Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk
Dinsdag 17 Januari 2023

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.
Wanneer wordt een wagen geïmmobiliseerd?
De immobilisering van een voertuig als beveiligingsmaatregel, wordt geregeld in artikel 58bis van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer. Het wordt uitgevoerd in volgende gevallen:
- Wanneer een voertuig wordt bestuurd zonder een geldig (verkregen) rijbewijs, of zonder dat er voldaan wordt aan de voorwaarden die gekoppeld zijn aan een rijbewijs;
Denk dan aan het besturen van een wagen zonder een theoretisch of praktisch examen.
- Wanneer een voertuig wordt bestuurd tijdens een lopend rijverbod of spijts een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs;
Deze beveiligingsmaatregel kan beëindigd worden door de persoon die de oplegging heeft bevolen, door de procureur des Konings, door de procureur-generaal, hetzij ambtshalve, hetzij op verzoek van de overtreder.
Geen beroepsmogelijkheid?
Tot recent was er voor de eigenaar geen mogelijkheid voorzien om in beroep te gaan, indien hij zelf niet de overtreder was. Gelukkig is hier met de wetswijziging verandering in gekomen. Dit brengt twee belangrijke wijzigingen met zich mee:
- De mogelijkheid om de opheffing van de immobilisering aan te vragen als eigenaar werd in de wet expliciet ingeschreven;
- Er werd een beroepsprocedure uitgewerkt, zodat deze aanvraag kan worden behandeld door de politierechtbank;
Neem contact met ons op
Actueel

Maandag 03 Maart 2025
Welke aansprakelijkheid bij een ongeval op privéterrein?Wie is er aansprakelijk bij een ongeval op een privéterrein of parkeerplaats ? Intolaw bespreekt de definitie van de “openbare weg” om de verantwoordelijkheden bij dit soort ongevallen te bepalen. Heeft u behoefte aan professioneel juridisch advies voor de behandeling van uw gerechtelijk dossier? Neem contact op met Intolaw.
Lees meer
Maandag 03 Maart 2025
Opschorting van de uitspraak in België: principe en modaliteitenDe opschorting van de uitspraak, die niet verward dient te worden met de opschorting van de rijbewijsintrekking, is een coulancemaatregel die veel beklaagden wensen te verkrijgen. Maar wat is de oorsprong ervan ? Wat zijn de toepassingsvoorwaarden ? Zijn er verschillende modaliteiten ? En wat gebeurt er zodra de opschorting is verkregen ? Intolaw vat samen wat u moet weten over de opschorting van de uitspraak in België.
Lees meer
De technische keuring is een essentieel onderdeel van verkeersveiligheid. Maar mag een voertuig zonder geldige keuring nog steeds in het verkeer worden gebracht, bijvoorbeeld als de keuring is verlopen? Laten we deze stelling onderzoeken.
Lees meer