Pakkans bij rijden onder invloed in België nog steeds te laag

 Pakkans bij rijden onder invloed in België nog steeds te laag

Hoe groot is de pakkans in België in het geval van rijden onder invloed? De experts van IntoLaw zochten het voor u uit!

  • Hoe groot is de pakkans bij rijden onder invloed?
  • Hoe komt het dat de pakkans zo laag is?
  • Welke alternatieve maatregelen zijn er om rijden onder invloed tegen te gaan?

In België werd het rijbewijs met punten vrij snel weer afgevoerd. Een belangrijke factor bij deze beslissing bleek de onvoldoende pakkans bij verkeersovertredingen zoals rijden onder invloed te zijn, zeker in het geval van recidive. IntoLaw legt uit waarom de pakkans in ons land zo laag ligt.

 

Hoe groot is de pakkans bij rijden onder invloed?

Uit onderzoek van Vias is gebleken dat een Belgische bestuurder gemiddeld 58.000 kilometer onder invloed kan rijden vooraleer hij hierop betrapt wordt door de politie. Bij snelheidsovertredingen gaat het om 2000 kilometer en bij rijden zonder gordel is dat zelfs 110.000 kilometer.

Deze cijfers tonen aan dat de pakkans in België niet enkel te laag ligt om bestuurders af te schrikken om risicogedrag te vertonen in het verkeer, maar ook dat de kans om recidive vast te stellen bijzonder klein is.

Hoe komt het dat de pakkans zo laag is?

Over het algemeen kan men stellen dat het aantal staandehoudingen door de politie evenens te laag ligt met onvoldoende pakkans tot gevolg. In België wordt per jaar slechts 19% van de bestuurders tegengehouden, hiermee liggen we ruim 9% onder het Europees gemiddelde.

Het bestrijden van recidive berust daarenboven grotendeels op het tijdelijk intrekken of opschorten van het rijbewijs. De enige manier om dit te controleren is door bestuurders staande te houden. Het verhogen van het aantal staandehoudingen zal dus bijdragen aan het vergroten van de pakkans.

Wist u trouwens dat  veel bestuurders tijdens een rijverbod toch nog blijven rijden én daarbij een sterk verhoogd risico hebben om verkeersongevallen te veroorzaken?

Welke alternatieve maatregelen zijn er om rijden onder invloed tegen te gaan?

Tegenwoordig wordt rijden onder invloed onder meer tegengegaan door het opleggen van een alcoholslotprogramma. Zo kan men recidive voorkomen zonder dat men de bestuurder opnieuw staande moet houden. Uit internationaal onderzoek blijkt dat dit 60 tot 90 procent effectiever is dan het intrekken van het rijbewijs bij zowel eerste overtreders met zeer gevaarlijke alcoholconcentraties, als bij recidivisten.

In een recent rapport over het rijbewijs met punten zegt Vias dat bij snelheidsovertredingen een programma met black box monitoring hetzelfde potentieel en gelijkaardige effecten zou genereren als een alcoholslotprogramma.

Het komt erop neer dat in de wagen van een bestuurder die een zware snelheidsovertreding beging, een systeem wordt geïnstalleerd dat op basis van GPS kan detecteren wat de maximumsnelheid is en zo de snelheid van de wagen automatisch begrenst.

Werd u betrapt bij het rijden onder invloed en wil u graag weten wat er u te wachten staat? Neem contact op met de advocaten van IntoLaw!


Bereken je boete

Actueel

 Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Woensdag 19 Juni 2024

Intolaw maakt het recht toegankelijk dankzij innovatie

Wat is er mogelijk als je AI, LLM en OCR-technologie toepast in een traditionele sector als de advocatuur? Veel, zo blijkt. Heel veel! Als innovatief advocatenkantoor zijn wij trots om een pioniersrol te vervullen op vlak van technologie. Wij geloven in de toegevoegde waarde van technologie en zeker in de advocatuur.

Lees meer
 Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Donderdag 30 Mei 2024

Digitale evolutie binnen de advocatuur dankzij AI

Van aannemers tot zorgverleners: vrijwel elke beroepscategorie ging na de doorbraak van AI op zoek naar toepassingsmogelijkheden binnen hun vakgebied. Al die tijd bleef het stil in de advocatuur. Intolaw, een data-driven advocatenkantoor gespecialiseerd in het verkeers- en aansprakelijkheidsrecht, doorbreekt nu die stilte door een samenwerking met MIC aan te kondigen. “In de advocatuur is er nog steeds een mentaliteitswijziging nodig als het aankomt op innovatie en technologie. De advocatuur mag niet blind zijn voor de realiteit en we hopen dat we anderen kunnen inspireren om dezelfde weg te bewandelen” stelt Intolaw oprichter Jeroen Vande Sijpe.

Lees meer
 Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

Woensdag 22 Mei 2024

Ken jij het verschil tussen het strafregister en een attest van goed gedrag en zeden?

In België zijn zowel het strafregister als het attest van goed gedrag en zeden documenten die belangrijke informatie over het strafrechtelijke verleden van een persoon bevatten. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, hebben ze verschillende doelen. In dit artikel wordt het onderscheid tussen deze twee documenten verduidelijkt.

Lees meer
close menu 1u