:

·      een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar

·      een geldboete van 400 tot 5.000 euro en/of

·      uw rijbewijs kwijt voor minstens 3 maanden tot 5 jaar

 

 

De mening van de Vlaming over vluchtmisdrijf

Naar aanleiding van de ‘Week zonder vluchtmisdrijf’ werd er online ook een poll georganiseerd op ikstopnaeenverkeersongeval.be. Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat maar liefst 70% van de Vlamingen begrip heeft voor vluchtmisdrijf na ongeval. 15% gaf aan stiekem door te rijden mochten ze een stilstaande auto zonder chauffeur aanrijden, terwijl 56 % vindt dat iemand een levenslang rijverbod moet krijgen indien hij of zij vluchtmisdrijf pleegt na een dodelijk ongeval. Opvallend is ook dat 29% zegt een vriend of familielid niet aan te geven wanneer hij weet dat die vluchtmisdrijf na ongeval met slachtoffers pleegde, terwijl 14 procent het antwoord op die vraag moest schuldig blijven.

 

Het mag duidelijk zijn dat het plegen van vluchtmisdrijf een ernstige overtreding is. Ging u zelf in de fout? Laat uw boete voor vluchtmisdrijf, rijverbod of gevangenisstraf onmiddellijk berekenen. Indien u nog bijkomende vragen heeft of bijstand zoekt in verband met verkeersrecht, kan u contact opnemen met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u