Hoe wordt het betalen van verkeersboetes gemakkelijker?

 Hoe wordt het betalen van verkeersboetes gemakkelijker?

Welke veranderingen mogen we binnenkort verwachten bij verkeersboetes? Hoe wordt het proces gemakkelijker? Met het huidige proces van betaling loopt er bij verkeersboetes regelmatig iets mis. Ontdek met IntoLaw hoe alles in juni 2018 verandert.

  • Hoe verloopt het betalen nu?
  • Welke nieuwigheden bestonden er al?
  • Welke veranderingen staan ons te wachten in juni 2018?

Dat er met het huidige systeem om verkeersboetes te betalen vaak iets misloopt, had u misschien al gemerkt. Na de veranderingen in de straffen voert minister van Justitie Koen Geens daarom vanaf juni 2018 ook enkele wijzigingen door op vlak van betaling. Hoe verandert alles? Waar moet ik me aan verwachten?

Hoe verloopt het betalen nu?

In het huidige systeem voor verkeersboetes krijgt u bij een overtreding verschillende papieren in de bus. De eerste enveloppe is het pv met de details van uw overtreding en de mededeling dat er een betalingsformulier volgt. Bovendien staat de beschrijving van de overtreding vaak bol van het jargon en vreemde zinsconstructies. Pas enige tijd later komt dat betalingsformulier aan, en dat kan op zijn beurt vrij lang duren.

De betalingen lopen ook vaak mis. Van de €404 miljoen aan boetes die vorig jaar werden uitgeschreven, werd er slechts €309 miljoen geïnd. Boetes geraken namelijk vaak verloren, worden vergeten of worden betaald met de verkeerde referentie.

Welke nieuwigheden bestonden er al?

Vorig jaar introduceerde de overheid al een online platform om verkeersboetes te betalen. Daarop geeft u het pv-nummer en de identificatiecode of overtredingsdatum, waarna u gemakkelijk verdergaat naar betaling. Dat gemakkelijke platform leek echter geen groot succes. De ruim 4 miljoen boetes die werden uitgeschreven in 2017 waren goed voor 8,8 miljoen opgestuurde brieven. Daarvan werd amper 4% online betaald, een bijzonder laag aantal.

Hoewel het online platform veel kopzorgen bespaarde, had het toch niet het gewenste effect. Daarom worden nu de nieuwe veranderingen doorgevoerd.

Welke veranderingen staan ons te wachten in juni 2018?

Vanaf juni 2018 zal u slechts 1 brief in de bus vinden. Daarin staat heel duidelijk welke overtreding u beging en hoe u verkeersboetes kan betalen. Die beschrijving zou ook in klaardere taal worden uitgeschreven om verwarring te vermijden. Bovendien zal u die brief ook stukken sneller krijgen. Dankzij de registratie en verwerking van de gegevens via de slimme camera’s, zal de brief al vanaf 6 dagen na de overtreding ontvangen worden. Het online platform wordt tot slot op veel meer toestellen toegankelijk, wat online betaling zal aanmoedigen.

 

Hoe kan ik mijn boete aanvechten? Waar kan ik terecht voor juridische ondersteuning? Vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.

 


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u