Politierechtbank Gent - OM vraagt jaar cel voor doodrijder die wagen probeerde te verstoppen

 Politierechtbank Gent - OM vraagt jaar cel voor doodrijder die wagen probeerde te verstoppen

Een 29-jarige man die vorig jaar met zijn auto een 24-jarige voetganger doodreed in Wondelgem, vluchtmisdrijf pleegde en zijn wagen probeerde te verbergen, riskeert voor de Gentse politierechtbank een jaar celstraf. Volgens de verdediging had het slachtoffer, die in een groepje van negen vrienden naar huis aan het stappen was, meer kans gehad indien hij op de verhoogde berm liep.

Het ongeval gebeurde in de nacht van 9 op 10 maart 2014 in de Zeeschipstraat in de Gentse deelgemeente Wondelgem. Negen voetgangers wandelden in de omgeving van de brug in de Zeeschipstraat, toen de wagen frontaal op hen inreed. Het ging om twee groepjes jongeren van Bulgaarse afkomst die in Gent wonen, en die op de terugweg waren na een feest. De 24-jarige man overleed ter plaatse en een 30-jarige man raakte gewond.

De bestuurder van de wagen pleegde vluchtmisdrijf. De avond na de feiten bood hij zich aan bij de lokale politie en verklaarde hij dat hij in paniek was weggevlucht. "We hebben het er moeilijk mee dat hij is doorgereden en kunnen zeker niet aanvaarden dat hij naar een parkeerterrein in Bornem reed om het voertuig te verstoppen", pleitte Jeroen Van Kerrebroeck, de advocaat van de familie van het slachtoffer.

Het openbaar ministerie beklemtoonde dat de voetgangers niet op de rijbaan liepen, maar op het fietspad. "Het was een ongeval en de bestuurder heeft de gevolgen niet gewild. Hij heeft wel de beslissing genomen om oververmoeid in zijn voertuig te stappen, vluchtmisdrijf te plegen en zich daarna van zijn voertuig te proberen te ontdoen. Ik vraag één jaar cel, een geldboete, twee jaar rijverbod en het afleggen van alle examens", zei de aanklager.

De verdediging pleitte schuldig aan het vluchtmisdrijf en het wegstoppen van de wagen. "Dat was erover en daarvoor moet hij bestraft worden", stelde advocaat Dennis Van Overstraeten. "We moeten wel aanvoeren dat de voetgangers beter op de verhoogde berm hadden gelopen, want mijn cliënt heeft daar nooit gereden. We zijn akkoord met een rijverbod, maar een werkstraf in een ziekenhuis zou hier beter gepast zijn dat een gevangenisstraf."

De zaak wordt voortgezet op 22 mei om het burgerlijke luik af te handelen. De uitspraak valt vermoedelijk in juni.

GENT 24/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u