Wie wordt het vaakst betrapt op rijden onder invloed?
Donderdag 08 November 2018

Waarom worden er minder vrouwen dan mannen betrapt op rijden onder invloed? Hoe groot is de pakkans in België voor beschonken bestuurders? IntoLaw geeft antwoord.
- Wat zeggen de cijfers over dronken rijden nog meer?
- Waarom vooral mannen rijden onder invloed?
- Waarin verschilt de vrouwelijke rijstijl?
Zeg niet te gauw ‘het is weer een vrouw!’. Zo blijkt nu ook uit recente verkeerscijfers die bevestigen dat mannen vaker betrapt worden op rijden onder invloed van alcohol of drugs. In maar liefst 8 van de 10 gevallen zit er een man beschonken achter het stuur. Wanneer we kijken naar de resultaten van de laatste editie van de Nacht Zonder Ongevallen op 20 oktober, constateren we ook daar dat meer mannen dan vrouwen in de fout gaan. Hoe kunnen we dit verklaren?
Wat zeggen de cijfers over dronken rijden nog meer?
Sinds de invoering van de BOB-campagne in 1995 nam zowel het aantal alcoholcontroles als het aantal bewustmakingscampagnes fors toe. Een noodzaak, want hoewel het aantal dodelijke ongevallen de voorbije 10 jaar afnam, zijn nog steeds meer dan 5.000 van de 25.000 verkeersdoden in de Europese Unie een rechtstreeks gevolg van alcohol in het verkeer.
En dat de Belg nog té tolerant is als het op drinken en rijden aankomt, staat buiten kijf. De pakkans in ons land is dan ook bijzonder laag. Zo berekende VIAS eerder dit jaar dat u in België gemiddeld 58.596 kilometer kan rijden onder invloed alvorens betrapt te worden.
Waarom vooral mannen rijden onder invloed?
“Mannen hebben minder verantwoordelijkheidsbesef en ze schatten ook minder goed de risico’s in die er zijn in het verkeer.”, aldus VIAS-verantwoordelijke Stef Willems. Het gaat dan niet enkel om rijden onder invloed, maar tevens over te snel rijden en rijden zonder gordel. Gezien de duidelijke cijfers wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts dan ook een nieuwe campagne uitwerken die zich specifiek op deze doelgroep richt.
Niet onbelangrijk: mannen rijden meer kilometers bij elkaar en zijn ook gewoon met meer in het verkeer. Zo staat 54% van de rijbewijzen in ons land op naam van een mannelijke bestuurder.
Waarin verschilt de vrouwelijke rijstijl?
Een andere analyse van VIAS maakt brandhout van het oeroude cliché dat vrouwen niet kunnen rijden. Wat ongevallen betreft, zijn vrouwen vaak minder ernstig gewond dan mannen. Bovendien hebben ongevallen waarbij er een vrouwelijke bestuurder betrokken was, 2 keer minder vaak een dodelijke afloop dan de ongevallen met een mannelijke bestuurder. Voorts stelt VIAS dat slechts 1/3de van de bestuurders die een onmiddellijke inning moeten betalen, vrouwen zijn.
Algemeen genomen, vertonen vrouwen dus minder risicogedrag en meer verantwoordelijkheidszin in het verkeer dan mannen.
Werd u, ongeacht of u een vrouw of een man bent, betrapt op rijden onder invloed? Vul onderstaand formulier in om uw boete te laten berekenen of vraag advies aan de advocaten van IntoLaw.
Bereken je boete
Actueel

Dinsdag 12 September 2023
Wat riskeer je als jonge bestuurder?In het kader van verkeersveiligheid worden jonge bestuurders in België strenger bestraft dan ervaren chauffeurs. In dit artikel geven we een antwoord op verschillende vragen over dit onderwerp. Zo bekijken we wat er juist wordt bedoeld met een “jonge bestuurder”, of élke verkeersovertreding zwaarder bestraft wordt en wat die zwaardere straf concreet inhoudt.
Lees meer
Maandag 10 Juli 2023
Bijzondere bewijswaarde van het Proces-VerbaalIn een recent dossier dat onze advocaten behartigden, werd aangetoond dat het Proces-Verbaal niet binnen de wettelijke termijn werd opgestuurd waardoor het Proces-Verbaal zijn bijzondere bewijswaarde verloor. Dit betekent dat er evenveel belang werd gehecht aan het woord van onze cliënt dan aan de vaststellingen van de agenten. Wat waren de gevolgen?
Lees meer
Dinsdag 27 Juni 2023
Aantal dagvaardingen mogelijks gevoelig de hoogte in sinds wijziging alcohollimietSinds er groen licht werd gegeven om de alcohollimiet voor de onmiddellijke intrekking van een rijbewijs scherper te stellen van 1,5 promille naar 1,2 promille moeten er al heel wat meer mensen vrezen voor een dagvaarding. Dat blijkt uit gegevens van websites www.boetecalculator.be en www.monamende.be. “Sinds 1 juni, toen de alcohollimiet voor een intrekking van het rijbewijs verlaagd werd, zien we in onze data geen toename van mensen die positief hebben geblazen tijdens een alcoholcontrole, maar wel een sterke toename van mensen die zullen worden gedagvaard. Het merendeel van de overtreders had dus steeds een waarde waarbij ze tot voor kort net niet steeds werden gedagvaard.” licht leading lawyer van advocatenkantoor Intolaw Elise De Puysseleyr toe.
Lees meer