Positieve cijfers op verkeersveiligheidsbarometer

 Positieve cijfers op verkeersveiligheidsbarometer

Wat zegt de verkeersveiligheidsbarometer over 2018? IntoLaw bekijkt de daling van het aantal ongevallen. Een gevolg van de zwaardere verkeersboetes?

  • Wat is de verkeersveiligheidsbarometer?
  • Welke cijfers zijn het meest opvallend?
  • Wat betekent dit voor de doelstelling van 2020?

Volgens de laatste verkeersveiligheidsbarometer van Vias daalde het aantal letselongevallen op onze wegen in het eerste trimester van 2018 met 5%. Het aantal verkeersdoden daalde met bijna 20% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Goed nieuws dus! In december meldden we nog dat de verkeersboetes in 2018 hoger en strenger zouden worden. De juiste beslissing voor de algemene verkeersveiligheid?

 

Wat is de verkeersveiligheidsbarometer?

In 2017 lieten nog zo’n 25 000 mensen het leven bij een verkeersongeval op Europese wegen. Cijfers die ons laten vermoeden dat de halvering van het aantal verkeersdoden tegen 2020 een onhaalbare kaart is. Die halvering is een doelstelling die de Europese Unie zelf vooropstelde en betekent voor België niet meer dan 420 verkeersdoden per jaar.

De verkeersveiligheidsbarometer verzamelt info op basis van verkeersboetes en pv’s om hier driemaandelijks een update over te geven. Een initiatief waar Vias 15 jaar geleden mee van start ging om in afwachting van de officiële jaarcijfers de evolutie te kunnen monitoren.

 

Welke cijfers zijn het meest opvallend?

Opvallend is dat er deze keer voor het eerst sinds de start van de verkeersveiligheids-barometer meer doden vielen tijdens weeknachten (11 doden) dan tijdens weekendnachten (7 doden). Er zijn tevens bijna 4 keer minder doden gevallen in ongevallen waarbij een jonge bestuurder tussen 18 en 24 jaar betrokken was dan in dezelfde periode 10 jaar geleden. Ook letselongevallen met jonge bestuurders daalde met 15%.

“Deze bemoedigende cijfers moeten wel met voorzichtigheid bekeken worden, want het gaat enkel over een periode van drie maanden. De interpretatie van deze cijfers is niet altijd eenvoudig.”, zegt Vias in een persbericht.

 

Wat betekent dit voor de doelstelling van 2020?

Bevoegd eurocommissaris Violeta Bulc is tevreden met de daling, maar gaf in een persconferentie toe dat de doelstelling van 2020 waarschijnlijk niet meer haalbaar is. “Daarvoor zou het aantal vanaf dit jaar elk jaar met 14% moeten zakken. Ik moet realistisch blijven.”, aldus de eurocommissaris. Aan de mobiliteitskalender van 2018 werden nochtans tal van initiatieven toegevoegd ter bevordering van de algemene verkeersveiligheid.

We haalden de strengere verkeersboetes al aan, maar recidivisten krijgen voortaan ook verkeersboetes vergezeld van een waarschuwingsbrief ter sensibilisering. Bulc werkt tevens aan een pakket maatregelen waarin ze onder meer inzet op veiligheidssystemen, zoals automatisch remmen, in alle auto’s.

 

Ongevallen zijn meestal het gevolg van een overtreding. Beging u zelf een verkeersovertreding? Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u