Hoeveel promille mag je hebben als bestuurder?

 Hoeveel promille mag je hebben als bestuurder?

“Zou ik nog met de wagen rijden na dit pintje?” het is een vraag die velen zich wel eens stellen. Maar wat zijn nu juist de parameters waaraan de politie kan zien of iemand achter het stuur te veel heeft gedronken en wat zijn de gevolgen? Intolaw geeft je een antwoord op de belangrijkste vragen.

Wat zijn promille eigenlijk?

Het woord promille betekent letterlijk “per duizend”. Het meet de hoeveelheid alcohol per liter bloed in het lichaam. Het wordt uitgedrukt in procenten (%). Het is de belangrijkste indicatie voor de Belgische wetgeving om iemand te bestraffen op dronken rijden. Eén van de manieren om dit te testen, is de ademtest, ook wel bekend als de blaastest.

Hoe werkt een ademtest?

Een ademtest meet de verhouding tussen promille en de uitgeademde alveolaire lucht.

Er zijn drie mogelijke resultaten bij een ademtest:

  • Resultaat ‘S’ wilt zeggen dat je ‘safe’ bent.
  • Resultaat ‘A’ staat voor Alarm. Dan blies je op dat moment tussen 0,22 mg/l en 0,35 mg/l lucht uit. Mg/l staat voor milligram alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht.
  • In het slechtste scenario verschijnt er een ‘P’ op het toestel, dan test je namelijk positief, wat wil zeggen dat je een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 mg/l hebt.

0,22 mg/l stemt overeen met 0,5 promille of alcohol per liter bloed. 0,35 mg/l stemt overeen met 0,8 promille of alcohol per liter bloed.

Welke sancties worden er gekoppeld aan het positief blazen bij een alcoholtest?

Geeft de ademtest ‘Alarm’ als resultaat, dan wordt jouw rijbewijs ingehouden voor 3 uur en krijg je daarnaast ook een geldboete opgelegd. Blaas je positief, dan wordt jouw rijbewijs voor 6 uur ingehouden en wordt er eveneens een geldboete opgelegd.

Wanneer je tussen 0,22 mg/l - 0,35 mg/l blaast dan kan je gestraft worden met een geldboete van 25 euro tot 500 euro. Dit wordt verhoogd met opdeciemen.

Wanneer je minstens een alcoholconcentratie van 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht hebt, dan word je een geldboete van 200 euro tot 2 000 euro opgelegd.

Het is niet omdat je geïntoxiceerd bent, dat je ook dronken bent

Is intoxicatie hetzelfde als dronkenschap? Het antwoord hierop is neen. Zodra je 0,5 promille alcohol in jouw bloed of 0,22 mg/l alcohol uitgeademde alveolaire lucht hebt, ben je in staat van intoxicatie. Wanneer de agenten vaststellen dat je niet goed oriënteert in tijd en ruimte kan je ook worden veroordeeld voor dronkenschap.

Er wordt gewerkt met een ‘checklist’. Zo houdt de politie onder andere rekening met:

  • De indruk die de betrokkene geeft; onder invloed te zijn van drank.
  • Het algemeen voorkomen van de bestuurder.
  • Stelt de bestuurder zich agressief op tegen de verbalisanten.
  • Ondervindt de politie een sterke alcoholgeur.
  • Heb je een normale gang, struikel of wankel je...
  • Spreek je normaal of stotter je.
  • Er wordt gekeken naar eventuele braaksporen. 
  • Draagt de bestuurder de kleren wanordelijk.

Belangrijk is dat geïntoxiceerd rijden niet door elke politierechtbank even zwaar wordt bestraft. Zelfs door rechters onderling wordt de bovenstaande checklist anders geïnterpreteerd om de overtreding dronkenschap vast te stellen.

Het belang van een goede advocaat kan dus moeilijk onderschat worden. Ben je op zoek naar bijstand of zit je met een dringende vraag? Neem gerust contact op met een expert van Intolaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u