Hoe flitst een flitspaal?
Dinsdag 17 Augustus 2021

Rijd je sneller dan toegelaten of door het rood licht, dan heb je mogelijks al kennisgemaakt met de werking van een flitspaal. Maar weet je hoe een flitspaal eigenlijk werkt? Met andere woorden: hoe flitst een flitspaal? Daarnaast bekijken we ook de verschillende soorten flitspalen en hoeveel flitspalen er in België staan.
Soorten flitspalen
We onderscheiden twee soorten camera’s. Enerzijds heb je de flitspalen en anderzijds zijn er de roodlichtcamera’s. Maar wat is het verschil nu juist?
Snelheidscamera’s
Een gewone snelheidscamera, een vaste flitspaal, werkt met het dopplereffect. De flitscamera zendt geluidsgolven uit richting de voertuigen die passeren. Er wordt gemeten hoe lang het duurt vooraleer de geluidsgolven worden teruggekaatst en aan de hand daarvan kan jouw snelheid worden berekend.
Op die manier kan een flitspaal een gebied van twee of drie rijvakken meten.
Een aandachtspunt is wel dat deze geluidsgolven gemakkelijk te beïnvloeden zijn. Verschillende factoren hebben een invloed op de metingen. Zo kan slecht weer de metingen beïnvloeden en mag er niet worden geflitst in de buurt van een vangrail. Daarom wordt steeds een correctie toegepast op de gemeten snelheid. Ook de mobiele flitser werkt met het dopplereffect.
Dan heb je nog de zogenoemde “superflitspaal” Lidar (Laser Imaging Detection and Ranging). Hier wordt gewerkt met een ander systeem. De superflitspaal gebruikt een laser voor het bepalen van de snelheid van de voorbijkomende voertuigen. Dit heeft als resultaat dat er veel nauwkeuriger wordt gemeten dan de klassieke flitspaal en dat de metingen minder worden beïnvloed door externe factoren.
Roodlichtcamera’s
Roodlichtcamera’s werken dan weer met een systeem waarbij zich twee magnetische lussen in het wegdek bevinden. Deze twee lussen bevinden zich net na de stopstreep. De eerste lus zal de stand van het licht controleren wanneer je voorbij rijdt, de tweede lus wordt gebruikt om de snelheid van het voertuig te bepalen. De flitspaal zal dus zowel de zowel de stand van het licht controleren als je snelheid.
Zo kan je niet alleen geflitst worden wanneer je door het rode licht rijdt, maar ook wanneer je te snel voorbij een groen licht rijdt.
Flitskampioen
Met een kleine 2.000 flitspalen of omgerekend 14 flitspalen voor elke 1.000 km staat België bij de absolute koplopers in Europa. Daarnaast wordt er de laatste jaren veel in trajectcontroles geïnvesteerd.
Of je nu geflitst bent door een snelheids- of roodlichtcamera, via onderstaande calculator bereken je volledig gratis je boete.
Actueel

Donderdag 26 Juni 2025
EKON LEGAL groeit met de integratie van Parallaxe AvocatsIn een streven om het model van moderne en toegankelijke juridische expertise verder te versterken, kondigt EKON LEGAL vandaag een belangrijke stap aan in zijn ontwikkeling. Na de succesvolle samenwerking tussen Intolaw en HBSV Advocaten, voegt het Franstalige kantoor Parallaxe Avocats zich nu bij deze strategische alliantie. Deze integratie maakt deel uit van een gemeenschappelijke visie: het aanbieden van innovatieve juridische dienstverlening die is afgestemd op de huidige behoeften van de cliënten.
Lees meer
Maandag 23 Juni 2025
Parkeren in Brussel-stad wordt fors duurder vanaf 1 juli 2025De Stad Brussel verhoogt op 1 juli 2025 haar parkeertarieven. Wat verandert er precies? Een overzicht van de nieuwe prijzen, de reacties van handelaars en wat het betekent voor bewoners en bezoekers.
Lees meer
Maandag 16 Juni 2025
Met de wagen naar het buitenland in 2025? Dit zijn de verkeersregels die je moet kennenPlannen om deze zomer met de auto op vakantie te gaan? Of je nu naar de bergen trekt of de zon opzoekt aan de Middellandse Zee, een goede voorbereiding is essentieel. Verschillende populaire vakantielanden hebben in 2025 nieuwe verkeersregels ingevoerd. Wie vertrekt zonder kennis van zaken, loopt het risico op forse boetes en onaangename verrassingen. We zetten de belangrijkste wijzigingen per land voor je op een rij.
Lees meer