Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed?

 Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed?

Waarom worden er minder vrouwen dan mannen betrapt op rijden onder invloed? Hoe groot is de pakkans in België voor beschonken bestuurders? IntoLaw geeft antwoord.

  • Wat zeggen de cijfers over dronken rijden nog meer?
  • Waarom vooral mannen rijden onder invloed?
  • Waarin verschilt de vrouwelijke rijstijl? 

Zeg niet te gauw ‘het is weer een vrouw!’. Zo blijkt nu ook uit recente verkeerscijfers die bevestigen dat mannen vaker betrapt worden op rijden onder invloed van alcohol of drugs. In maar liefst 8 van de 10 gevallen zit er een man beschonken achter het stuur. Wanneer we kijken naar de resultaten van de laatste editie van de Nacht Zonder Ongevallen op 20 oktober, constateren we ook daar dat meer mannen dan vrouwen in de fout gaan. Hoe kunnen we dit verklaren? 

 

Wat zeggen de cijfers over dronken rijden nog meer?

Sinds de invoering van de BOB-campagne in 1995 nam zowel het aantal alcoholcontroles als het aantal bewustmakingscampagnes fors toe. Een noodzaak, want hoewel het aantal dodelijke ongevallen de voorbije 10 jaar afnam, zijn nog steeds meer dan 5.000 van de 25.000 verkeersdoden in de Europese Unie een rechtstreeks gevolg van alcohol in het verkeer.

En dat de Belg nog té tolerant is als het op drinken en rijden aankomt, staat buiten kijf. De pakkans in ons land is dan ook bijzonder laag. Zo berekende VIAS eerder dit jaar dat u in België gemiddeld 58.596 kilometer kan rijden onder invloed alvorens betrapt te worden.

Waarom vooral mannen rijden onder invloed?

Mannen hebben minder verantwoordelijkheidsbesef en ze schatten ook minder goed de risico’s in die er zijn in het verkeer.”, aldus VIAS-verantwoordelijke Stef Willems. Het gaat dan niet enkel om rijden onder invloed, maar tevens over te snel rijden en rijden zonder gordel. Gezien de duidelijke cijfers wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts dan ook een nieuwe campagne uitwerken die zich specifiek op deze doelgroep richt.

Niet onbelangrijk: mannen rijden meer kilometers bij elkaar en zijn ook gewoon met meer in het verkeer. Zo staat 54% van de rijbewijzen in ons land op naam van een mannelijke bestuurder.

Waarin verschilt de vrouwelijke rijstijl?

Een andere analyse van VIAS maakt brandhout van het oeroude cliché dat vrouwen niet kunnen rijden. Wat ongevallen betreft, zijn vrouwen vaak minder ernstig gewond dan mannen. Bovendien hebben ongevallen waarbij er een vrouwelijke bestuurder betrokken was, 2 keer minder vaak een dodelijke afloop dan de ongevallen met een mannelijke bestuurder. Voorts stelt VIAS dat slechts 1/3de  van de bestuurders die een onmiddellijke inning moeten betalen, vrouwen zijn.

Algemeen genomen, vertonen vrouwen dus minder risicogedrag en meer verantwoordelijkheidszin in het verkeer dan mannen.

Werd u, ongeacht of u een vrouw of een man bent, betrapt op rijden onder invloed? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u