De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan.
U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten.
Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken.
Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

1. De module VKO (verkeersongevallen met kwetsbare weggebruikers)

Deze module is gericht op mensen die betrokken zijn geweest bij een ongeval met een kwetsbare weggebruiker. Deze module probeert hen bewust te maken van de feiten en probeert hen aan het denken te zetten.

Vanuit juridisch oogpunt zal de kwetsbare weggebruiker worden verward met het begrip zwakke weggebruiker. Indien er sprake is van een gebrek aan respect en hoffelijkheid of onvoorzichtigheid of agressieve rijstijl van een andere weggebruiker, is een fietser of voetganger een zwakke weggebruiker. De aard van het voertuig, de weginfrastructuur en de omstandigheden bepalen of hij een kwetsbare weggebruiker is.

Bijvoorbeeld: voetganger, fiets, scooter en elektrische fiets van minder dan 25/uur, passagier in een voertuig of openbaar vervoer…

Deze module wordt overwogen indien het parket dit schriftelijk voorstelt of wanneer een ongeval met een zwakke weggebruiker wordt gemeld.

Kostprijs: 200 euro / 2 sessies van 4 uur.

2. De module LI (lichte intoxicatie)

Deze module viseert mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden en een alcoholconcentratie hebben geblazen tussen 0,35 en 0,50 mg/l alveolaire lucht. Deze module moet hen bewust maken van de mogelijke dramatische gevolgen van hun alcoholische toestand op de weg.

Deze module wordt ook overwogen mits schriftelijk voorstel van het parket of wanneer een persoon een boete krijgt voor het rijden onder invloed van alcohol.

Kostprijs: 310 euro / 2 sessies van 10 uur.

3. Module “Sta even stil bij snelheid”

Deze module is bedoeld voor mensen die risicogedrag vertonen wat hun snelheid betreft op de weg. Het heeft tot doel hen bewust te maken van de mogelijke gevolgen van hun te hoge of onaangepaste snelheid. Deze module wordt in overweging genomen op basis van een schriftelijk verzoek van het parket van politie of wanneer een persoon een boete krijgt voor te snel rijden.

Kostprijs: 390 euro / 2 videoconferenties van 5 en 3 uur + 4 uur praktijk.

4. De module SPEEDING 2.0

Deze module is bedoeld voor dezelfde mensen als de module hierboven. Deze module wordt overwogen op het ogenblik van de uitspraak van de rechter (in tegenstelling tot de vroegere snelheidsmodule).

Kostprijs: 590 euro / 3 sessies van 3 en 5 uur + 2 keer 2 uur e-learning (opdrachten) + 8 uur praktijk.

5. Module PP ALC

Deze module viseert mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden en wilt hen bewust maken van de mogelijke onomkeerbare gevolgen van hun dronken toestand op de baan. Deze module wordt enkel overwogen op basis van een schriftelijk voorstel van het parket of wanneer de rechter het uitstel van de uitspraak toekent in afwachting van de voltooiing van de opleiding.

Kostprijs: 790 euro / 4 sessies van in totaal 20 uur.

 

U heeft een voorstel ontvangen om een opleiding van het VIAS-instituut te volgen en vraagt zich af of dit een goed alternatief is voor een eventuele veroordeling? Aarzel niet om contact op te nemen met Intolaw, een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in verkeersrecht, voor persoonlijke begeleiding en professionele opvolging van uw zaak.


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u