Leren rijden onder invloed om rijbewijs te behalen?

 Leren rijden onder invloed om rijbewijs te behalen?

Waarom wordt voortaan ook rijden onder invloed gesimuleerd bij jonge bestuurders? IntoLaw geeft meer uitleg over het recent goedgekeurde terugkommoment.

  • Wat is het terugkommoment?
  • Waarom rijden onder invloed simuleren?
  • Hoe wordt dronken rijden gesimuleerd?

Op vrijdag 8 juni werd de zomerse BOB-campagne en de BOB Bende voorgesteld. Diezelfde dag werd ook het ‘terugkommoment’ voor de rijopleiding definitief goedgekeurd. Opvallend hieraan is dat ook rijden onder invloed zal gesimuleerd worden zodat bestuurders kunnen ervaren wat het betekent om dronken achter het stuur te zitten.

 

Wat is het terugkommoment?

Het terugkommoment is het sluitstuk van de hervorming van de Vlaamse rijopleiding. Wie vanaf juli 2018 het autorijbewijs behaalt, zal na 6 maanden een uitnodiging krijgen om een halve dag les te komen volgen. “Op dat moment krijgt de beginnende bestuurder drie maanden de tijd om het moment bij te wonen”, zegt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts.

De kostprijs voor deze cursus van vermoedelijk 3,5 à 4 uur zal ongeveer 100 euro bedragen. Wie niet op de uitnodiging ingaat, riskeert een boete tot 4000 euro.

Waarom rijden onder invloed simuleren?

Rijden onder invloed veroorzaakt jaarlijks nog té veel ongevallen met verkeersdoden. De zomermaanden boordevol voetbalevenementen en festivals vragen zeker extra aandacht betreffende deze problematiek. Met 1,5 promille in het bloed, het equivalent van 3 tot 6 glazen bier, heeft u immers 200 keer meer kans op een dodelijk ongeval. De bedoeling van de simulatie tijdens het terugkommoment is dan ook om de oververtegenwoordigde groep van jonge bestuurders in de ongevallenstatistieken aan te pakken.

We inspireren ons op voorbeelden in Finland en Oostenrijk”, reageerde Weyts. “Daar daalde het aantal jonge bestuurders in de statistieken met 15 tot 28%.

Hoe wordt dronken rijden gesimuleerd?

Uiteraard wordt er tijdens de cursus geen alcohol geserveerd. De jonge bestuurders krijgen een bril op die het vertroebelde zicht simuleert. Er bestaan verschillende soorten ‘drankbrillen’ die hiervoor zouden kunnen gebruikt worden. Zo kan er een bril gebruikt worden die het effect van enkele glazen alcohol weergeeft, maar evengoed een bril die u laat ervaren wat het is om zwaar beschonken achter het stuur te zitten.

Autobouwer Ford ontwikkelde zelfs een heel pak waarmee duidelijk wordt welke invloed alcohol op uw rijgedrag heeft. Het ‘Drink Driving Suit’ vertroebelt uw zicht, geeft storende geluiden en verzwaart uw ledematen.

Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed? Kent u uw rechten bij een alcoholcontrole? Vul onderstaand formulier in om eventuele verkeersboetes vlot te laten berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u