Politierechtbank Gent - OM vraagt jaar cel voor doodrijder die wagen probeerde te verstoppen

 Politierechtbank Gent - OM vraagt jaar cel voor doodrijder die wagen probeerde te verstoppen

Een 29-jarige man die vorig jaar met zijn auto een 24-jarige voetganger doodreed in Wondelgem, vluchtmisdrijf pleegde en zijn wagen probeerde te verbergen, riskeert voor de Gentse politierechtbank een jaar celstraf. Volgens de verdediging had het slachtoffer, die in een groepje van negen vrienden naar huis aan het stappen was, meer kans gehad indien hij op de verhoogde berm liep.

Het ongeval gebeurde in de nacht van 9 op 10 maart 2014 in de Zeeschipstraat in de Gentse deelgemeente Wondelgem. Negen voetgangers wandelden in de omgeving van de brug in de Zeeschipstraat, toen de wagen frontaal op hen inreed. Het ging om twee groepjes jongeren van Bulgaarse afkomst die in Gent wonen, en die op de terugweg waren na een feest. De 24-jarige man overleed ter plaatse en een 30-jarige man raakte gewond.

De bestuurder van de wagen pleegde vluchtmisdrijf. De avond na de feiten bood hij zich aan bij de lokale politie en verklaarde hij dat hij in paniek was weggevlucht. "We hebben het er moeilijk mee dat hij is doorgereden en kunnen zeker niet aanvaarden dat hij naar een parkeerterrein in Bornem reed om het voertuig te verstoppen", pleitte Jeroen Van Kerrebroeck, de advocaat van de familie van het slachtoffer.

Het openbaar ministerie beklemtoonde dat de voetgangers niet op de rijbaan liepen, maar op het fietspad. "Het was een ongeval en de bestuurder heeft de gevolgen niet gewild. Hij heeft wel de beslissing genomen om oververmoeid in zijn voertuig te stappen, vluchtmisdrijf te plegen en zich daarna van zijn voertuig te proberen te ontdoen. Ik vraag één jaar cel, een geldboete, twee jaar rijverbod en het afleggen van alle examens", zei de aanklager.

De verdediging pleitte schuldig aan het vluchtmisdrijf en het wegstoppen van de wagen. "Dat was erover en daarvoor moet hij bestraft worden", stelde advocaat Dennis Van Overstraeten. "We moeten wel aanvoeren dat de voetgangers beter op de verhoogde berm hadden gelopen, want mijn cliënt heeft daar nooit gereden. We zijn akkoord met een rijverbod, maar een werkstraf in een ziekenhuis zou hier beter gepast zijn dat een gevangenisstraf."

De zaak wordt voortgezet op 22 mei om het burgerlijke luik af te handelen. De uitspraak valt vermoedelijk in juni.

GENT 24/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u