Positieve cijfers op verkeersveiligheidsbarometer

 Positieve cijfers op verkeersveiligheidsbarometer

Wat zegt de verkeersveiligheidsbarometer over 2018? IntoLaw bekijkt de daling van het aantal ongevallen. Een gevolg van de zwaardere verkeersboetes?

  • Wat is de verkeersveiligheidsbarometer?
  • Welke cijfers zijn het meest opvallend?
  • Wat betekent dit voor de doelstelling van 2020?

Volgens de laatste verkeersveiligheidsbarometer van Vias daalde het aantal letselongevallen op onze wegen in het eerste trimester van 2018 met 5%. Het aantal verkeersdoden daalde met bijna 20% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Goed nieuws dus! In december meldden we nog dat de verkeersboetes in 2018 hoger en strenger zouden worden. De juiste beslissing voor de algemene verkeersveiligheid?

 

Wat is de verkeersveiligheidsbarometer?

In 2017 lieten nog zo’n 25 000 mensen het leven bij een verkeersongeval op Europese wegen. Cijfers die ons laten vermoeden dat de halvering van het aantal verkeersdoden tegen 2020 een onhaalbare kaart is. Die halvering is een doelstelling die de Europese Unie zelf vooropstelde en betekent voor België niet meer dan 420 verkeersdoden per jaar.

De verkeersveiligheidsbarometer verzamelt info op basis van verkeersboetes en pv’s om hier driemaandelijks een update over te geven. Een initiatief waar Vias 15 jaar geleden mee van start ging om in afwachting van de officiële jaarcijfers de evolutie te kunnen monitoren.

 

Welke cijfers zijn het meest opvallend?

Opvallend is dat er deze keer voor het eerst sinds de start van de verkeersveiligheids-barometer meer doden vielen tijdens weeknachten (11 doden) dan tijdens weekendnachten (7 doden). Er zijn tevens bijna 4 keer minder doden gevallen in ongevallen waarbij een jonge bestuurder tussen 18 en 24 jaar betrokken was dan in dezelfde periode 10 jaar geleden. Ook letselongevallen met jonge bestuurders daalde met 15%.

“Deze bemoedigende cijfers moeten wel met voorzichtigheid bekeken worden, want het gaat enkel over een periode van drie maanden. De interpretatie van deze cijfers is niet altijd eenvoudig.”, zegt Vias in een persbericht.

 

Wat betekent dit voor de doelstelling van 2020?

Bevoegd eurocommissaris Violeta Bulc is tevreden met de daling, maar gaf in een persconferentie toe dat de doelstelling van 2020 waarschijnlijk niet meer haalbaar is. “Daarvoor zou het aantal vanaf dit jaar elk jaar met 14% moeten zakken. Ik moet realistisch blijven.”, aldus de eurocommissaris. Aan de mobiliteitskalender van 2018 werden nochtans tal van initiatieven toegevoegd ter bevordering van de algemene verkeersveiligheid.

We haalden de strengere verkeersboetes al aan, maar recidivisten krijgen voortaan ook verkeersboetes vergezeld van een waarschuwingsbrief ter sensibilisering. Bulc werkt tevens aan een pakket maatregelen waarin ze onder meer inzet op veiligheidssystemen, zoals automatisch remmen, in alle auto’s.

 

Ongevallen zijn meestal het gevolg van een overtreding. Beging u zelf een verkeersovertreding? Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u