Politierechtbank Gent - OM vraagt jaar cel voor doodrijder die wagen probeerde te verstoppen

 Politierechtbank Gent - OM vraagt jaar cel voor doodrijder die wagen probeerde te verstoppen

Een 29-jarige man die vorig jaar met zijn auto een 24-jarige voetganger doodreed in Wondelgem, vluchtmisdrijf pleegde en zijn wagen probeerde te verbergen, riskeert voor de Gentse politierechtbank een jaar celstraf. Volgens de verdediging had het slachtoffer, die in een groepje van negen vrienden naar huis aan het stappen was, meer kans gehad indien hij op de verhoogde berm liep.

Het ongeval gebeurde in de nacht van 9 op 10 maart 2014 in de Zeeschipstraat in de Gentse deelgemeente Wondelgem. Negen voetgangers wandelden in de omgeving van de brug in de Zeeschipstraat, toen de wagen frontaal op hen inreed. Het ging om twee groepjes jongeren van Bulgaarse afkomst die in Gent wonen, en die op de terugweg waren na een feest. De 24-jarige man overleed ter plaatse en een 30-jarige man raakte gewond.

De bestuurder van de wagen pleegde vluchtmisdrijf. De avond na de feiten bood hij zich aan bij de lokale politie en verklaarde hij dat hij in paniek was weggevlucht. "We hebben het er moeilijk mee dat hij is doorgereden en kunnen zeker niet aanvaarden dat hij naar een parkeerterrein in Bornem reed om het voertuig te verstoppen", pleitte Jeroen Van Kerrebroeck, de advocaat van de familie van het slachtoffer.

Het openbaar ministerie beklemtoonde dat de voetgangers niet op de rijbaan liepen, maar op het fietspad. "Het was een ongeval en de bestuurder heeft de gevolgen niet gewild. Hij heeft wel de beslissing genomen om oververmoeid in zijn voertuig te stappen, vluchtmisdrijf te plegen en zich daarna van zijn voertuig te proberen te ontdoen. Ik vraag één jaar cel, een geldboete, twee jaar rijverbod en het afleggen van alle examens", zei de aanklager.

De verdediging pleitte schuldig aan het vluchtmisdrijf en het wegstoppen van de wagen. "Dat was erover en daarvoor moet hij bestraft worden", stelde advocaat Dennis Van Overstraeten. "We moeten wel aanvoeren dat de voetgangers beter op de verhoogde berm hadden gelopen, want mijn cliënt heeft daar nooit gereden. We zijn akkoord met een rijverbod, maar een werkstraf in een ziekenhuis zou hier beter gepast zijn dat een gevangenisstraf."

De zaak wordt voortgezet op 22 mei om het burgerlijke luik af te handelen. De uitspraak valt vermoedelijk in juni.

GENT 24/04 (BELGA)


Bereken je boete

Actueel

 Action récursoire d’une assurance après un accident

Donderdag 24 Juni 2021

Action récursoire d’une assurance après un accident

Après un accident où un assuré est reconnu fautif et sous l’influence de l’alcool notamment, l’assurance dispose d’un droit de recours, également appelé action récursoire. Intolaw explique dans cet article ce qu’il faut savoir sur cette action, les notions principales liées au recours, ainsi que les réflexes à avoir dans pareille situation.

Lees meer
 Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Maandag 21 Juni 2021

Correctiemarges op snelheidsovertredingen verdwijnen! Wat zijn de gevolgen?

Huidig minister van Justitie Vincent van Quickenborne kondigde recent enkele maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verhogen en hardrijders aan te pakken. Meer concreet zullen de correctiemarges die het openbaar ministerie toepast op snelheidsovertredingen worden weggewerkt. Maar wat wil dit nu concreet zeggen? En welke gevolgen heeft dit voor personen die te snel rijden?

Lees meer
 Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Dinsdag 15 Juni 2021

Verkeersboetes in Duitsland: wat moet ik betalen?

Als men Duitsland zegt, zal één van de eerste dingen waaraan je denkt de Duitse Autobahn zijn. Het ontbreken van een snelheidslimiet op bepaalde delen van de Duitse wegen spreekt menig vakantieganger en autoliefhebber aan. Maar laat je zeker niet vangen, ook in Duitsland zijn de gevolgen voor een snelheidsovertreding niet te onderschatten.

Lees meer
close menu