Politierechtbank Gent maakt farce van lichte straf doodrijder die wagen verstopte

  Politierechtbank Gent maakt farce van lichte straf doodrijder die wagen verstopte

Een 29-jarige man die vorig jaar met zijn auto een 24-jarige voetganger doodreed in Wondelgem, vluchtmisdrijf pleegde en zijn wagen probeerde te verbergen, is veroordeeld tot negen maanden cel met uitstel en een rijverbod van een jaar. Dat heeft de Gentse politierechtbank vrijdagmorgen beslist. De politierechter had eerst "geen flauw benul" of er uitspraak was in de zaak, moest het vonnis van zijn bureau laten halen en sprak de straf in sneltempo uit.

Het ongeval gebeurde in de nacht van 9 op 10 maart 2014 in de Zeeschipstraat in de Gentse deelgemeente Wondelgem. Negen voetgangers wandelden in de omgeving van de brug in de Zeeschipstraat, toen de wagen frontaal op hen inreed. Het ging om twee groepjes jongeren van Bulgaarse afkomst die in Gent wonen en die op de terugweg waren na een feest. De 24-jarige man overleed ter plaatse en een 30-jarige man raakte gewond.

De bestuurder van de wagen pleegde vluchtmisdrijf. De avond na de feiten bood hij zich aan bij de lokale politie en verklaarde hij dat hij in paniek was weggevlucht. Hij had zijn wagen proberen verstoppen op een parkeerterrein in Bornem.

Volgens de verdediging had het slachtoffer meer kans gehad indien hij op de verhoogde berm liep, maar politierechter Dirk Verstuyft volgde die redenering niet. De autobestuurder werd veroordeeld tot negen maanden cel met uitstel, een rijverbod van een jaar en een geldboete van 600 euro, waarvan de helft met uitstel.

De politierechter gaf vrijdagmorgen geen bijzondere aandacht aan de zaak van het dodelijke ongeval. Gevraagd door de advocaat van de bestuurder of er uitspraak was in de zaak, antwoordde Verstuyft dat hij "geen flauw benul" had. In juni was de uitspraak al klaar, maar werd de zaak uitgesteld naar september omdat het vonnis "nog niet uitgetypt" was. Toen de advocaten van dader en slachtoffers de rechter de zaak in herinnering brachten, werd de zaalwachter opgedragen om het vonnis van het bureau van de politierechter te halen. De zaalwachter keerde met lege handen terug, waarna Verstuyft zelf naar zijn kantoor stapte.

Het vonnis werd daarna snel uitgesproken. "Het is uitvoerig gemotiveerd", zei de politierechter. "De eerste groep (wandelaars, nvdr.) kon nog wegspringen maar de tweede niet. Er zijn geen aanwijzingen dat ze op de rijstrook voor het autoverkeer terechtgekomen waren." De slachtoffers en nabestaanden, die niet in de rechtszaal aanwezig waren, kregen een schadevergoeding toegekend. De partijen zullen het vonnis inkijken, maar vermoedelijk wordt er geen beroep aangetekend in de zaak.

GENT 04/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Dinsdag 27 Juli 2021

Net te laat! Hoe hoog is de boete wanneer ik door een rood licht rijd?

Was het verkeerslicht nog oranje of net niet? Een kwestie van een seconde, maar wel met hele andere gevolgen! In dit artikel bekijken we hoe dit gecontroleerd wordt, wat de rol is van de plaats waar je door het rood licht rijdt en uiteraard hoe hoog de boete is in Belgiƫ!

Lees meer
 Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

Vrijdag 16 Juli 2021

Wanneer ben ik mijn rijbewijs kwijt bij een snelheidsovertreding?

In de wet wordt bepaald dat bij snelheidsovertredingen over een bepaalde grens er verplicht een rijverbod dient te worden uitgesproken. Daardoor zullen deze overtredingen ook steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en is een gewone geldboete niet mogelijk. De rechtbank kan niet afwijken van de verplichting om een rijverbod op te leggen, behoudens uitdrukkelijke motivering. De praktijk leert ons echter dat de rechtbank zelden tot nooit gebruik maakt van deze uitzondering.

Lees meer
 Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Maandag 12 Juli 2021

Aansprakelijkheid na verkeersongeval

Een van de eerste stappen na een verkeersongeluk is het bepalen wie er nu in fout was. Een eenvoudige vraag, maar het antwoord is dat vaak niet. Dit leidt regelmatig tot ellenlange discussies tussen de betrokken partijen en hun verzekeringsmaatschappijen. In dit artikel lichten we het Europese Aanrijdingsformulier toe en bespreken we wat je best kan doen in het geval van onenigheid.

Lees meer
close menu