Hoe wordt het betalen van verkeersboetes gemakkelijker?

 Hoe wordt het betalen van verkeersboetes gemakkelijker?

Welke veranderingen mogen we binnenkort verwachten bij verkeersboetes? Hoe wordt het proces gemakkelijker? Met het huidige proces van betaling loopt er bij verkeersboetes regelmatig iets mis. Ontdek met IntoLaw hoe alles in juni 2018 verandert.

  • Hoe verloopt het betalen nu?
  • Welke nieuwigheden bestonden er al?
  • Welke veranderingen staan ons te wachten in juni 2018?

Dat er met het huidige systeem om verkeersboetes te betalen vaak iets misloopt, had u misschien al gemerkt. Na de veranderingen in de straffen voert minister van Justitie Koen Geens daarom vanaf juni 2018 ook enkele wijzigingen door op vlak van betaling. Hoe verandert alles? Waar moet ik me aan verwachten?

Hoe verloopt het betalen nu?

In het huidige systeem voor verkeersboetes krijgt u bij een overtreding verschillende papieren in de bus. De eerste enveloppe is het pv met de details van uw overtreding en de mededeling dat er een betalingsformulier volgt. Bovendien staat de beschrijving van de overtreding vaak bol van het jargon en vreemde zinsconstructies. Pas enige tijd later komt dat betalingsformulier aan, en dat kan op zijn beurt vrij lang duren.

De betalingen lopen ook vaak mis. Van de €404 miljoen aan boetes die vorig jaar werden uitgeschreven, werd er slechts €309 miljoen geïnd. Boetes geraken namelijk vaak verloren, worden vergeten of worden betaald met de verkeerde referentie.

Welke nieuwigheden bestonden er al?

Vorig jaar introduceerde de overheid al een online platform om verkeersboetes te betalen. Daarop geeft u het pv-nummer en de identificatiecode of overtredingsdatum, waarna u gemakkelijk verdergaat naar betaling. Dat gemakkelijke platform leek echter geen groot succes. De ruim 4 miljoen boetes die werden uitgeschreven in 2017 waren goed voor 8,8 miljoen opgestuurde brieven. Daarvan werd amper 4% online betaald, een bijzonder laag aantal.

Hoewel het online platform veel kopzorgen bespaarde, had het toch niet het gewenste effect. Daarom worden nu de nieuwe veranderingen doorgevoerd.

Welke veranderingen staan ons te wachten in juni 2018?

Vanaf juni 2018 zal u slechts 1 brief in de bus vinden. Daarin staat heel duidelijk welke overtreding u beging en hoe u verkeersboetes kan betalen. Die beschrijving zou ook in klaardere taal worden uitgeschreven om verwarring te vermijden. Bovendien zal u die brief ook stukken sneller krijgen. Dankzij de registratie en verwerking van de gegevens via de slimme camera’s, zal de brief al vanaf 6 dagen na de overtreding ontvangen worden. Het online platform wordt tot slot op veel meer toestellen toegankelijk, wat online betaling zal aanmoedigen.

 

Hoe kan ik mijn boete aanvechten? Waar kan ik terecht voor juridische ondersteuning? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.

 


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u