Wordt u binnenkort ook door particulieren geflitst?

 Wordt u binnenkort ook door particulieren geflitst?

Hoe werken de anonieme radarvoertuigen die bestuurd worden door privépersonen? Hoeveel van deze auto’s zet Frankrijk al in om snelheidsovertreders te vatten? IntoLaw laat u kennis maken met een nieuw wapen tegen overdreven snelheid. Lees hier meer.

  • Wie flitst u in Frankrijk?
  • Hoe werkt een radarauto?
  • Wat is het effect op het aantal boetes?

Op 18 en 19 april hield de politie 24 uur lang verscherpte snelheidscontroles. Resultaat: 35 158 chauffeurs geflitst en 91 rijbewijzen ingetrokken. Niet enkel in ons land, maar in heel Europa werd er op snelheidsduivels gejaagd. In Frankrijk gaan ze zelfs nog een stap verder in hun strijd tegen de zware voet. Voortaan wordt u er niet enkel door de politie geflitst.

 

Wie flitst u in Frankrijk?

Sinds maandag 23/4/2018 zet de Franse politie in Normandië een nieuw middel in tegen snelheidsduivels. Particuliere chauffeurs van de veiligheidsfirma Mombiom zullen er rondrijden met radarauto’s en overtreders flitsen. Geen politieagenten achter het stuur dus, maar anonieme wagens met anonieme bestuurders.

Momenteel rijden er zo al 5 radarauto’s rond in de regio. Maar tegen eind 2018 zullen dit er 26 zijn en tegen 2020 zouden ze in heel Frankrijk ingezet worden.

Hoe werkt een radarauto?

Een radarauto is uitgerust met een sensor in de nummerplaten om tijdens het rijden de snelheid van elke auto die hij kruist of die hem inhaalt te meten. Een gps en een kaart per regio met de geldende snelheidsbeperkingen zorgt automatisch voor een correcte vaststelling van de snelheidsovertreding.

De ingebouwde flits werkt via infraroodstraling waardoor deze onzichtbaar is. Als overtreder weet u dus niet dat u geflitst wordt.

 

Wat is het effect op het aantal boetes?

Aangezien de nieuwe techniek nog maar net werd geïmplementeerd, zijn er nog geen concrete cijfers. Maar als het aantal controles stijgt, zal ook het aantal boetes voor te hard rijden fors de hoogte in gaan. Het is immers de bedoeling dat de nieuwe radarauto’s 8 uur per dag ingezet worden, ook ’s nachts en op feestdagen.

En in eigen land? In België zal u voorlopig nog niet geflitst worden door dergelijke anonieme radarauto’s. Wij houden het voorlopig bij de gekende technieken.

 

Werd u onlangs geflitst? Vul onderstaand formulier in om uw boete te berekenen of contacteer de advocaten van IntoLaw voor advies.  

 


Bereken je boete

Actueel

 Hoeveel kost een GAS-boete?

Maandag 26 September 2022

Hoeveel kost een GAS-boete?

Om de opgelopen achterstand binnen Justitie weg te werken en om efficiënter te werken, is onze overheid al enkele jaren op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor het bestraffen van verkeersovertredingen. Hun zoektocht resulteerde in het in leven roepen van de bestuurlijke beteugeling. Dit wil zeggen dat gemeenten vanaf nu de keuze hebben om een verkeersovertreding strafrechtelijk of bestuursrechtelijk af te handelen. Wanneer er wordt gekozen voor een bestuursrechtelijke afhandeling, kunnen gemeenten namelijk bepaalde overtredingen sanctioneren aan de hand van een GAS-boete.

Lees meer
 De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Vrijdag 26 Augustus 2022

De betalende modules van het VIAS-instituut als alternatief voor een veroordeling

Er wordt u een VIAS-cursus aangeboden omdat u een verkeersovertreding hebt begaan. U vraagt zich af wat zo’n cursus inhoudt en hoeveel tijd en geld dit u zal kosten. Sommige opleidingen zijn gratis. Deze opleidingen worden in een ander artikel besproken. Intolaw biedt u in dit artikel een overzicht van alle betalende cursussen van het VIAS-instituut:

Lees meer
 De regresvordering

Vrijdag 12 Augustus 2022

De regresvordering

U bent verantwoordelijk voor een verkeersongeval dat schade heeft veroorzaakt aan een andere weggebruiker. U denkt dat u gedekt bent door uw WAM-verzekering. Enkele maanden na het ongeval ontvangt u echter een brief van uw verzekeringsmaatschappij waarin zij u vraagt de bedragen terug te betalen die zij aan de benadeelde partij van het ongeval heeft betaald. Is dit legaal?

Lees meer
close menu 1u