Politierechtbank Gent maakt farce van lichte straf doodrijder die wagen verstopte

  Politierechtbank Gent maakt farce van lichte straf doodrijder die wagen verstopte

Een 29-jarige man die vorig jaar met zijn auto een 24-jarige voetganger doodreed in Wondelgem, vluchtmisdrijf pleegde en zijn wagen probeerde te verbergen, is veroordeeld tot negen maanden cel met uitstel en een rijverbod van een jaar. Dat heeft de Gentse politierechtbank vrijdagmorgen beslist. De politierechter had eerst "geen flauw benul" of er uitspraak was in de zaak, moest het vonnis van zijn bureau laten halen en sprak de straf in sneltempo uit.

Het ongeval gebeurde in de nacht van 9 op 10 maart 2014 in de Zeeschipstraat in de Gentse deelgemeente Wondelgem. Negen voetgangers wandelden in de omgeving van de brug in de Zeeschipstraat, toen de wagen frontaal op hen inreed. Het ging om twee groepjes jongeren van Bulgaarse afkomst die in Gent wonen en die op de terugweg waren na een feest. De 24-jarige man overleed ter plaatse en een 30-jarige man raakte gewond.

De bestuurder van de wagen pleegde vluchtmisdrijf. De avond na de feiten bood hij zich aan bij de lokale politie en verklaarde hij dat hij in paniek was weggevlucht. Hij had zijn wagen proberen verstoppen op een parkeerterrein in Bornem.

Volgens de verdediging had het slachtoffer meer kans gehad indien hij op de verhoogde berm liep, maar politierechter Dirk Verstuyft volgde die redenering niet. De autobestuurder werd veroordeeld tot negen maanden cel met uitstel, een rijverbod van een jaar en een geldboete van 600 euro, waarvan de helft met uitstel.

De politierechter gaf vrijdagmorgen geen bijzondere aandacht aan de zaak van het dodelijke ongeval. Gevraagd door de advocaat van de bestuurder of er uitspraak was in de zaak, antwoordde Verstuyft dat hij "geen flauw benul" had. In juni was de uitspraak al klaar, maar werd de zaak uitgesteld naar september omdat het vonnis "nog niet uitgetypt" was. Toen de advocaten van dader en slachtoffers de rechter de zaak in herinnering brachten, werd de zaalwachter opgedragen om het vonnis van het bureau van de politierechter te halen. De zaalwachter keerde met lege handen terug, waarna Verstuyft zelf naar zijn kantoor stapte.

Het vonnis werd daarna snel uitgesproken. "Het is uitvoerig gemotiveerd", zei de politierechter. "De eerste groep (wandelaars, nvdr.) kon nog wegspringen maar de tweede niet. Er zijn geen aanwijzingen dat ze op de rijstrook voor het autoverkeer terechtgekomen waren." De slachtoffers en nabestaanden, die niet in de rechtszaal aanwezig waren, kregen een schadevergoeding toegekend. De partijen zullen het vonnis inkijken, maar vermoedelijk wordt er geen beroep aangetekend in de zaak.

GENT 04/09 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Donderdag 19 Augustus 2021

Belgische wetgeving over alcohol in het verkeer

Rijden onder invloed van alcohol is uiteraard een strafbaar feit. Maar wat zijn de verschillende gevolgen van rijden onder invloed in België? In dit artikel legt Intolaw de belangrijkste begrippen uit, de mogelijke tests en analyses in België, alsook de belangrijkste gevolgen en mogelijke sancties in geval van een bewezen hoog alcoholgehalte.

Lees meer
 Hoe flitst een flitspaal?

Dinsdag 17 Augustus 2021

Hoe flitst een flitspaal?

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.

Lees meer
 Hoe betaal ik een verkeersboete?

Maandag 16 Augustus 2021

Hoe betaal ik een verkeersboete?

Onlangs een verkeersboete in de bus ontvangen? In dit document overlopen we de verschillende mogelijkheden om deze verkeersboete te betalen, de boete te betwisten of een ongeldige betaling te corrigeren. Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Contacteer dan gerust de experten van Intolaw om gratis advies te vragen en een antwoord op uw vragen te krijgen.

Lees meer
close menu 1u