Hoeveel promille mag je hebben als bestuurder?

 Hoeveel promille mag je hebben als bestuurder?

“Zou ik nog met de wagen rijden na dit pintje?” het is een vraag die velen zich wel eens stellen. Maar wat zijn nu juist de parameters waaraan de politie kan zien of iemand achter het stuur te veel heeft gedronken en wat zijn de gevolgen? Intolaw geeft je een antwoord op de belangrijkste vragen.

Wat zijn promille eigenlijk?

Het woord promille betekent letterlijk “per duizend”. Het meet de hoeveelheid alcohol per liter bloed in het lichaam. Het wordt uitgedrukt in procenten (%). Het is de belangrijkste indicatie voor de Belgische wetgeving om iemand te bestraffen op dronken rijden. Eén van de manieren om dit te testen, is de ademtest, ook wel bekend als de blaastest.

Hoe werkt een ademtest?

Een ademtest meet de verhouding tussen promille en de uitgeademde alveolaire lucht.

Er zijn drie mogelijke resultaten bij een ademtest:

 • Resultaat ‘S’ wilt zeggen dat je ‘safe’ bent.
 • Resultaat ‘A’ staat voor Alarm. Dan blies je op dat moment tussen 0,22 mg/l en 0,35 mg/l lucht uit. Mg/l staat voor milligram alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht.
 • In het slechtste scenario verschijnt er een ‘P’ op het toestel, dan test je namelijk positief, wat wil zeggen dat je een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 mg/l hebt.

0,22 mg/l stemt overeen met 0,5 promille of alcohol per liter bloed. 0,35 mg/l stemt overeen met 0,8 promille of alcohol per liter bloed.

Welke sancties worden er gekoppeld aan het positief blazen bij een alcoholtest?

Geeft de ademtest ‘Alarm’ als resultaat, dan wordt jouw rijbewijs ingehouden voor 3 uur en krijg je daarnaast ook een geldboete opgelegd. Blaas je positief, dan wordt jouw rijbewijs voor 6 uur ingehouden en wordt er eveneens een geldboete opgelegd.

Wanneer je tussen 0,22 mg/l - 0,35 mg/l blaast dan kan je gestraft worden met een geldboete van 25 euro tot 500 euro. Dit wordt verhoogd met opdeciemen.

Wanneer je minstens een alcoholconcentratie van 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht hebt, dan word je een geldboete van 200 euro tot 2 000 euro opgelegd.

Het is niet omdat je geïntoxiceerd bent, dat je ook dronken bent

Is intoxicatie hetzelfde als dronkenschap? Het antwoord hierop is neen. Van zodra je 0,5 promille alcohol in jouw bloed of 0,22 mg/l alcohol uitgeademde alveolaire lucht hebt, ben je in staat van intoxicatie. Wanneer de agenten vaststellen dat je niet goed oriënteert in tijd en ruimte kan je ook worden veroordeeld voor dronkenschap.

Er wordt gewerkt met een ‘checklist’. Zo houdt de politie onder andere rekening met:

 • De indruk die de betrokkene geeft; onder invloed te zijn van drank.
 • Het algemeen voorkomen van de bestuurder.
 • Stelt de bestuurder zich agressief op tegen de verbalisanten.
 • Ondervindt de politie een sterke alcoholgeur.
 • Heb je een normale gang, struikel of wankel je...
 • Spreek je normaal of stotter je.
 • Er wordt gekeken naar eventuele braaksporen. 
 • Draagt de bestuurder de kleren wanordelijk.

Belangrijk is dat geïntoxiceerd rijden niet door elke politierechtbank even zwaar wordt bestraft. Zelfs door rechters onderling wordt de bovenstaande checklist anders geïnterpreteerd om de overtreding dronkenschap vast te stellen.

Het belang van een goede advocaat kan dus moeilijk onderschat worden. Ben je op zoek naar bijstand of zit je met een dringende vraag? Neem gerust contact op met een expert van Intolaw.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u