Hoe werkt de nieuwste drugstest?
Vrijdag 20 Oktober 2017
Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed van drugs? Waarom is een nieuwe drugstest nodig? IntoLaw duidt de troeven voor de politie.
· Wat is er nieuw aan de nieuwe drugstest?
· Wanneer gaat de politie deze nieuwe drugstests gebruiken?
· Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed van drugs?
Waarom is een nieuwe drugtest nodig? Wat is het verschil met de drugstest die de politie nu gebruikt? Hoewel u hoge verkeersboetes riskeert voor rijden onder invloed van drugs, steeg het aantal inbreuken van dit type vorig jaar met 16% in België. Dit zou voornamelijk te wijten zijn aan de opmars van synthetische drugs in de uitgangswereld. Steeds meer gebruikers nemen synthetische cannabinoïden om de klassieke drugstest te misleiden. Hoe kan de nieuwe drugstest dit voorkomen?
Wat is er nieuw aan de nieuwe drugstest?
Een klassieke drugstest zoekt naar de drug zelf. Deze nieuwe test is echter gebaseerd op de biologische activiteit van de drugs en richt zich op de effecten. Een belangrijke evolutie want er worden voortdurend nieuwe synthetische drugs ontwikkeld met kleine structurele veranderingen waardoor zelfs gesofisticeerde labotesten kunnen omzeild worden.
Omdat de test zich specifiek richt op de biologische activiteit van de drugs kunnen ze dus ook producten opsporen die nog maar pas op de markt zijn. Een ongelooflijke troef in de strijd van de politie tegen rijden onder invloed van drugs.
Wanneer gaat de politie deze nieuwe drugstest gebruiken?
Gisteren werd bekendgemaakt dat doctoraatstudente Annelies Cannaert een van de prestigieuze wetenschappelijke onderscheidingen van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) ontvangt voor de ontwikkeling van de test. De test moet nu echter verder worden verfijnd om op grote schaal toepasbaar gemaakt te worden.
U zal de test dus niet onmiddellijk in een politiecombi aantreffen. In een ziekenhuis of een labo zou de nieuwe drugstest wel op vrij korte termijn beschikbaar zijn. Zijn er vermoedens van rijden onder invloed, maar is de eerste test negatief, zou zo alsnog het druggebruik kunnen vastgesteld worden.
Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed van drugs?
Jaarlijks vallen er nog meer dan 700 doden op de Belgische wegen. De meeste slachtoffers worden gemaakt door rijden onder invloed, overdreven snelheid en het niet dragen van de gordel. Ook het gebruik van de smartphone is een actueel probleem waarvoor momenteel nog een sensibiliseringscampagne loopt.
Voor rijden onder invloed van drugs, riskeert u een boete van 200 tot 2000 euro. Bij herhaling zal de boete nog hoger liggen en kan de rechtbank u bovendien een rijverbod of een gevangenisstraf opleggen.
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over rijden onder invloed van drugs of wenst u andere informatie over verkeersrecht? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel
Woensdag 19 Juni 2024
Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatieWat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.
Lees meerDonderdag 30 Mei 2024
Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AIVan aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.
Lees meerWoensdag 22 Mei 2024
Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.
Lees meer