Hoe werkt de nieuwste drugstest?
Vrijdag 20 Oktober 2017

Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed van drugs? Waarom is een nieuwe drugstest nodig? IntoLaw duidt de troeven voor de politie.
· Wat is er nieuw aan de nieuwe drugstest?
· Wanneer gaat de politie deze nieuwe drugstests gebruiken?
· Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed van drugs?
Waarom is een nieuwe drugtest nodig? Wat is het verschil met de drugstest die de politie nu gebruikt? Hoewel u hoge verkeersboetes riskeert voor rijden onder invloed van drugs, steeg het aantal inbreuken van dit type vorig jaar met 16% in België. Dit zou voornamelijk te wijten zijn aan de opmars van synthetische drugs in de uitgangswereld. Steeds meer gebruikers nemen synthetische cannabinoïden om de klassieke drugstest te misleiden. Hoe kan de nieuwe drugstest dit voorkomen?
Wat is er nieuw aan de nieuwe drugstest?
Een klassieke drugstest zoekt naar de drug zelf. Deze nieuwe test is echter gebaseerd op de biologische activiteit van de drugs en richt zich op de effecten. Een belangrijke evolutie want er worden voortdurend nieuwe synthetische drugs ontwikkeld met kleine structurele veranderingen waardoor zelfs gesofisticeerde labotesten kunnen omzeild worden.
Omdat de test zich specifiek richt op de biologische activiteit van de drugs kunnen ze dus ook producten opsporen die nog maar pas op de markt zijn. Een ongelooflijke troef in de strijd van de politie tegen rijden onder invloed van drugs.
Wanneer gaat de politie deze nieuwe drugstest gebruiken?
Gisteren werd bekendgemaakt dat doctoraatstudente Annelies Cannaert een van de prestigieuze wetenschappelijke onderscheidingen van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) ontvangt voor de ontwikkeling van de test. De test moet nu echter verder worden verfijnd om op grote schaal toepasbaar gemaakt te worden.
U zal de test dus niet onmiddellijk in een politiecombi aantreffen. In een ziekenhuis of een labo zou de nieuwe drugstest wel op vrij korte termijn beschikbaar zijn. Zijn er vermoedens van rijden onder invloed, maar is de eerste test negatief, zou zo alsnog het druggebruik kunnen vastgesteld worden.
Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed van drugs?
Jaarlijks vallen er nog meer dan 700 doden op de Belgische wegen. De meeste slachtoffers worden gemaakt door rijden onder invloed, overdreven snelheid en het niet dragen van de gordel. Ook het gebruik van de smartphone is een actueel probleem waarvoor momenteel nog een sensibiliseringscampagne loopt.
Voor rijden onder invloed van drugs, riskeert u een boete van 200 tot 2000 euro. Bij herhaling zal de boete nog hoger liggen en kan de rechtbank u bovendien een rijverbod of een gevangenisstraf opleggen.
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over rijden onder invloed van drugs of wenst u andere informatie over verkeersrecht? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer