Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed?

 Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed?

Waarom worden er minder vrouwen dan mannen betrapt op rijden onder invloed? Hoe groot is de pakkans in België voor beschonken bestuurders? IntoLaw geeft antwoord.

  • Wat zeggen de cijfers over dronken rijden nog meer?
  • Waarom vooral mannen rijden onder invloed?
  • Waarin verschilt de vrouwelijke rijstijl?

Zeg niet te gauw ‘het is weer een vrouw!’. Zo blijkt nu ook uit recente verkeerscijfers die bevestigen dat mannen vaker betrapt worden op rijden onder invloed van alcohol of drugs. In maar liefst 8 van de 10 gevallen zit er een man beschonken achter het stuur. Wanneer we kijken naar de resultaten van de laatste editie van de Nacht Zonder Ongevallen op 20 oktober, constateren we ook daar dat meer mannen dan vrouwen in de fout gaan. Hoe kunnen we dit verklaren? 

 

Wat zeggen de cijfers over dronken rijden nog meer?

Sinds de invoering van de BOB-campagne in 1995 nam zowel het aantal alcoholcontroles als het aantal bewustmakingscampagnes fors toe. Een noodzaak, want hoewel het aantal dodelijke ongevallen de voorbije 10 jaar afnam, zijn nog steeds meer dan 5.000 van de 25.000 verkeersdoden in de Europese Unie een rechtstreeks gevolg van alcohol in het verkeer.

En dat de Belg nog té tolerant is als het op drinken en rijden aankomt, staat buiten kijf. De pakkans in ons land is dan ook bijzonder laag. Zo berekende VIAS eerder dit jaar dat u in België gemiddeld 58.596 kilometer kan rijden onder invloed alvorens betrapt te worden.

Waarom vooral mannen rijden onder invloed?

Mannen hebben minder verantwoordelijkheidsbesef en ze schatten ook minder goed de risico’s in die er zijn in het verkeer.”, aldus VIAS-verantwoordelijke Stef Willems. Het gaat dan niet enkel om rijden onder invloed, maar tevens over te snel rijden en rijden zonder gordel. Gezien de duidelijke cijfers wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts dan ook een nieuwe campagne uitwerken die zich specifiek op deze doelgroep richt.

Niet onbelangrijk: mannen rijden meer kilometers bij elkaar en zijn ook gewoon met meer in het verkeer. Zo staat 54% van de rijbewijzen in ons land op naam van een mannelijke bestuurder.

Waarin verschilt de vrouwelijke rijstijl?

Een andere analyse van VIAS maakt brandhout van het oeroude cliché dat vrouwen niet kunnen rijden. Wat ongevallen betreft, zijn vrouwen vaak minder ernstig gewond dan mannen. Bovendien hebben ongevallen waarbij er een vrouwelijke bestuurder betrokken was, 2 keer minder vaak een dodelijke afloop dan de ongevallen met een mannelijke bestuurder. Voorts stelt VIAS dat slechts 1/3de  van de bestuurders die een onmiddellijke inning moeten betalen, vrouwen zijn.

Algemeen genomen, vertonen vrouwen dus minder risicogedrag en meer verantwoordelijkheidszin in het verkeer dan mannen.

Werd u, ongeacht of u een vrouw of een man bent, betrapt op rijden onder invloed? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.


Bereken je boete

Actueel

 Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Dinsdag 17 Januari 2023

Is jouw motorfiets al gekeurd? Verplichting sinds 1 januari 2023!

Motorfietsen moeten verplicht naar de keuring in het geval van een verkoop of na een verkeersongeval. De periodieke keuring is dan weer (voorlopig) niet van toepassing. Deze beslissing is er gekomen binnen het kader van het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan.

Lees meer
 Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Dinsdag 17 Januari 2023

Beroep tegen immobilisering van voertuig voortaan mogelijk

Een nieuw wetsvoorstel heeft ervoor gezorgd dat je beroep kan aantekenen tegen de immobilisering van je voertuig wanneer je niet achter het stuur zat toen de overtreding werd begaan. U leest het goed: als je in een recent verleden jouw auto uitleende aan een vriend en die beging er een overtreding mee waardoor de wagen geïmmobiliseerd werd, beschikte je over geen enkele beroepsmogelijkheid bij een rechter met betrekking tot de beslissing tot weigering van de opheffing van de immobilisering van uw voertuig. De wetswijziging gaat van kracht vanaf 1 februari 2023.

Lees meer
 Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Vrijdag 18 November 2022

Wat is de kans op een succesvolle betwisting van inbreuk op artikel 67ter van de wegverkeerswet?

Recent ontvingen heel wat zelfstandigen en zaakvoerders plots een uitnodiging tot minnelijke schikking van €509,00 omdat ze nagelaten hebben de chauffeur van de wagen waarmee de overtreding werd begaan, te identificeren. Het uitsturen als overheid van dergelijke boetes na het jarenlang voeren van een gedoogbeleid in deze materie zorgt voor een zeer groot en terecht onrechtvaardigheidsgevoel wat ons betreft. Als gespecialiseerd kantoor in het verkeersrecht willen wij dan ook iedereen wijzen op de mogelijkheden van betwisting van deze boetes zonder de risico's uit het oog te verliezen.

Lees meer
close menu 1u