GAS-boete voor niet-georganiseerde wielertoeristen in Dendermonde bevestigd

  GAS-boete voor niet-georganiseerde wielertoeristen in Dendermonde bevestigd

De politierechtbank in Dendermonde heeft de GAS-boete bevestigd, die een wielertoerist had gekregen na klachten van overlast door groepen niet-georganiseerde wielertoeristen in deelgemeente Appels. Het politiereglement waarbij opgelegd wordt dat grote groepen fietsers zich moeten opsplitsen in groepjes van maximaal tien personen blijft van kracht, meldt het stadsbestuur van Dendermonde.

In Appels waren er tot in 2011 problemen met groepen niet-georganiseerde wielertoeristen die aan hoge snelheid steeds hetzelfde parcours aflegden, zegt het stadsbestuur. "Van bewoners en andere weggebruikers (vooral voetgangers en rustige fietsers) waren er daarover geregeld klachten, met name over de hoge snelheden die de wielertoeristen haalden en over de brede ruimte die de renners inpalmden. Er waren ook klachten over verbale intimidatie, beschadiging van voertuigen en spuwen." De gemeenteraad keurde in augustus 2011 een politiereglement goed waarbij werd opgelegd dat grote groepen fietsers die meermaals hetzelfde parcours afleggen, zich moeten opsplitsen in meerdere groepjes van maximaal tien personen, met minstens 1000 meter tussenruimte tussen de groepjes. Meerdere renners kregen bij overtreding een GAS-boete, maar één man ging in beroep bij de politierechtbank omdat het politiereglement strijdig zou zijn met de wegcode. De Dendermondse politierechter Peter D'Hondt heeft nu geoordeeld in het voordeel van Dendermonde. "Hij heeft de argumenten van de appellant stuk voor stuk weerlegd en veroordeelt de man tot het betalen van de gerechtskosten. De passage in het Dendermondse politiereglement over de wielertoeristen blijft ongewijzigd van kracht", meldt het stadsbestuur. DENDERMONDE 15/09 (BELGA)

Bereken je boete

Actueel

 Schade door slecht wegdek?

Schade door slecht wegdek?

De slechte staat van de wegen in België is een feit dat niet ontkent kan worden. En niet alleen de wegen maar ook de fietspaden of voetpaden laten te wensen over. Wat kan u doen wanneer u schade geleden heeft ten gevolge van de slechte staat van de weg?

Lees meer
 Medische en psychologische herstelproeven

Medische en psychologische herstelproeven

Bij zware overtredingen zoals dronkenschap en rijden onder invloed van drugs of bij recidive wordt er door de rechtbank medische en/of psychologische testen opgelegd. U dient te slagen voor deze herstelproeven om uw rijbewijs terug te krijgen.

Lees meer
 GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Dinsdag 14 December 2021

GSM achter het stuur wordt strenger bestraft

Kamerleden Jef Van den Bergh (CD&V) en Joris Vandenbroucke (Vooruit) hebben een wetsvoorstel ingediend waardoor het gebruik van een smartphone achter het stuur strenger wordt bestraft. Vanaf volgend jaar wordt deze overtreding beschouwd als een overtreding van de derde graad. Een direct gevolg daarvan is dat de boete verhoogd wordt van 116 euro naar 174 euro.

Lees meer
close menu 1u