Hoeveel promille mag je hebben als bestuurder?

 Hoeveel promille mag je hebben als bestuurder?

“Zou ik nog met de wagen rijden na dit pintje?” het is een vraag die velen zich wel eens stellen. Maar wat zijn nu juist de parameters waaraan de politie kan zien of iemand achter het stuur te veel heeft gedronken en wat zijn de gevolgen? Intolaw geeft je een antwoord op de belangrijkste vragen.

Wat zijn promille eigenlijk?

Het woord promille betekent letterlijk “per duizend”. Het meet de hoeveelheid alcohol per liter bloed in het lichaam. Het wordt uitgedrukt in procenten (%). Het is de belangrijkste indicatie voor de Belgische wetgeving om iemand te bestraffen op dronken rijden. Eén van de manieren om dit te testen, is de ademtest, ook wel bekend als de blaastest.

Hoe werkt een ademtest?

Een ademtest meet de verhouding tussen promille en de uitgeademde alveolaire lucht.

Er zijn drie mogelijke resultaten bij een ademtest:

 • Resultaat ‘S’ wilt zeggen dat je ‘safe’ bent.
 • Resultaat ‘A’ staat voor Alarm. Dan blies je op dat moment tussen 0,22 mg/l en 0,35 mg/l lucht uit. Mg/l staat voor milligram alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht.
 • In het slechtste scenario verschijnt er een ‘P’ op het toestel, dan test je namelijk positief, wat wil zeggen dat je een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 mg/l hebt.

0,22 mg/l stemt overeen met 0,5 promille of alcohol per liter bloed. 0,35 mg/l stemt overeen met 0,8 promille of alcohol per liter bloed.

Welke sancties worden er gekoppeld aan het positief blazen bij een alcoholtest?

Geeft de ademtest ‘Alarm’ als resultaat, dan wordt jouw rijbewijs ingehouden voor 3 uur en krijg je daarnaast ook een geldboete opgelegd. Blaas je positief, dan wordt jouw rijbewijs voor 6 uur ingehouden en wordt er eveneens een geldboete opgelegd.

Wanneer je tussen 0,22 mg/l - 0,35 mg/l blaast dan kan je gestraft worden met een geldboete van 25 euro tot 500 euro. Dit wordt verhoogd met opdeciemen.

Wanneer je minstens een alcoholconcentratie van 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht hebt, dan word je een geldboete van 200 euro tot 2 000 euro opgelegd.

Het is niet omdat je geïntoxiceerd bent, dat je ook dronken bent

Is intoxicatie hetzelfde als dronkenschap? Het antwoord hierop is neen. Van zodra je 0,5 promille alcohol in jouw bloed of 0,22 mg/l alcohol uitgeademde alveolaire lucht hebt, ben je in staat van intoxicatie. Wanneer de agenten vaststellen dat je niet goed oriënteert in tijd en ruimte kan je ook worden veroordeeld voor dronkenschap.

Er wordt gewerkt met een ‘checklist’. Zo houdt de politie onder andere rekening met:

 • De indruk die de betrokkene geeft; onder invloed te zijn van drank.
 • Het algemeen voorkomen van de bestuurder.
 • Stelt de bestuurder zich agressief op tegen de verbalisanten.
 • Ondervindt de politie een sterke alcoholgeur.
 • Heb je een normale gang, struikel of wankel je...
 • Spreek je normaal of stotter je.
 • Er wordt gekeken naar eventuele braaksporen. 
 • Draagt de bestuurder de kleren wanordelijk.

Belangrijk is dat geïntoxiceerd rijden niet door elke politierechtbank even zwaar wordt bestraft. Zelfs door rechters onderling wordt de bovenstaande checklist anders geïnterpreteerd om de overtreding dronkenschap vast te stellen.

Het belang van een goede advocaat kan dus moeilijk onderschat worden. Ben je op zoek naar bijstand of zit je met een dringende vraag? Neem gerust contact op met een expert van Intolaw.


Bereken je boete

Actueel

 Rijden tijdens een rijverbod

Woensdag 18 Mei 2022

Rijden tijdens een rijverbod

Kreeg je een rijverbod, maar werd je toch betrapt op het rijden door de politie? Lees hier wat de mogelijke sancties zijn en of je een eventuele verzwaring van straf riskeert.

Lees meer
 Stilstaan op een overweg

Dinsdag 17 Mei 2022

Stilstaan op een overweg

Heb je weleens de verkeerde inschatting gemaakt, door toch nog de overweg over te steken wanneer het verkeer belemmerd was, waardoor je uiteindelijk stil kwam te staan op een overweg? Dit is strafbaar en kan daarnaast ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Lees meer
 "The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

"The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now."

Als Intolaw zijn we constant aan het zoeken hoe we kunnen verbeteren, leren en groeien. Het krijgen en geven van feedback is cruciaal in dit proces. Optimaliseer wat goed is en verbeter wat beter kan. Volledige transparantie! Dat is dan ook de reden geweest om twee jaar geleden een samenwerking met TrustPilot aan te gaan. Dat we vandaag de mijlpaal kunnen vieren van onze 1000ste review gaat dan ook niet ongemerkt voorbij. We zijn dan ook trots dat we het label “excellent” verdienen dankzij een score van 4,7 op 5.

Lees meer
close menu 1u