Spitsmijdenvoorstel sp.a - "Onhaalbaar, onrealistisch en onwenselijk"

 Spitsmijdenvoorstel sp.a - "Onhaalbaar, onrealistisch en onwenselijk"

Het voorstel van sp.a rond spitsmijden is "onhaalbaar, onrealistisch en onwenselijk". Dat zegt Vlaams parlementslid Dirk De Kort (CD&V). De CD&V'er gelooft veel meer in het sturende effect van een slimme kilometerheffing.

Oppositiepartij sp.a wil automobilisten die niet in de file gaan staan financieel belonen. Wie uit de spits blijft, zou in het voorstel tot 140 euro per maand kunnen verdienen, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag. De Vlaamse socialisten laten zich inspireren door een Rotterdams proefproject, waarbij fervente autogebruikers die regelmatig in de spits staan een beloning krijgen telkens ze de meest filegevoelige uren vermijden. De controle gebeurt via camera's die nummerplaten kunnen lezen.

N-VA brandde het voorstel meteen af en ook meerderheidspartij CD&V is - om het zacht uit te drukken - niet enthousiast. "Een onhaalbaar, onrealistisch en onwenselijk voorstel", zegt Dirk de Kort.

"We moeten mensen niet belonen omdat ze met de auto rijden, want we willen hen juist naar de alternatieven sturen. In alle visieteksten over mobiliteit staat dat men ervoor wilt zorgen dat mensen minder vaak de auto nemen en dat men dus de alternatieven, zoals openbaar vervoer, de (elektrische) fiets, autodelen, etc. wilt promoten. Met name voor woon-werk- of woon-schoolverkeer. Het is dan ook onvoorstelbaar dat men in dit voorstel autogebruik wilt belonen", aldus De Kort.

CD&V vindt de slimme kilometerheffing een veel beter instrument tegen de files. "Het mooie van die slimme kilometerheffing is juist dat je sturend kan werken door minder bijdragen te vragen buiten de spitsuren, maar nog steeds het principe "de gebruiker betaalt" te hanteren en zo mensen stimuleert om na te denken over het vervoersmiddel dat ze gebruiken", aldus De Kort.

Nog volgens De Kort is het sp.a-voorstel enkel interessant voor de 'happy few'. "Niet iedereen kan zomaar de files mijden en op een ander tijdstip naar zijn/haar werk gaan. Een slimme kilometerheffing is ook op dit vlak eerlijker, want hiervan profiteert iedereen die voor verstandig vervoer kiest".

Sp.a noemt de reactie van De Kort dan weer weinig geloofwaardig omdat de CD&V'er er recent nog zelf in de commissie Mobiliteit voor pleitte het Nederlandse systeem van spitsmijden te bekijken. "Dat klopt", reageert De Kort. "Maar dat pastte in een veel breder kader. Als we de fileproblemen duurzaam willen aanpakken, moeten we een brede aanpak kiezen met naast infrastructuurmaatregelen ook overleg met de bedrijfwereld. Hoe kunnen we bijvoorbeeld met de werkgevers samenwerken om duurzaam woon-werkverkeer te stimuleren? Verder moet je kijken naar de oorzaken van ongevallen met vrachtwagens die vaak de oorzaak zijn van files. Wat zijn de mogelijkheden van informatica? enz... In heel dat breder kader kan je ook naar systemen van spitsmijden kijken, maar het beschouwen als dé oplossing voor het fileprobleem, zoals de sp.a suggereert, is onrealistisch", aldus De Kort.

BRUSSEL 17/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
 Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Vrijdag 18 November 2022

Regres ongegrond verklaard: verzekeraar moet kost van € 23.000,00 zelf betalen!

Wanneer je een verkeersongeval veroorzaakt zal je Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA-verzekering) de kosten aan de tegenpartij vergoeden. In sommige gevallen zal jouw verzekeraar achteraf deze kosten terugvorderen bij jou. Dit kan enkel en alleen in specifieke situaties. Als verzekerde kan je een regresvordering ook aanvechten wanneer de voorwaarden niet werden gerespecteerd. Een gespecialiseerde advocaat kan hier dan ook een absolute meerwaarde betekenen gezien de hoge kosten. Dankzij onze tussenkomst werd een regresvordering van een verzekeraar ter waarde van € 23.000,00 ongegrond verklaard!

Lees meer
 Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Woensdag 16 November 2022

Betrapt met je GSM achter het stuur? Rijverbod!

Het parket van Oost-Vlaanderen organiseert een nieuwe actieweek. Alle Oost-Vlaamse politiezones zullen extra controles uitvoeren op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur. Gebruik je een mobiel apparaat niet in de daartoe bestemde houder, dan riskeer je een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen. De actieweek loopt van 17 november tot 25 november, u bent gewaarschuwd!

Lees meer
close menu 1u