Welke andere straffen voor verkeersovertredingen in 2018?

 Welke andere straffen voor verkeersovertredingen in 2018?

Welke verkeersboetes veranderen er vanaf 2018? Wat is de boete rijbewijs verlopen? Wat kan ik eraan doen? Ontdek het met IntoLaw.

·      Welke verkeersovertredingen krijgen volgend jaar een strengere straf?

·      Wat met verjaring van verkeersovertreding?

·      Wat gebeurt er met de boete rijbewijs verlopen?

 

Minsiter van Justitie Geens en Minister van Mobiliteit Bellot sloegen de handen in elkaar om verkeersovertreders strenger aan te pakken en verkeerboetes op te drijven. Dat deelde Bellot eerder dit jaar al mee.  Wat verandert er? Dat ontdekt u hier.

 

Welke verkeersovertredingen krijgen volgend jaar een strengere straf?

De regering wil niet enkel zware verkeersmisdrijven of overtredingen van de hoogste aard aanpakken, ze richten zich op alle verkeersovertredingen. Afhankelijk van de aard van de overtreding zal ook binnen specifieke soorten overtredingen een onderscheid kunnen gemaakt worden. Verboden parkeren wordt bijvoorbeeld strenger aangepakt op een voetpad dat te dicht in de buurt van een kruispunt.

Bovendien verhogen ook niet enkel de geldboetes die aan de overtredingen vasthangen, ook andere straffen gaan omhoog. Zo kan vluchtmisdrijf zonder slachtoffers naast een boete van € 2000 ook een celstraf van zes maanden krijgen.  

 

Wat met verjaring en recidive?

De boetes en andere straffen gaan omhoog, maar u kan er ook minder gemakkelijk aan ontsnappen dan vroeger. De verjaringstermijn van alle verkeersovertredingen verdubbelt, behalve bij de zwaarste graad. Dat wil zeggen dat u nu minstens twee jaar na de feiten nog een straf kan krijgen. Bovendien gaan alle tarieven van verkeersovertredingen ook nog eens verdubbelen bij recidive.

Wat met het levenslang rijverbod?

2018 brengt goed nieuws. U kan na een levenslang rijverbod toch uw rijbewijs terugkrijgen. Na minimum zes maanden vanaf de dag van het vonnis (dat in kracht van gewijsde is gegaan) kan je een herziening vragen aan het openbaar ministerie via een verzoekschrift.

Wil je zo’n herziening aanvragen? Vraag raad aan de advocaten van Intolaw.

Wat als ik een verkeersboete kreeg en die wil aanvechten? Hoe kan ik mijn rijbewijs terugkrijgen? Vraag raad aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Trajectcontroles in België: een overzicht

Donderdag 14 Maart 2024

Trajectcontroles in België: een overzicht

Het aantal trajectcontroles is, voornamelijk in Vlaanderen, sinds de introductie in 2012 fors toegenomen. In dit artikel bekijken we de werking van de trajectcontroles van dichterbij en gaan we na wat hun impact op het rijgedrag en de algemene verkeersveiligheid is.

Lees meer
 Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Dinsdag 20 Februari 2024

Het gebruik van lachgas in het verkeer: De moeilijkheid van het bewijs

Het recht toegankelijk maken, is ook in alle openheid en transparantie communiceren over maatschappelijke trends die we vanuit onze expertise als advocatenkantoor opmerken. Daarom geven we in dit artikel een korte toelichting over het gebruik van lachgas in het verkeer. We illustreren via een eigen dossier de bredere maatschappelijke lijnen en de bijhorende complexiteit.

Lees meer
 Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

Verkeersovertredingen: een overzicht van de vier categorieën

In België worden verkeersovertredingen ingedeeld in vier graden gebaseerd op de ernst van de overtreding. Hoe hoger de graad, hoe zwaarder de overtreding beboet wordt. Vierdegraadsovertredingen worden beschouwd als de ernstigste overtredingen, gevolgd door de derde-, tweede- en uiteindelijk eerstegraadsovertredingen. In dit artikel bespreken we enkele voorbeelden per categorie en welke straffen daarbij horen.

Lees meer
close menu 1u