De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan.
U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten.
Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken.
Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

1. De module VKO (verkeersongevallen met kwetsbare weggebruikers)

Deze module is gericht op mensen die betrokken zijn geweest bij een ongeval met een kwetsbare weggebruiker. Deze module probeert hen bewust te maken van de feiten en probeert hen aan het denken te zetten.

Vanuit juridisch oogpunt zal de kwetsbare weggebruiker worden verward met het begrip zwakke weggebruiker. Indien er sprake is van een gebrek aan respect en hoffelijkheid of onvoorzichtigheid of agressieve rijstijl van een andere weggebruiker, is een fietser of voetganger een zwakke weggebruiker. De aard van het voertuig, de weginfrastructuur en de omstandigheden bepalen of hij een kwetsbare weggebruiker is.

Bijvoorbeeld: voetganger, fiets, scooter en elektrische fiets van minder dan 25/uur, passagier in een voertuig of openbaar vervoer…

Deze module wordt overwogen indien het parket dit schriftelijk voorstelt of wanneer een ongeval met een zwakke weggebruiker wordt gemeld.

Kostprijs: 200 euro / 2 sessies van 4 uur.

2. De module LI (lichte intoxicatie)

Deze module viseert mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden en een alcoholconcentratie hebben geblazen tussen 0,35 en 0,50 mg/l alveolaire lucht. Deze module moet hen bewust maken van de mogelijke dramatische gevolgen van hun alcoholische toestand op de weg.

Deze module wordt ook overwogen mits schriftelijk voorstel van het parket of wanneer een persoon een boete krijgt voor het rijden onder invloed van alcohol.

Kostprijs: 310 euro / 2 sessies van 10 uur.

3. Module “Sta even stil bij snelheid”

Deze module is bedoeld voor mensen die risicogedrag vertonen wat hun snelheid betreft op de weg. Het heeft tot doel hen bewust te maken van de mogelijke gevolgen van hun te hoge of onaangepaste snelheid. Deze module wordt in overweging genomen op basis van een schriftelijk verzoek van het parket van politie of wanneer een persoon een boete krijgt voor te snel rijden.

Kostprijs: 390 euro / 2 videoconferenties van 5 en 3 uur + 4 uur praktijk.

4. De module SPEEDING 2.0

Deze module is bedoeld voor dezelfde mensen als de module hierboven. Deze module wordt overwogen op het ogenblik van de uitspraak van de rechter (in tegenstelling tot de vroegere snelheidsmodule).

Kostprijs: 590 euro / 3 sessies van 3 en 5 uur + 2 keer 2 uur e-learning (opdrachten) + 8 uur praktijk.

5. Module PP ALC

Deze module viseert mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden en wilt hen bewust maken van de mogelijke onomkeerbare gevolgen van hun dronken toestand op de baan. Deze module wordt enkel overwogen op basis van een schriftelijk voorstel van het parket of wanneer de rechter het uitstel van de uitspraak toekent in afwachting van de voltooiing van de opleiding.

Kostprijs: 790 euro / 4 sessies van in totaal 20 uur.

 

U heeft een voorstel ontvangen om een opleiding van het VIAS-instituut te volgen en vraagt zich af of dit een goed alternatief is voor een eventuele veroordeling? Aarzel niet om contact op te nemen met Intolaw, een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in verkeersrecht, voor persoonlijke begeleiding en professionele opvolging van uw zaak.


Bereken je boete

Actueel

 Wat riskeer je als jonge bestuurder?

Dinsdag 12 September 2023

Wat riskeer je als jonge bestuurder?

In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.

Lees meer
 Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

Maandag 10 Juli 2023

Bijzondere bewijswaarde van het Proces-Verbaal

In een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?

Lees meer
 Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Dinsdag 27 Juni 2023

Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimiet

Sinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.

Lees meer
close menu 1u