Welke boete geldt voor rijden onder invloed van drugs?

 Welke boete geldt voor rijden onder invloed van drugs?

Hoe verloopt de procedure wanneer u aan een speekseltest wordt onderworpen? Waarom bent u ook strafbaar als u legale medicijnen nam die uw rijvaardigheid in het gedrang brengen? IntoLaw vertelt u meer over het vaststellen en beboeten van rijden onder invloed.

·      Hoe verloopt de procedure bij rijden onder invloed van drugs?

·      Welke boete riskeert u voor een inbreuk tegen drugs?

·      Waarom u ook moet opletten met medicijnen?

 

Bestuurders worden steeds vaker betrapt op rijden onder invloed van drugs. Door zo achter het stuur te kruipen, brengt u zowel uzelf als andere weggebruikers in gevaar. Drugs zoals cannabis en GHB vertragen (net als alcohol) uw reactievermogen terwijl meer oppeppende drugs zoals XTC u net sneller en meer risico’s laten nemen. De politie wil hier komaf mee maken en dus is de boete niet veraf. 

 

Hoe verloopt de procedure bij rijden onder invloed van drugs?

Werd u onderworpen aan een controle en legde u een positieve speekseltest af? Dan wordt u een rijverbod van 12 uur opgelegd. Ook kan de procureur des Konings uw rijbewijs voor 15 dagen laten intrekken en deze maatregel maximum 2 keer met 3 maanden verlengen. Na 12 uur volgt er een nieuwe speekseltest. U krijgt uw rijbewijs pas terug na een negatieve test.

Voor de effectieve straf zal men zich niet baseren op de speekseltest, maar op de daaropvolgende speeksel- of bloedanalyse. Uiteraard blijven niet alle drugs even lang opspoorbaar.

Welke boete riskeert u voor een inbreuk tegen drugs?

Bij overtreding riskeert u een boete van 200 tot 2000 euro. Aangezien dit bedrag nog vermenigvuldigd wordt, wordt dit in de praktijk een boete van 1600 tot 16.000 euro. Dezelfde boete geldt trouwens voor het weigeren van een test zonder wettelijke reden. Er kan u dan ook een rijverbod tot 2 jaar opgelegd worden. Beginnende chauffeurs krijgen sowieso een rijverbod en moeten zelfs hun rijexamen opnieuw afleggen.

Ze mogen wel zelf kiezen of ze hun theoretisch of praktisch rijexamen opnieuw afleggen. Voor wie hardleers is, kan de boete oplopen tot 40.000 euro of zelfs aangevuld worden met een gevangenisstraf van 1 maand tot 3 jaar

Waarom u ook moet opletten met medicijnen?

Ook sommige medicijnen hebben invloed op uw rijvaardigheid. Slechts weinig mensen weten dat er over rijden onder invloed van medicijnen een wetgeving bestaat. U bent dus wel degelijk strafbaar wanneer de politie vaststelt dat uw rijvaardigheid verminderd is door het gebruik van geneesmiddelen. Check dus steeds goed de bijsluiter of neem contact op met uw geneesheer!

Er bestaat zelfs een speekseltest voor het opsporen van bepaalde medicijnen. Rijden onder invloed van medicijnen kan dan ook bestraft worden met een boete van 1600 tot 16000 euro en zelfs met een rijverbod van 1 maand tot 5 jaar of definitief.

Werd u zelf betrapt op rijden onder invloed van drugs? Krijg advies van de advocaten van Intolaw of bereken hieronder uw boete. 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u