Hoeveel promille mag je hebben als bestuurder?

 Hoeveel promille mag je hebben als bestuurder?

“Zou ik nog met de wagen rijden na dit pintje?” het is een vraag die velen zich wel eens stellen. Maar wat zijn nu juist de parameters waaraan de politie kan zien of iemand achter het stuur te veel heeft gedronken en wat zijn de gevolgen? Intolaw geeft je een antwoord op de belangrijkste vragen.

Wat zijn promille eigenlijk?

Het woord promille betekent letterlijk “per duizend”. Het meet de hoeveelheid alcohol per liter bloed in het lichaam. Het wordt uitgedrukt in procenten (%). Het is de belangrijkste indicatie voor de Belgische wetgeving om iemand te bestraffen op dronken rijden. Eén van de manieren om dit te testen, is de ademtest, ook wel bekend als de blaastest.

Hoe werkt een ademtest?

Een ademtest meet de verhouding tussen promille en de uitgeademde alveolaire lucht.

Er zijn drie mogelijke resultaten bij een ademtest:

 • Resultaat ‘S’ wilt zeggen dat je ‘safe’ bent.
 • Resultaat ‘A’ staat voor Alarm. Dan blies je op dat moment tussen 0,22 mg/l en 0,35 mg/l lucht uit. Mg/l staat voor milligram alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht.
 • In het slechtste scenario verschijnt er een ‘P’ op het toestel, dan test je namelijk positief, wat wil zeggen dat je een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 mg/l hebt.

0,22 mg/l stemt overeen met 0,5 promille of alcohol per liter bloed. 0,35 mg/l stemt overeen met 0,8 promille of alcohol per liter bloed.

Welke sancties worden er gekoppeld aan het positief blazen bij een alcoholtest?

Geeft de ademtest ‘Alarm’ als resultaat, dan wordt jouw rijbewijs ingehouden voor 3 uur en krijg je daarnaast ook een geldboete opgelegd. Blaas je positief, dan wordt jouw rijbewijs voor 6 uur ingehouden en wordt er eveneens een geldboete opgelegd.

Wanneer je tussen 0,22 mg/l - 0,35 mg/l blaast dan kan je gestraft worden met een geldboete van 25 euro tot 500 euro. Dit wordt verhoogd met opdeciemen.

Wanneer je minstens een alcoholconcentratie van 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht hebt, dan word je een geldboete van 200 euro tot 2 000 euro opgelegd.

Het is niet omdat je geïntoxiceerd bent, dat je ook dronken bent

Is intoxicatie hetzelfde als dronkenschap? Het antwoord hierop is neen. Van zodra je 0,5 promille alcohol in jouw bloed of 0,22 mg/l alcohol uitgeademde alveolaire lucht hebt, ben je in staat van intoxicatie. Wanneer de agenten vaststellen dat je niet goed oriënteert in tijd en ruimte kan je ook worden veroordeeld voor dronkenschap.

Er wordt gewerkt met een ‘checklist’. Zo houdt de politie onder andere rekening met:

 • De indruk die de betrokkene geeft; onder invloed te zijn van drank.
 • Het algemeen voorkomen van de bestuurder.
 • Stelt de bestuurder zich agressief op tegen de verbalisanten.
 • Ondervindt de politie een sterke alcoholgeur.
 • Heb je een normale gang, struikel of wankel je...
 • Spreek je normaal of stotter je.
 • Er wordt gekeken naar eventuele braaksporen. 
 • Draagt de bestuurder de kleren wanordelijk.

Belangrijk is dat geïntoxiceerd rijden niet door elke politierechtbank even zwaar wordt bestraft. Zelfs door rechters onderling wordt de bovenstaande checklist anders geïnterpreteerd om de overtreding dronkenschap vast te stellen.

Het belang van een goede advocaat kan dus moeilijk onderschat worden. Ben je op zoek naar bijstand of zit je met een dringende vraag? Neem gerust contact op met een expert van Intolaw.


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u