De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan.
U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten.
Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken.
Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

1. De module VKO (verkeersongevallen met kwetsbare weggebruikers)

Deze module is gericht op mensen die betrokken zijn geweest bij een ongeval met een kwetsbare weggebruiker. Deze module probeert hen bewust te maken van de feiten en probeert hen aan het denken te zetten.

Vanuit juridisch oogpunt zal de kwetsbare weggebruiker worden verward met het begrip zwakke weggebruiker. Indien er sprake is van een gebrek aan respect en hoffelijkheid of onvoorzichtigheid of agressieve rijstijl van een andere weggebruiker, is een fietser of voetganger een zwakke weggebruiker. De aard van het voertuig, de weginfrastructuur en de omstandigheden bepalen of hij een kwetsbare weggebruiker is.

Bijvoorbeeld: voetganger, fiets, scooter en elektrische fiets van minder dan 25/uur, passagier in een voertuig of openbaar vervoer…

Deze module wordt overwogen indien het parket dit schriftelijk voorstelt of wanneer een ongeval met een zwakke weggebruiker wordt gemeld.

Kostprijs: 200 euro / 2 sessies van 4 uur.

2. De module LI (lichte intoxicatie)

Deze module viseert mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden en een alcoholconcentratie hebben geblazen tussen 0,35 en 0,50 mg/l alveolaire lucht. Deze module moet hen bewust maken van de mogelijke dramatische gevolgen van hun alcoholische toestand op de weg.

Deze module wordt ook overwogen mits schriftelijk voorstel van het parket of wanneer een persoon een boete krijgt voor het rijden onder invloed van alcohol.

Kostprijs: 310 euro / 2 sessies van 10 uur.

3. Module “Sta even stil bij snelheid”

Deze module is bedoeld voor mensen die risicogedrag vertonen wat hun snelheid betreft op de weg. Het heeft tot doel hen bewust te maken van de mogelijke gevolgen van hun te hoge of onaangepaste snelheid. Deze module wordt in overweging genomen op basis van een schriftelijk verzoek van het parket van politie of wanneer een persoon een boete krijgt voor te snel rijden.

Kostprijs: 390 euro / 2 videoconferenties van 5 en 3 uur + 4 uur praktijk.

4. De module SPEEDING 2.0

Deze module is bedoeld voor dezelfde mensen als de module hierboven. Deze module wordt overwogen op het ogenblik van de uitspraak van de rechter (in tegenstelling tot de vroegere snelheidsmodule).

Kostprijs: 590 euro / 3 sessies van 3 en 5 uur + 2 keer 2 uur e-learning (opdrachten) + 8 uur praktijk.

5. Module PP ALC

Deze module viseert mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden en wilt hen bewust maken van de mogelijke onomkeerbare gevolgen van hun dronken toestand op de baan. Deze module wordt enkel overwogen op basis van een schriftelijk voorstel van het parket of wanneer de rechter het uitstel van de uitspraak toekent in afwachting van de voltooiing van de opleiding.

Kostprijs: 790 euro / 4 sessies van in totaal 20 uur.

 

U heeft een voorstel ontvangen om een opleiding van het VIAS-instituut te volgen en vraagt zich af of dit een goed alternatief is voor een eventuele veroordeling? Aarzel niet om contact op te nemen met Intolaw, een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in verkeersrecht, voor persoonlijke begeleiding en professionele opvolging van uw zaak.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u