Hoe rijden onder invloed spookrijden beïnvloedt
Vrijdag 03 Augustus 2018

Wie is de spookrijder? Wat zeggen de cijfers over rijden onder invloed en spookrijden? IntoLaw schetst het profiel van de spookrijder en duidt de cijfers.
- Wat is het verband met rijden onder invloed?
- Wat is het profiel van de spookrijder?
- Wanneer en waar komt spookrijden heet meest voor?
In 2017 waren er 16 ongevallen met een spookrijder op de autosnelweg. Het hoogste aantal sinds 2009! En hoewel ongevallen met spookrijders slechts 0,35% uitmaken van het totaalaantal letselongevallen, zijn ze toch verantwoordelijk voor 3,7% van alle verkeersdoden op autosnelwegen. Tijd om te onderzoeken wie de spookrijder is en wat aan de basis ligt van zijn verkeersonveilig gedrag.
Wat is het verband met rijden onder invloed?
Vaak ligt onoplettendheid of verstrooidheid aan de basis van het spookrijden. Maar uit recente cijfers van het Vias Institute en FOD economie blijkt dat in meer dan 1 op 3 gevallen (36%) de spookrijders rijden onder invloed van alcohol. Toch is dit geen verrassend nieuws. We communiceerden eerder al hoeveel spookrijders onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaken.
We mogen hierbij echter de ernst van de ongevallen niet negeren. In 1 op 5 ongevallen met spookrijders, sterft de spookrijder immers.
Wat is het profiel van de spookrijder?
Bijna 1 spookrijder op 5 die betrokken raakt bij een ongeval valt in de categorie 65+. Nochtans wijzen de absolute cijfers niet in de richting van de senioren, maar in de richting van de jongere bestuurders tussen 25 en 44 jaar. Op basis van de verschillende cijfers kunnen we de spookrijders opsplitsen in 3 categorieën:
- Bestuurders die rijden onder invloed van alcohol, drugs en/of geneesmiddelen
- Onopzettelijke spookrijders omwille van verstrooidheid, onoplettendheid, oriëntatieproblemen, geen herkenningspunt wegens weinig verkeer
- Opzettelijke spookrijders voor de kick, een weddenschap of om zelfmoord te plegen
Wanneer en waar komt spookrijden heet meest voor?
Hoewel ongevallen met spookrijders relatief evenredig verdeeld zijn over het jaar, kent de maand maart toch een opvallende piek. Een verklaring is hier niet voor. Ook opvallend is dat 44% van de ongevallen met een spookrijder zich ’s nachts voordoen. Een Nederlandse studie bevestigt ook dat de helft van de spookrijders de afrit van de autosnelweg als oprit gebruiken.
In de andere gevallen wordt er rechtsomkeer gemaakt of rijdt de bestuurder achteruit terwijl hij zich al op de autosnelweg bevindt.
Werd u zelf betrapt op spookrijden? Of op rijden onder invloed? Vul onderstaand boeteformulier in om uw boete te berekenen of neem contact op met de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Woensdag 03 Mei 2023
GSM-gebruik achter het stuur: wat riskeer je?𝗡𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝟮𝟬% 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗕𝗲𝗹𝗴𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗯𝗲𝗹𝘁 𝗻𝗼𝗴 𝘀𝘁𝗲𝗲𝗱𝘀 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻𝘃𝗿𝗶𝗷 𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗹𝗶𝗲𝗳𝘀𝘁 𝟮𝟱% 𝗹𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗼𝗳 𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿𝘁 𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻𝘀 𝗵𝗲𝘁 𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻. Opmerkelijke cijfers wanneer je beseft dat het gebruik van een gsm de oorzaak is van 8% van alle verkeersongevallen. Uitgedrukt in cijfers komt dit neer op 50 doden en 4.500 slachtoffers. Reden genoeg voor de wetgever om de controles hierop gevoelig te versterken. Een omzendbrief van het parket van Oost-Vlaanderen gaat over de nieuwe richtlijnen die de verschillende politiediensten mee hebben gekregen om deze cijfers drastisch te doen dalen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Update Car-Pass: ontdek hier wat er is veranderd!De Car-Pass is een document dat fraude bij verkoop van tweedehandsvoertuigen tegengaat. Dit standaarddocument kreeg onlangs een update. We bezorgen je hieronder een handig overzicht van de laatste aanpassingen.
Lees meer
Woensdag 08 Maart 2023
Slachtoffer internetfraude? Ontdek hier wat je moet doen!Het aantal slachtoffers van internetfraude neemt nog elke dag toe. Oplichters worden dan ook steeds creatiever en professioneler. In dit artikel bespreken we kort de meest voorkomende vormen van internetfraude, enkele tips om te voorkomen dat jij het volgende slachtoffer wordt en welke juridische stappen ondernomen kunnen worden als het te laat is.
Lees meer