Hoe rijden onder invloed spookrijden beïnvloedt

 Hoe rijden onder invloed spookrijden beïnvloedt

Wie is de spookrijder? Wat zeggen de cijfers over rijden onder invloed en spookrijden? IntoLaw schetst het profiel van de spookrijder en duidt de cijfers.

  • Wat is het verband met rijden onder invloed?
  • Wat is het profiel van de spookrijder?
  • Wanneer en waar komt spookrijden heet meest voor?

In 2017 waren er 16 ongevallen met een spookrijder op de autosnelweg. Het hoogste aantal sinds 2009! En hoewel ongevallen met spookrijders slechts 0,35% uitmaken van het totaalaantal letselongevallen, zijn ze toch verantwoordelijk voor 3,7% van alle verkeersdoden op autosnelwegen. Tijd om te onderzoeken wie de spookrijder is en wat aan de basis ligt van zijn verkeersonveilig gedrag.

Wat is het verband met rijden onder invloed?

Vaak ligt onoplettendheid of verstrooidheid aan de basis van het spookrijden. Maar uit recente cijfers van het Vias Institute en FOD economie blijkt dat in meer dan 1 op 3 gevallen (36%) de spookrijders rijden onder invloed van alcohol. Toch is dit geen verrassend nieuws. We communiceerden eerder al hoeveel spookrijders onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaken.

We mogen hierbij echter de ernst van de ongevallen niet negeren. In 1 op 5 ongevallen met spookrijders, sterft de spookrijder immers. 

Wat is het profiel van de spookrijder?

Bijna 1 spookrijder op 5 die betrokken raakt bij een ongeval valt in de categorie 65+. Nochtans wijzen de absolute cijfers niet in de richting van de senioren, maar in de richting van de jongere bestuurders tussen 25 en 44 jaar. Op basis van de verschillende cijfers kunnen we de spookrijders opsplitsen in 3 categorieën:

  • Bestuurders die rijden onder invloed van alcohol, drugs en/of geneesmiddelen
  • Onopzettelijke spookrijders omwille van verstrooidheid, onoplettendheid, oriëntatieproblemen, geen herkenningspunt wegens weinig verkeer
  • Opzettelijke spookrijders voor de kick, een weddenschap of om zelfmoord te plegen

Wanneer en waar komt spookrijden heet meest voor?

Hoewel ongevallen met spookrijders relatief evenredig verdeeld zijn over het jaar, kent de maand maart toch een opvallende piek. Een verklaring is hier niet voor. Ook opvallend is dat 44% van de ongevallen met een spookrijder zich ’s nachts voordoen. Een Nederlandse studie bevestigt ook dat de helft van de spookrijders de afrit van de autosnelweg als oprit gebruiken.

In de andere gevallen wordt er rechtsomkeer gemaakt of rijdt de bestuurder achteruit terwijl hij zich al op de autosnelweg bevindt.

Werd u zelf betrapt op spookrijden? Of op rijden onder invloed? Vul onderstaand boeteformulier in om uw boete te berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u