Samenwerking halveerde aantal verkeersdoden sinds oprichting Vlaams-Brabant

 Samenwerking halveerde aantal verkeersdoden sinds oprichting Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte kon donderdag tijdens een jaarlijkse ontmoeting met burgemeesters, korpschefs, procureurs en andere veiligheidsmensen een positief rapport voorleggen van het veiligheidsbeleid dat sinds het oprichten van de provincie in 1995 is gevoerd. De Witte wees onder andere op het aantal verkeersdoden dat met de helft gedaald is.

"Rond 1999-2000 telden we in onze provincie 100 tot 120 verkeersdoden. Dat aantal was in 2010 gedaald tot circa 40, maar sinds 2013 is er terug een stijging tot om en bij de 50.", aldus De Witte. Volgens de gouverneur is deze spectaculaire afname het gevolg van maatregelen op verschillende niveaus die door een goede samenwerking tot een positief resultaat leidden. "We ondernamen niet alleen acties op vlak van handhaving door een sterke uitbreiding van controles op rijden onder invloed, snelheidsovertredingen, de gordeldracht en door bijvoorbeeld de plaatsing van ANPR-camera's voor nummerplaatherkenning in enkele politiezones. Er werden na overleg door de wegbeheerders ook verschillende infrastructurele ingrepen uitgevoerd, gaande van het wegwerken van zwarte punten tot een vermindering van de maximumsnelheid op bijna alle niet-snelwegen tot 70 km. Voorts werd bijvoorbeeld ook in scholen sterk gesensibiliseerd rond verkeersveiligheid.", verklaart De Witte.

Een ander succes betreft de toenemende inspanningen op vlak van inbraakpreventie. Hieraan is het volgens De Witte te danken dat, ondanks het stijgend aantal woningbraken, ook het aantal pogingen ten opzichte van het aantal geslaagde inbraken toeneemt. Vlaams-Brabant was ook een trendsetter door provinciale ambtenaren ter beschikking te stellen voor het afhandelen van GAS-boetes. 58 van de 65 gemeenten maken hiervan gebruik. Daarnaast lag de gouverneur ook aan de basis om projecten van burenbemiddeling op te starten. Ongeveer 20 gemeenten bieden dit aan. Voor de inwoners van de andere gemeenten ontwikkelde men een provinciaal netwerk van vrijwillige burenbemiddelaars.

Bron: BELGA


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u